Sölvesborgs kommun

Trygghetslarm/Trygghetskamera

En äldre människa sitter i en fåtölj med sitt trygghetslarm på handleden.

Trygghetslarm kring handleden. Foto: Fotograf Serny

Trygghetslarmet är din säkerhet i vardagen. Med ett trygghetslarm kan du påkalla hjälp dygnet runt om du skulle behöva akut hjälp.

Tillsynsbesök kan beviljas om du inte har förmågan att använda trygghetslarm, på grund av oro eller kognitiv svikt.

Trygghetslarm

Trygghetslarmet är till för dig som riskerar att ramla eller plötsligt blir så dålig att du inte kan ta hand om dig själv. Då kan du få hjälp genom larmet. Du larmar genom att trycka på en knapp som du bär på din arm eller om halsen. När du trycker på knappen går det ett larm till en trygghetscentral, som i sin tur kontaktar hemtjänstpersonal i ditt område.

För att få trygghetslarm behövs beslut från din biståndshandläggare.

Tillsyn/trygghetskamera

Trygghetskamera kan ersätta tillsynsbesök av omsorgspersonal. Fördelen med trygghetskamera är att du inte riskerar att störas/väckas i samband med tillsynsbesöket.
Ett skriftligt medgivande krävs från dig för att kunna använda tjänsten som innebär att en kamera installeras i ditt hem. Du och en biståndshandläggare kommer överens om antalet tillsyner. Kameran behandlar endast bilder i nutid. Inga bilder lagras och kameran är helt ljudlös. Den har ingen ljudupptagning eller talkontakt.
Tillsyn kan beviljas under hela dygnet.

Trygghetskamera är avgiftsfri. Avgift för tillsynsbesök tas ut enligt fastställd maxtaxa.

För ansökan och mer information kontaktar du biståndshandläggaren för ditt område. Dessa telefonnummer och mailadresser hittar du under kontaktuppgifter Öppnas i nytt fönster..


Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd