Sölvesborgs kommun

Sex mot ersättning och människohandel

Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för människor som utsätts för våld. Detta gäller även i samband med människohandel och se mot ersättning, prostitution.

Att ha sex mot ersättning är när någon har sex eller gör sexuella handlingar och får något i utbyte. I Sverige är det olagligt att köpa sex, men det är inte olagligt att ha sex mot ersättning. Du har rätt till skydd och stöd.

Människohandel förekommer i Sverige och människor utsätts och utnyttjas för människohandel bland annat för sexuella ändamål, inom tiggeri, för tvångsarbete och för att begå kriminella handlingar.

Sex mot ersättning handlar om vaginal-, anal- och oralsex, men även sexuella handlingar som att visa upp sin kropp i webbkameran eller titta på när någon onanerar. Ersättningen kan vara nya kläder, en tatuering, cigaretter, sprit, ett bostadskontrakt eller en säng för natten, att bli skjutsad någonstans eller pengar.

Det finns många anledningar till att någon har sex mot ersättning. Det kan vara för ersättningen. Det kan vara att man har blivit lurad eller tvingad. Eller så kan det vara för att det känns spännande och ge bekräftelse. En del använder sex mot ersättning som ett självskadebeteende.

Vill du ha stöd att förändra din situation?

Behöver du någon att prata med? Situationen kan se olika ut för den som har sex mot ersättning. Vissa mår ganska bra, medan andra mår dåligt. Oavsett hur du mår så har du rätt till stöd som passar dig och din situation.

  • Rådgivning och samtalsstöd
  • Stöd och support för att du ska kunna förändra din situation
  • Skydd
  • Stöd i att kontakta andra myndigheter

Regionkoordinator ger stöd

Till alla kommuner i Sverige finns det en regionkoordinator knuten, denna ska bistå myndigheter men även ge stöd och hjälp till en skilt utsatta personer. På Evonhuset kan du välja att vara anonym och kontakten är gratis.

Misstänker du att ett barn är utsatt för människohandel eller sex mot ersättning? Då kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten via:

Oro att barn far illa - orosanmälan - Sölvesborgs kommun (solvesborg.se) Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Relaterade kontakter
E-post: ifo@sovesborg.se
Telefon: Samordnare/Socialsekreterare, våld i nära relationer, 0456-81 63 19 och 0456-81 63 13

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd