Sölvesborgs kommun

Nationell idrottsutbildning (NIU) för fotboll

Killar tränar fotboll

NIU är för dig som vill kombinera studier med fotboll. Foto: Sölvesborgs kommun

NIU för fotboll är ett unikt sätt för dig att kombinera studier med fotbollsträning. Här får du möjlighet att utvecklas som fotbollsspelare samtidigt som du studerar på ett nationellt gymnasieprogram. NIU står för nationell idrottsutbildning och går att kombinera med fyra av våra program. I Blekinge är utbildningen den enda av sitt slag och vi erbjuder 22 utbildningsplatser per år tillsammans med Mjällby AIF.

För vem passar NIU för fotboll?

NIU vänder sig till dig som vill kombinera en seriös elitidrottssatsning med gymnasiestudier. Utbildningen erbjuder träning upp till tre gånger i veckan under skoltid. Antalet platser är begränsade och uttagning sker på dina idrottsmeriter. Samtidigt behöver du bli antagen till ett av de nationella program som går att kombinera med NIU.

Nationella program att kombinera med NIU

Vi erbjuder NIU på fyra av våra program. Du läser 400 poäng fotboll inom din ämnesfördjupning och i ditt individuella val. NIU för fotboll går att kombinera med följande:

 • Barn- och Fritidsprogrammet (BF)
 • Ekonomiprogrammet (EK)
 • Naturvetenskapsprogrammet (NA)
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Tänk på att ansöka till det nationella programmet via Skånegys webbsida: Skanegy.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träning och teori

Du varvar praktik med teori i ämnen som näringslära, träningslära, idrottspsykologi, ledarskap och mental träning. Du kommer även att erbjudas andra idrottsrelaterade ämnen.

Du får möjlighet att träna på konstgräsplaner, naturgräsplaner, i inomhushall och i en träningslokal för styrke- och rehabliteringsträning. Varje vecka har du tre lektioner i fotboll som alltid genomförs på förmiddagen.

Våra instruktörer

 • Patrik Rosengren, instruktör
 • Juan Robledo, instruktör
 • Simon Sjöfors, instruktör
 • David Smiding, instruktör
 • Lars Levinsson, målvaktstränare
 • Håkan Håkansson, målvaktstränare
 • Dawid Widuch, sjukgymnast
 • Albin Pålsson, fysträning

Ansökan och uttagning till NIU

För att komma in på NIU måste du vara antagen till det nationella program du sökt samt genomgå en idrottsmässig process . Vi erbjuder 22 platser årligen.

För att hitta eleverna med störst chans att nå nationell elitnivå finns en uttagningskommitté bestående av representanter från Furulundsskolans instruktörer, fotbollens distriktsförbund i Skåne och Blekinge, fotbollstränare på klubbnivå samt personal från de högstadieskolor som har fotbollsprofil.

De elever som kvalificerat sig genom sina fotbollsmeriter samt har goda referenser från tränare och distriktsförbund får sedan möjlighet att visa sina färdigheter vid ett andra uttagningstillfälle.

Ansökan till NIU sker via Svenska fotbollsförbundets (SvFF:s) gemensamma ansökningsportal: SvFF:s ansökningsportal Länk till annan webbplats.

Relaterade kontakter

Patrik Rosengren, instruktör
E-post: patrik.rosengren@maif.se
Telefon: 0766-36 57 12

Stefan Hermansson, studie-yrkesvägledare
E-post: stefan.hermansson@solvesborg.se
Telefon: 0456-81 66 57

Senast uppdaterad:

Skriv ut