Sölvesborgs kommun

Museer, gallerier och konst

En smidesskylt står på skeppsbrogatan, det står Sölvesborgs museum och konsthall

Sölvesborgs museum och konsthall

Oavsett väderlek och årstid kan du hitta inspiration på kommunens museum, gallerier och konsthallar. Sölvesborgs kommun främjar konstverk från både lokala, nationella och internationella konstnärer, just för att du ska hitta konst som faller i din smak.

Sölvesborgs konsthall

Mittemot museet hittar du Konsthallen, som drivs av Sölvesborgs Konstförening och Fritid- och kulturverksamheten i Sölvesborgs kommun. Utställningarna befinner sig i ett 150 år gammalt spannmåls- och brännvinsmagasin, vilket är ett minne från Sölvesborgs forntida historia. Varje år anordnas det sju stycken utställningar i konsthallen. För att fördjupa ditt konstintresse har konstföreningen valt att satsa på konst av hög klass och kvalité från både internationella, nationella och lokala konstnärer.

Öppettider Sölvesborgs konsthall

På konsthallens webbplats hittar du öppettider och information om aktuella och kommande utställningar.
» Öppettider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sölvesborgs konsthall.

Sölvesborgs konsthall.

Sölvesborgs museum

Sölvesborgs museum ligger på Skeppsbrogatan 6 i Sölvesborg, mellan Stortorget och Fyra Årstiders Park. Museet är inrymt i ett 150 år gammalt spannmåls- och brännvinsmagasin som tjänat som museum sedan 1982. Under bottenvåningens valv kan man uppleva Listers historia genom talrika arkeologiska fynd, framförallt från stenåldern. Grävningsfynden från Sölvesborgs slott och karmeliterklostret intar en central plats i samlingarna. En trappa upp finns en kalejdoskopisk utställning kring stadens och Listers kulturhistoria. Visning kan bokas året om via medborgarkontoret.

Sölvesborgs museums öppettider sommaren 2024

Vi håller öppet från tisdag 18 juni till lördag 17 augusti.
Tisdagar - lördagar öppet klockan 10:00 - 17:00 med lunchstängt klockan 12:30- 13:00.

Sölvesborgs museum

Listers Härads Tingshus

En av Sölvesborgs största kändisar är faktiskt en byggnad; det är Listers Härads Tingshus som ritades av arkitekt Gunnar Asplund och byggdes mellan 1917 och 1921. Huset som idag är byggnadsminne räknas som en av Sveriges främsta byggnader i stilriktningen nordisk klassicism. Idag har man restaurerat husets kulturhistoriskt mest värdefulla delar tillbaka till ursprungsutförande. Sommartid, påsk och under Kulturkalas är tingshuset öppet för besökande. Under resten av året går det att boka visningar via medborgarkontoret. Det finns också möjlighet för den som vill gifta sig, döpa sitt barn eller ha ett möte i tingshuset att göra det.

Öppettider Listers Härads Tingshus

25 juni - 6 augusti 2024
Tisdagar kl. 11.00-15.00
Öppethållande sköts av Kulturföreningen Borres Vänner.

Här kan du läsa mer:
Länk till visitblekinge.se » Listers Härads Tingshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film om Listers Härads Tingshus

Lär dig mer om Tingshusets historia i vår filmproduktion från 2021, som togs fram i samband med firandet av Tingshusets 100 årsjubileum.

Filmproduktion: Knall & Kula i samarbete med Sölvesborgs kommun.

Svarta bänkar och stolar i Tingssalen i Listers Härads Tingshus.

Tingssalen i Listers Härads Tingshus.

Borre Museum

Under sommaren öppnar Borre Museum upp! Beläget i Sölvesborgs tingshus, visar kulturföreningen Borres vänner upp teckningar och träfigurer. Årets tema är ´sommarmotiv´.

Borre Museum visar Bror ”Borre” Carlströms produktion av teckningar och träfigurer. ”Borre” var en tusenkonstnär med många strängar på sin lyra, träsnidare, samhällskritiker, skämt- och serietecknare. 1966 fick ”Borre” Sölvesborgs stads kulturpris. ”Borre” har även ställt ut på Nationalmuseum där han var en av 60 svenska skämttecknarna representerade på utställningen ”Serier för alla” i sällskap med bl.a. OA (Oskar Andersson) och Albert Engström. ”Borres” serie ”Pigge-Linus” hade kollegor som Kronblom, Agust och Åsa-Nisse. ”Borre” skar även i trä, där både kungligheter och kändisar har avbildats. Hembrännare och präster finns också porträtterade med stor precision.

Öppettider Borre museum

25 juni - 6 augusti 2024
Tisdagar kl. 11.00-15.00

Två täljda gubbar i trä.

Borre museum

Fiskemuseet i Hällevik

Hällevik är bygdens äldsta fiskeläge. Hembygdsföreningen Facklan fick ha sin första utställning i denna byggnad. Det var en stor glädje när Sveriges första fiskemuseum invigdes 1976.

Öppettider

» Se öppettider på Facklans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utsikt över fiskemuseum i Hällevik. Det är en vit byggnad med texten Fiskemuseum. Havet och en brygga syns till vänster i bilden.

Fiskemuseum i Hällevik. Foto: Fotograf Serny

Offentlig konst och arkitektur i Sölvesborg - en rundvandring

Är du intresserad av att utforska och lära dig mer om den offentliga konsten och arkitekturen i Sölvesborgs stad? I samarbete med Sölvesborgs konstförening har Sölvesborgs kommun tagit fram en digital konstrunda som guidar dig genom stadens offentliga konst och arkitektur. Rundvandringen görs med fördel till fots eller med cykel!

Länk till digital konstrunda >> Offentlig konst och arkitektur i Sölvesborg - en rundvandring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut