Sölvesborgs kommun

Stränder, havsbad

Hörviks badstrand i augusti 2018. Foto: Hnerik Ivansson.

Hörviks badstrand i augusti 2018. Foto: Henrik Ivansson.

Du har alltid nära till havet i Sölvesborg, var i kommunen du än befinner dig. Vi är särskilt stolta över våra många, härliga vita sandstränder som lockar besökare från både när och fjärran. Flera av stränderna är långgrunda och passar barnfamiljer.

Vistelseförbud – Viktig information!

Sölvesborgs kommun har drabbats hårt av oljeläckan som orsakades av att passagerarfärjan TT- Line Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten den 22 oktober 2023. Sedan dess bedrivs ett omfattande saneringsarbete. Det råder vistelseförbud i drabbade områden som saneras.

Saneringsinsatsen är komplex. Området kan utökas eller minska beroende på om det driver in nya oljepåslag på land, eller om saneringen blir klar.
Se karta över området » Länstyrelsen.se/blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information » Oljeutsläpp Sölvesborgs kommun

Vi är måna om att hålla våra badplatser i bra skick och att så många som möjligt ska få en bra upplevelse av våra stränder – oavsett om du är medborgare, fritidshusägare eller besöker oss över dagen.

Följande badplatser sköts av kommunen under säsong:

Tredenborgs badstrand

Tredenborgs badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Tredenborgs badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Tredenborgs badstrand är till viss del tillgänglighetsanpassad för dig som använder rullstol eller rullator. Här finns sandstrand, brygga, toalett, grillplatser och hundbadplats (den är utmärkt med skyltar och trästolpar som anger inom vilken del av stranden som hundbad är tillåtet).

I närheten finns restaurang, lekplats, campingplats och minigolfbana.

Här hittar du en karta över Tredenborgs badstrand och hundbadplatsen i Tredenborg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sandvikens badstrand

Sandvikens badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Sandvikens badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Sandvikens badstrand är en långgrund sandstrand med brygga, toalett och grillplatser.

I närheten finns lekplats, möjlighet att spela beachvolleyboll, kiosk och restaurang.

Här hittar du en karta över Sandvikens badstrand. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västra Torsös badstrand

Västra Torsös badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Västra Torsös badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Hälleviks badstrand

Hälleviks badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Hälleviks badstrand från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Hälleviks badstrand är en långgrund sandstrand med brygga, toalett, grillplatser och hundbadplats (den är utmärkt med skyltar och trästolpar som anger inom vilken del av stranden som hundbad är tillåtet).

I närheten finns kiosk, restaurang, lekplats och möjlighet att spela beachvolleyboll.

Här hittar du en karta över Hälleviks badstrand och hundbadplatsen i Hällevik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hörviks badstrand

Hörviks badstrand. Foto: Sölvesborgs kommun.

Hörviks badstrand. Foto: Sölvesborgs kommun.

Hörviks badstrand har sandstrand, toalett och grillplats.

I närheten finns en lekplats. Hörviks badstrand sköts av kommunen tillsammans med Hörvik-Krokås hembygdsförening.

Här hittar du en karta över Hörviks badstrand. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Norje havsbad

Norje havsbad från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Norje havsbad från ovan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Norje havsbad har sandstrand, brygga, dusch, toalett och grillplats.

I närheten finns lekplats, kiosk och campingplats.

Här hittar du en karta över Norje havsbad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla kommunala badplatser

Badvattenkvalitét, temperatur och klassificering

Resultat från senaste provtagningen hittar du på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är Sölvesborgs kommun som är ansvariga för provtagning på de kommunala badplatserna. Badvattentemperatur ingår inte i provtagningen. Prover tas minst 4 gånger per säsong och rapporteras in till Havs- och vattenmyndigheten, som presenterar resultatet på sin hemsida efter analys av Folkhälsomyndigheten.

De flesta av våra kommunala badplatser räknas som EU-bad. Du kan läsa mer om vad det vad EU-bad innebär på Havs- och vattenmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Algblomning

Du behöver vara uppmärksam på att det kan förekomma algblomning på våra kommunala badplatser.

Bland människor kan algblomning framförallt vara farligt för små barn, som lättare får kallsupar när de badar och på så sätt får i sig vattnet. Avstå från att bada med mindre barn i vatten där det kan förekomma algblomning. Du kan också minska risken för förgiftning genom att hela säsongen försöka se till så att ditt barn inte sväljer mycket vatten och duscha och tvätta av er hemma i rent vatten, tvål och schampo efter att ni badat. Visar ditt barn symptom på algförgiftning, vilket kan vara att han eller hon kliar sig på kroppen och i ögonen, blir muskelsvag, mår illa, kräks och får diarré, huvudvärk och/eller feber, kontakta sjukvården direkt.

