Sölvesborgs kommun

Ung och utsatt för våld

Du har rätt att må bra och känna dig trygg hemma. Ingen får behandla dig illa, inte ens din familj. De vuxna som ska ta hand om dig får till exempel inte hota dig, kalla dig elaka saker eller slå dig. Det är aldrig ditt fel om någon gör sånt mot dig.

Våld i ungas relationer är också när en ung person använder våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner eller när en ung person blir utsatt av den de är tillsammans med. Det kan också vara någon de träffar eller har varit tillsammans med förut.

Våldet kan vara både psykiskt, fysiskt, sexuellt eller digitalt. Exempel på psykiskt våld är att vara kontrollerande, anklagande eller aggressiv. Det kan också handla om fysiskt våld som slag eller sparkar, eller att gå över någons sexuella gränser eller att hota att sprida privata foton eller filmer i sociala medier. Våldet och situationerna kan se ut på många olika sätt.

Blir du rädd när dina föräldrar bråkar? Får du inte välja partner själv? Har du ont i magen när du ska lämna ena föräldern hemma för att du är orolig att något ska hända? Eller skäms du över hur den du är ihop med behandlar dig och vill inte att någon annan ska få veta det? Har du börjat tro på det din pojkvän/flickvän säger, t.ex. att du är ful, dum eller värdelös?

  • Prata med någon vuxen du litar på om hur du känner dig
  • Prata med skolkurator eller skolsköterska om du går i skolan
  • Vänd dig till individ- och familjeomsorgen, socialtjänsten
  • Vänd dig till personal på ungdomsmottagning eller vårdcentral
  • Ringa och prata med någon på BRIS, Barnens rätt i samhället. Du kan ringa anonymt och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.

Är du in schysst relation?

På ungarelationer.se kan du som är utsatt i en relation och som är under 20 år få stöd och information, alternativt är kompis till någon som blir utsatt eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Här kan du också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara. Du kan även chatta anonymt.

Orosanmälan

Misstänker du att ett barn tar skada kan du anmäla det till oss på IFO. Du som arbetar inom myndighet eller verksamheter som rör barn och unga måste enligt lag anmäla misstanke om att ett barn far illa.

Här hittar du mer information om du misstänker att ett barn far illa

Relaterad information

Relaterade kontakter
E-post: ifo@sovesborg.se
Telefon: Samordnare/Socialsekreterare, våld i nära relationer, 0456-81 63 19 och 0456-81 63 13

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd