Sölvesborgs kommun

Val och antagning

Checklista med ett rött kryss ifyllt av tre rutor

Dags att börja gymnasiet? Du får välja vad du söker för utbildning. Foto: Pexels

Dags att börja gymnasiet? Här får du information om hur och när du kan ansöka.

Söka till gymnasiet

Du som går i årskurs 9 eller på ett introduktionsprogram får söka till gymnasiet. Du kan välja mellan många olika program och inriktningar, både yrkes- och högskoleförberedande studier finns. Du får dina inloggningsuppgifter till ansökningswebben av din studie- och yrkesvägledare (syv) eller via post.

Du gör din ansökan, eventuella omval och får antagningsresultat via SkåneGy:s webbplats. Här hittar du även instruktioner om hur du ansöker.

Kom direkt till SkåneGy:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behörighet och meritvärde

För att kunna bli erbjuden en plats på ett program måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program. På SkåneGy:s webbplats hittar du information om behörighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde. På SkåneGys:s webbplats hittar du information om meritvärde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fritt sök inom Skåne och Blekinge

Du har fritt sök i hela Skåne och Blekinge, vilket innebär att du söker om platserna på lika villkor som alla andra elever i länen till nationella program, nationella inriktningar och nationella idrottsutbildningar (NIU).

Om det finns lediga platser på ett nationellt gymnasieprogram utanför Skåne och Blekinge på en kommunal skola kan du bli antagen där.

Tips inför ditt val

Att välja gymnasieprogram kan upplevas som svårt då valmöjligheterna är många. Här följer några tips för att underlätta ditt val:

  • Ta gärna hjälp av studie- och yrkesvägledare på din skola för att sålla och hitta några program som passar just dig.
  • Besök skolan eller programmet! Öppet hus eller prova på en dag (skuggning) är ett bra sätt att få en känsla för om du skulle trivas.
  • Utgå från dina intressen eller vad du drömmer om att göra i framtiden. Välj ett program som känns spännande eller lockande, då är chansen större att du kommer att trivas, vilket bidrar till att du gör ett bättre resultat.
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Utbildning och barnomsorg