Även större barn och vuxna kan bli förgiftade av att bada när det algblomning, men det är mer ovanligt.

Hos SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, kan du läsa mer om algblomning och hur det ser ut. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SMHI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en även digital Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. karta över algsituationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som de uppdaterar varje dag under sommaren och baseras på satellitövervakning. Kartan kan hjälpa dig att göra din bedömning om det är lämpligt att bada med ditt barn eller inte.

På sjukvårdsupplysningen 11 77 kan du läsa mer om algförgiftning om vart du ska vända dig om du misstänker att ditt barn eller du själv är drabbad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Algblomning kan även förekomma på hundbadplatserna och vara direkt livsfarligt för din hund, läs mer på sidan för hundbad.

Säkerhet

Livräddningsutrustning i form av livbojar finns på alla kommunala badplatser.

Vid skador, ring Sjukvårdsupplysningen 11 77, vid brott ring Polisen 114 14.
Vid livsfara, ring SOS Alarm på telefonnummer 112.

Sophantering

I anslutning till de kommunala badplatserna finns större containrar eller sopkärl där du kan slänga ditt skräp från din dag på stranden. Se karta för ungefärlig placering på respektive badplats.

På vissa platser finns även hundlatriner (en soptunna med en symbol av en hund på). Där slänger du hundbajspåsar.

Exempel på sopkärl på de kommunala badplatserna. Foto: Sölvesborgs kommun. 

Exempel på sopkärl på de kommunala badplatserna. Foto: Sölvesborgs kommun.

Tillsyn och städning kommunala badplatser

Under säsong har Sölvesborgs kommun ansvar för tillsyn, skötsel och städning av de kommunala badplatserna.

Men det finns många saker som påverkar hur en strand ser ut under sommaren. Vi kan ha optimala förutsättningar och väder en säsong, som sedan försämras avsevärt sommaren efter, vilket gör att vi får ett annat resultat trots samma eller till och med högre frekvens för städning, underhåll och tillsyn. Vågor och undervattensströmmar gör att mer eller mindre tång och sjögräs kommer in till stränderna, och kvävehalten i vattnet har inverkan på hur mycket det växer. Vågorna och strömmarna samt hur isen legat under vintern, påverkar även hur strandlinjen ser ut. Ifall det är mycket högvatten försvårar det också vårt arbete.

Vi har daglig tillsyn av alla sex kommunala badplatser och en rullande schema för städningen. Vi kan tyvärr inte svara på vilken dag vi städar en särskild strand nästa gång, men det sker under säsong alltid någon gång på morgonen, innan de första badgästerna brukar komma, så det är inte säkert du hinner se oss.

Vi tar bara bort tång när det är stora mängder, eftersom den behövs i naturen.

Innan varje säsongsstart inventerar vi stränderna för att se vad som behöver göras, och utför större arbeten om det behövs.

Stränder som inte underhålls

Det finns fler stränder i Sölvesborg där du kan bada än de som är utmarkerade på vår karta, men de underhålls inte av kommunen. Det som ligger utanför det område som är markerat som "kommunal badplats" i Tredenborg, Sandviken, västra Torsö, Hällevik, Hörvik och Norje underhålls inte heller. Den här typen av strand kallas ibland för naturstrand.

Exempel på skylt i anslutning till kommunal badplats. Foto: Sölvesborgs kommun.

Exempel på skylt i anslutning till kommunal badplats. Foto: Sölvesborgs kommun.

Felanmälan

Om någonting inte fungerar kan du göra en felanmälan digitalt via kommunens e-tjänsteplattform Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om det handlar om ett akut fel, ring växeln på telefonnummer 0456-81 60 00 så hjälper de dig vidare. Utanför kontorstid kan du ringa journumret om det handlar om ett akut fel, 0456-81 60 10.

För allmänna frågor om våra stränder, kontakta Sölvesborgs turistbyrå och medborgarkontor på telefonnummer 0456-81 61 81.

Tack för att du hjälper till!

  • Skräpa inte ner i naturen. Lämna dina sopor på anvisad plats, är det fullt – ta med skräpet hem.
  • Grilla endast på anvisad plats – se till att glöden är helt släckt innan du lämnar platsen
  • Hundar får inte vistas på de “vanliga” kommunala badplatserna under perioden 1 april – 15 september. Hundbadplatserna i Sölvesborg finns i Hällevik och i Tredenborg. De är utmärkta med skyltar och trästolpar som anger inom vilken del av stranden som hundbad är tillåtet.
  • Fiske från strand eller brygga är ej tillåtet
  • Dykning från brygga är ej tillåtet
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra