Sölvesborgs kommun

Cykling

En man och en kvinna cyklar på en liten landsväg

Foto: Mikko Mallo

Det är härligt att cykla. I Sölvesborg och Blekinge bjuds det på många vackra cykelvägar som du kan ta del av. På turistbyrån i Sölvesborg kan du även införskaffa dig en cykelkarta över Sölvesborg, för att du lättare ska kunna kan hitta rätt bland alla cykelleder.

I Sölvesborgs kommun finner du flera olika cykelleder: Cykelled Listerlandet, Vesan Runt, Sydostleden och Banvallsleden.

Cykelled Listerlandet

Listerlandet är en spännande del av Sölvesborgs kommun med charmiga fiskelägen, vita sandstränder, flera naturreservat och mycket mer. En cykeltur på Listerlandet är en resa för alla sinnen. Cyklar du hela leden blir det cirka 45 kilometer, men det finns många möjligheter till avstickare och genvägar.

Till cykelleden har finns det mindre vägar och stigar som leder genom jordbrukslandskapet. Möjlighet till detta har vi fått genom välvilja från lantbrukare, etc. Observera att bevattningsrör och slangar kan ligga över vägen och att jordbruksmaskiner måste beredas företräde - tänk på att förarna kan ha ett begränsat synfält från sin maskin. Håll undan och visa hänsyn!
» Digital karta – Cykelled Listerlandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
» Karta till cykelled Listerlandet (PDF) , 2.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Vesan runt

I anslutning till Sydostleden kan du cykla runt den numera torrlagda sjön Vesan vid Ryssbergets fot. Vesan är norra Europas största invallningsföretag med 3300 tunnland bördig åkermark, som utvanns genom att dika ut en före detta sjö. Runt Vesan har människor levt sedan de vandrade in efter istiden för 13 000 år sedan.

Här finns en unik natur- och kulturmiljö med många sevärdheter mellan Östersjön och Ryssberget. Detta kan du ta del av genom att cykla eller eventuellt bila de tre leder, som beskrivs i kartan. Mitt ute i Vesan finns Sveriges näst lägsta punkt 2 meter under havsnivån.

Karta finns att hämta gratis på Sölvesborgs turistbyrå.

Sydostleden

Nu kan du cykla hela vägen från Simrishamn till Växjö på nya Sydostleden som erbjuder omväxlande natur, bra boende, god mat, service och rika upplevelser. I Sölvesborg är du halvvägs.

Sydostleden är 27 mil lång och 80 % av leden är asfalterad. Leden sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn, genom Kronoberg, Blekinge och Skåne. Du behöver såklart inte cykla hela leden, utan det finns möjlighet att göra avstickare till lokala cykelleder.

Karta finns att köpa för 100 kronor på Sölvesborgs turistbyrå.

» Mer information om Sydostleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Banvallsleden

Banvallsleden är 250 kilometer och sträcker sig mellan Halmstad och Karlshamn. Anslutningsleder finns från Alvesta, Tingsryd, Olofström, Näsum och Sölvesborg och de är 85 kilometer. Från Sölvesborg ansluter leden i Ynde strax norr om Sölvesborg.

En cyklist bär sin cykel över ett vackert rapsfält

Listerlandet. Foto: Mikko Mallo

Halmbalar i motljus på åkerfält

Vesan. Foto: Henrik Ivansson

Ett par i 60 års åldern står med cyklar vid en vägskylt där det står Halvvägs på Sydostleden

Halvvägsskylten i Norje. Foto: Mikko Mallo

En man cyklar i bokskog på Ryssberget klädd i träningskläder

Cykling på Ryssberget

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra