Sölvesborgs kommun

Utsatt för sexualiserat våld

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Du har rätt att säga nej till alla typer av sexuella handlingar, även om du påbörjat och inte längre till fullfölja. Den som tar initiativ till sex måste försäkra sig om att du verkligen vill. Det är aldrig ditt fel om du utsätts. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit med om sexualiserat våld, våldtäkt eller övergrepp.

Sex ska alltid vara frivilligt. Det betyder att alla vill, och ska inte heller tjatas fram. Ett ja eller ett nej kan sägas med ord. Det kan också uttryckas med kroppen. Alla sexuella handlingar som någon gör mot någon annans vilja är olagliga.

Våldtäkt, sexualiserat våld och övergrepp kan vara många olika saker. Alltifrån ord, smekningar, att göra något sexuellt - som att onanera, inför någon som inte vill det, tvinga någon till sexuell handling via nätet eller göra något sexuellt med en person som sover, är väldigt full eller drogad eller som inte kan säga ifrån för att hen är sjuk. Man får inte heller pressa någon att ha sex genom att till exempel hota om att sprida bilder, dåliga rykten eller annat.

Det är olagligt att göra något sexuellt med personer under 15 år. Det är ett allvarligt brott även om det inte har varit något våld eller hot inblandat. Det gäller även om du som är under 15 år är med på att ha sex, eller har tagit initiativet till det.

Stöd vi erbjuder

Du som har blivit utsatt har samma rätt att anmäla och bli lyssnad på, oavsett vem du är och vem som har begått övergreppet.

  • Rådgivning och samtalsstöd
  • Stöd och support för att du ska kunna förändra din situation
  • Skydd
  • Stöd i att kontakta andra myndigheter

Relaterad information

Relaterade kontakter
E-post: ifo@sovesborg.se
Telefon: Samordnare/Socialsekreterare, våld i nära relationer, 0456-81 63 19 och 0456-81 63 13

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd