Sölvesborgs kommun

Rapportera in olja

Oljeskimmer i vatten och oljeklumpar bland gräs.

Här ser du lite exempel på hur oljan kan se ut.

Om du upptäcker olja vill vi att du rapporterar in det till oss via vår e-tjänst. Här hittar du exempel på hur oljan kan se ut samt en karta över var tidigare fynd rapporterats in via e-tjänsten.

Var andra har rapporterat in olja

På kartan nedan ser du var och när andra har rapporterat in olja till oss via e-tjänsten. Vi har personal som följer upp de tips som kommer in, inte allt är olja.

Olja eller järnbakterier?

Oljeskimmer i vatten kan var antingen olja eller bero på naturligt förekommande järnbakterier. Oljeskimmer orsakat av järnbakterier är inte farligt. Ta en pinne och rör försiktigt i oljeskimret. Om det blir kantiga små öar som påminner om ’’isflak’’ är det orsakat av naturliga järnbakterier. Om där finns olja sluter sig hinnan omedelbart till en jämn spegel igen. Se filmen nedan för exempel.

Rapportera in olja till oss Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler exempel på olja

Här nedan ser du lite fler bilder hur oljan kan se ut i vår natur när den finns på stranden, bland tången, småsten, gräs och på stenar.

Film med exempel på olja i vattnet

I filmen ser du att det som ser ut som oljeskimmer blir en stor oljeklump vid kontakt. Var därför uppmärksam vid strandbesöket i år.

Rapportera till kommunen om du upptäcker olja

Om du upptäcker olja på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst.

Rapportera in olja till oss Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var noga med att registrera platsen på kartan samt lämna dina kontaktuppgifter om vi behöver ytterligare information.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut