Sölvesborgs kommun

Hundbad och hundrastgårdar

Såhär ser stolparna ut som markerar inom vilken del av stranden i Tredenborg och Hällevik det är hundbadplats. Foto: Lotta Johansson.

Såhär ser stolparna ut som markerar inom vilken del av stranden i Tredenborg och Hällevik det är hundbadplats. Foto: Lotta Johansson.

I Sölvesborg finns särskilda hundbadplatser, rastgårdar och vandringsleder som passar att gå längs med för dig som har hund. Men det finns också regler som ni måste följa, så att hundar, hundägare, djur och natur, allergiker och barn och vuxna som inte trivs kring hundar alla ska må bra i vår kommun. Det finns både svenska lagar som reglerar ditt ansvar som hundägare, och lokala ordningsföreskrifter som gäller i Sölvesborgs kommun.

Information

Sölvesborgs kommun har drabbats av oljeläckan som orsakades av att passagerarfärjan TT- Line Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten den 22 oktober 2023. Sedan dess bedrivs ett omfattande saneringsarbete. Det råder vistelseförbud i drabbade områden som saneras.

Du kommer att kunna bada, fiska och njuta av sommaren längs vår kust i år. Men du behöver vara extra vaksam den här säsongen. Vi kan inte garantera att du inte får någon olja på dig. Det finnas en risk att det ligger olja på botten nära land som kan komma att slå på stränderna, särskilt när vattentemperaturen ökar. Vi samverkar med andra myndigheter och har en beredskap för om nya oljepåslag dyker upp.
Mer information » Oljeutsläpp Sölvesborgs kommun

Hundbad

Hundbadplatserna i Sölvesborg finns i Hällevik och i Tredenborg. De är utmärkta med skyltar och trästolpar som anger inom vilken del av stranden som hundbad är tillåtet.

Hundar måste vara kopplade på hundbadplatserna, förutom när de är i vattnet. Om en tik som löper badar kan det innebära en ökad infektionsrisk för henne, men om du ändå väljer att göra det måste du ha henne kopplad både på stranden och i vattnet.

Det går även bra att bada med din hund på andra avsides platser längs med kusten där du själv tycker att det passar. Se bara till så att ni inte stör någon annan.

Från den 1 oktober till den 31 mars är det även tillåtet att bada med din hund på de “vanliga” kommunala badplatserna (i Hällevik, Hörvik, Norje, Sandviken, Västra Torsö och Tredenborg).

Bada inte med din hund och låt inte din hund dricka av vattnet när det är algblomning. Det kan vara direkt livsfarligt för din hund. Du kan minska risken för algförgiftning genom att hela säsongen se till så att hunden inte dricker mycket vattnet när ni badar, slickar på sin blöta päls efteråt, och genom att duscha och tvätta av henne eller honom i rent vatten och hundschampo på en gång efter att ni badat. Visar din hund symptom på förgiftning, vilket kan vara att hunden är orolig, kliar sig på kroppen och i ögonen, vinglar, kräks och får diarré, kontakta veterinär omedelbart.

Algblomning kan även vara farlig för andra djur än hundar, vilda såväl som tama.

Hos SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, kan du läsa mer om algblomning och hur det ser ut. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SMHI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en även digital Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. karta över algsituationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som de uppdaterar varje dag under sommaren och baseras på satellitövervakning. Kartan kan hjälpa dig att göra din bedömning om det är lämpligt att bada med din hund eller inte.

Karta, hitta till hundbadplatserna

Här hittar du en karta över hundbadplatsen i Tredenborg, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och här hittar du en karta över hundbadplatsen i Hällevik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vägbeskrivning

Zooma ut och/eller klicka och dra i kartorna tills du ser den plats du reser ifrån för att ta reda på hur du enklast tar dig till hundbadplatserna.

Hundrastgårdar

Det finns två mindre hundrastgårdar i Sölvesborg. Den ena ligger vid korsningen Per Olsgränd-Brunnsgatan och den andra intill Snapphanegatan.


Ovan ser du hundrastgården på Snapphanegatan. Målningen på transformatorstationen bakom rastgården är gjord av kreatören Caroline Malmsjö på uppdrag av vårt kommunala bolag Sölvesborg energi.

Regler för hundägare

Ansvar

Du är alltid ansvarig för din hund, även om någon annan för tillfället har hand om den. Det ska framgå vem som är hundens ägare (namn, adress och telefonnummer) genom tatuering eller chip. Det är även bra om du har namn, adress och telefonnummer på hundens halsband.

Koppeltvång

Du måste alltid ha din hund under uppsikt, så att hunden inte jagar eller skadar andra djur eller människor. Du får gå med din hund lös på många platser om du har full koll, hunden håller sig på en meters avstånd ifrån dig och alltid, utan undantag, kommer på en gång när du ropar.

Från den 1 mars till den 20 augusti då många av våra vilda djur i Sverige har ungar är det särskilt noga att du har koll på din hund då ni vistas platser där det kan finnas vilt.

Hundar måste vara kopplade på begravningsplatser, på platser där det pågår torghandel eller marknad, på området kring slottsruinen, slottsudden och i våra naturreservat.

Hundar måste också vara kopplade på hundbadplatserna, förutom när de är i vattnet. Tikar som löper måste alltid vara kopplade.

Hundbajs

Du måste alltid plocka upp hundbajs på en gång efter din hund i tätorterna och på andra platser där det kan vålla obehag för andra. Påsarna slänger du i någon av kommunens särskilda hundlatriner (en soptunna med en symbol av en hund på) eller tar med hem och slänger.

Hundförbud

Hundar är inte tillåtna på de “vanliga” kommunala badstränderna (i Hällevik, Hörvik, Norje, Sandviken, Västra Torsö och Tredenborg) lekplatserna eller parkerna från den 1 april till den 30 september.

Förbudet gäller inte hundar som är ett hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning, till exempel ledarhund, servicehund eller signalhund. Förbudet gäller inte heller för tjänstehundar inom till exempel polisen och räddningstjänsten.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra