Sölvesborgs kommun

Fritidsaktiviteter för dig med funktionsnedsättning

En tjej ser glad ut och tittar in i kameran. Hon har glasögon och håller ett gymnastikand som sitter på en pinne i handen. Bandet är regnbågsfärgat.

Med kompiskortet kan du och en kompis gå "2 för 1" på en rad olika aktiviteter och evenemang. Foto: Sölvesborgs kommun.

Sölvesborgs kommun arbetar för att det ska finnas aktiviteter och evenemang som passar dig som har en funktionsnedsättning. Vi vill att alla ska få möjlighet att göra det de tycker om och att träffa kompisar på sin fritid.

Kommunens föreningssamordnare samordnar och kan berätta om särskilda aktiviteter för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på den här sidan.

Kompiskortet

Du som är 12 år och äldre och har en funktionsnedsättning kan ansöka om ett kompiskort, om du är beviljad insatser enligt LSS eller boendestöd/kontaktperson/dagverksamhet enligt SoL. Kortet är personligt och gratis.

Med kompiskortet får du möjlighet att ta med dig en kompis som extra stöd, hjälp och sällskap. Du bestämmer själv vem som följer med, det kan vara till exempel en vän, personal eller släkting. Det kan vara olika personer varje gång om du vill, eller samma.

Du betalar som vanligt, men kompisen du tar med går in gratis – 2 för priset av 1. Flera olika arrangörer i hela Blekinge som anordnar olika aktiviteter och evenemang är anslutna till kompiskortet. Ibland kan du behöva kontakta arrangören innan om ni till exempel ska använda kompiskortet när ni bokar biljett, men ofta räcker det om ni visar kortet i entrén, kassan eller motsvarande. Kontakta respektive arrangör om ni känner er osäkra på hur ni ska göra eller om kompiskortet gäller eller inte.

Här kan du använda kompiskortet i Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs kommuns fritid- och kulturverksamhet

Utöver listan här ovanför gäller 2 för 1 med kompiskortet även på alla eventuella avgifter för evenemang som anordnas av Sölvesborgs kommuns fritid- och kulturverksamhet, till exempel julmarknaden i Slottslängorna med flera.

Vi uppdaterar listan efterhand.

Det finns också möjlighet att använda kortet hos anslutna arrangörer i följande kommuner:
Olofströms kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karlshamns kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karlskrona kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök om kompiskort via e-tjänst

Du beställer kompiskortet direkt genom Sölvesborgs kommuns e-tjänst. Tänk på att du behöver ett foto för att genomföra beställningen.
Länk » Beställ kompiskort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anslut din förening eller organisation i Sölvesborg till kompiskortet

Är din förening eller organisation intresserade av att ansluta er till kompiskortet? Ni har möjlighet att göra en stor insats för att tillgängliggöra samhället! För en person med funktionsnedsättning kan det finnas många hinder för att delta i de lokala fritids- eller kulturaktiviteterna, såväl praktiska och fysiska som sociala och ekonomiska. Din förening eller organisations medverkan är frivillig och kommunen betalar inte ut någon ekonomisk ersättning till anslutna arrangörer.

Grundprincipen för kompiskortet är "2 för 1", det vill säga att en kompis ska kunna följa med innehavaren av kortet gratis för vägledning och stöttning, men ni kan själva bestämma om kortet ska gälla hos er vid särskilda tillfällen, till exempel vissa evenemang, pass, dagar eller tider och/eller om ni vill lägga till något erbjudande utöver detta.

Sölvesborgs kommuns fritidskontor har hand om listan över anslutna arrangörer och förmedlar denna vidare inom kommunens organisation så att den når målgruppen.

Anmälan för arrangörer

Grundprincipen för kompiskortet är "2 för 1", men ni kan själva bestämma om kortet ska gälla hos er vid särskilda tillfällen, till exempel vissa evenemang, pass, dagar eller tider.
Jag/vi medger att informationen jag/vi lämnat får lagras och bearbetas i register av Sölvesborgs kommun. Personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR (Dataskyddsförordningen The General Data Protection Regulation), med rätt att begära utdrag och rättelse. * (obligatorisk)
Jag/vi medger att informationen jag/vi lämnat får lagras och bearbetas i register av Sölvesborgs kommun. Personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR (Dataskyddsförordningen The General Data Protection Regulation), med rätt att begära utdrag och rättelse.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra