Sölvesborgs kommun

Kontaktperson

Tanken med att ha en kontaktperson är att du som har en funktionsnedsättning ska få stöd till en meningsfull fritid och möjlighet att träffa nya vänner.

Syftet med biträde av kontaktperson är främst att tillgodose behovet av en medmänniska när anhörigkontakt eller andra närstående saknas eller behöver kompletteras.

I insatsen ingår inte omvårdnad, som exempelvis stöd vid toalettbesök.

Vad är en kontaktperson?

  • En kontaktperson är en kompis.
  • En person som du kan träffa och hitta på roliga saker med.
  • En person som du kan prata med.
  • En person som tar med dig ut och träffar andra människor.

Hur ofta träffar jag min kontaktperson?

Hur ofta du och din kontaktperson träffas beror på hur många tillfällen per vecka eller per månad som du har blivit beviljad insatsen. Du och kontaktpersonen håller kontakt via telefon, e-mail eller sms. Du bestämmer tillsammans med din kontaktperson vad ni ska hitta på när ni träffas och när ni ska träffas igen.

Vad gör jag med min kontaktperson?

Du gör saker tillsammans med din kontaktperson utifrån dina intressen. Det kan vara olika från gång till gång. Exempel på aktiviteter kan vara att åka på utflykt, gå på bio, spela bowling eller besöka en restaurang. Det kan också vara att man träffas för att ta en kopp kaffe och bara prata en stund.

Du och kontaktpersonen kan resa tillsammans med buss, tåg eller färdtjänst om det inte går att cykla eller gå. Kontaktpersonen ansvarar inte för att skjutsa dig till och från aktiviteterna.

Vad kostar det att ha en kontaktperson?

Att ha en kontaktperson kostar inget för dig. Du står för egna kostnader i samband med resor och aktiviteter samt för mat. Kontaktpersonen betalar för sina kostnader.

Vill du bli kontaktperson?

Att vara kontaktperson innebär att vara en betydelsefull person i någons liv. Sölvesborgs kommun söker kontaktpersoner från 18 år och uppåt, både kvinnor och män, till personer med en funktionsnedsättning.

Här kan du läsa om vad det innebär att vara kontaktperson.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd