Sölvesborgs kommun

Sex mot ersättning

Att ha sex mot ersättning är när någon har sex eller gör sexuella handlingar och får något i utbyte. I Sverige är det olagligt att köpa sex, men det är inte olagligt att ha sex mot ersättning. Du har rätt till skydd och stöd.

Sex mot ersättning handlar om vaginal-, anal- och oralsex, men även sexuella handlingar som att visa upp sin kropp i webbkameran eller titta på när någon onanerar. Ersättningen kan vara nya kläder, en tatuering, cigaretter, sprit, ett bostadskontrakt eller en säng för natten, att bli skjutsad någon stans eller pengar.

Det finns många anledningar till att någon har sex mot ersättning. Det kan vara för ersättningen. Det kan vara att man har blivit lurad eller tvingad. Eller så kan det vara för att det känns spännande och ge bekräftelse. En del använder sex mot ersättning som ett självskadebeteende.

Vill du ha stöd att förändra din situation?

Behöver du någon att prata med? Situationen kan se olika ut för den som har sex mot ersättning. Vissa mår ganska bra, medan andra mår dåligt. Oavsett hur du mår så har du rätt till stöd som passar dig och din situation.

  • Rådgivning och samtalsstöd
  • Stöd och support för att du ska kunna förändra din situation
  • Skydd
  • Stöd i att kontakta andra myndigheter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd