Varje år delar Sölvesborgs kommun ut ett kulturpris ut till en person/personer, en eller fler föreningar som har stått för värdefulla insatser i Sölvesborgs kulturliv. Sölvesborgs kulturpris har delats ut sedan 1965.
Det är Sölvesborgs kommuns kulturpriskommitté som beslutar vem som får priset. Kommittén består av kommunfullmäktiges ordförande, kommunstyrelsens ordförande, samhällsbyggnads-, fritid och kulturnämndens ordförande och dess andre vice ordförande, stadsarkitekten och kulturchefen samt kulturarvssamordnaren, vilken också är föredragande.
Årtal, namn och motivering.
Kom, låt mig visa dig
Med staden som utgångspunkt har Kom, låt mig visa dig erbjudit kulturupplevelser i välljudande toner året om. Många är de kulturmiljöer, som med tonsatta penseldrag, har målats av denna förening. Klangerna är hämtade ur såväl den lokala som den nationella svenska vistraditionen. Denna konstyttring, under föreningens ledare Johannes Holmquist, har både berört som berikat många. Dock är det skalderna Evert Taube, Gabriel Jönsson och Ove Johnsson som ofta har angivit tonen i de många programmen.
Sölvesborgs släktforskarförening
Visst har vi alla någongång funderat över våra gamla förfäder och deras levnadsöden. Alla bär vi på en historia och det finns något lockande med att ta reda på vart vi kommer ifrån. Intresset för släktforskning har ökat genom TV-program som, Vem tror du att du är? och möjligheten till DNA-tester. Med stort engagemang, erfarenhet och kunskap har Sölvesborgs släktforskarförening under många år delat med sig till Sölvesborgarna. Genom intressanta och uppskattade föreläsningar, studiebesök och öppet hus har Släktforskarföreningen hjälpt, stöttat och inspirerat. Många är de som har fått hjälp i sin jakt efter sina bortgångna släktingar och vi hoppas att ni kan finnas där för många fler.
Blekinge museum
Djupt under sanden i Ljungaviken hittades några villor, en vovve och många vassa flintaspetsar. De 8 400 år gamla fynden kom att utmana den rådande bilden av historien. Nyheten tog sig långt utanför Sveriges gränser. Washington Post, Daily Mail, NBC, ABC News och andra internationella medier rapporterade om fynden. Den numera världskända hunden, villorna och de vassa flintaspetsarna blev till den största arkeologiska utställningen någonsin i Sölvesborg. Blekinge Museum har på ett föredömligt pedagogiskt sett, levandegjort vårt kulturarv till den breda allmänheten. Utställningen gav besökaren möjlighet att komma riktigt nära de människor och husdjur som bodde, jagade och umgicks längs Ljungavikens strandkant för mer än 8000 år.
Bo Ohlsson
Få saker sätter sig så väl i minnet som en behaglig röst. Någon som berättar, delar med sig, inspirerar, debatterar och låter lyssnaren tillfälligt kliva in i en annan del av världen. Sölvesborgsröster, Sommarpratare, Furulundsskolans medieelever, politiker i Kommunfullmäktige och många många fler har genom åren fått ta plats i studion bredvid en av Sölvesborgs klart lysande eldsjälar. Med ett brinnande intresse, stor kunskap, personlighet och engagemang har 92,0 MHz fyllts med ljud i över 30 år!
Båtolog Anders Nilsson
För det omfattande och ideella arbete som du lägger ner på att efterforska och dokumentera Sölvesborgs fartygs- och rederihistoria, och för att du generöst delar med dig av din kunskap genom utställningar, stadsvandringar och föredrag. Genom utställningen ”Damernas Rederi” fick vi en oväntad inblick i Sölvesborgs tidiga 1900-talshistoria med ökande jämlikhet mellan män och kvinnor i näringslivet. Ditt arbete bidrar på ett värdefullt vis till en ökad förståelse av vår historia.
Mats Nilsson och Jens Thoms Ivarsson
1+1 blir 3. Den ena behövde den andra. Den andra behövde den ena. Tillsammans gav ni er ut på en kreativ resa i formgivning och hantverk. Att hugga i sten eller is blev en del av resan i ert gemensamma skapande. Kulturpriset 2018 går till er som förebilder för hur två visionära och orädda kulturarbetare inspirerat varandra och tillsammans av naturens och historiens material skapat brukskonst som utmanar och berikar den offentliga miljön. Det är det fruktbara samarbetet mellan de två, så olika, men mycket kreativa och yrkeskickliga personerna som motiverar priset.
Sölvesborgs Kvinnliga Konstsällskap
Gerd Hector, Alexandra Melander, Emelie Farkas, Desiree Forsman och Monica Jasmin
För att ni, i en tid då vi inte längre kan ta de demokratiska värdena för givet, har beslutat er att gå samman och med färg och form som uttrycksmedel sätta strålkastarljus på kvinnors kamp för jämlikhet och allas lika värde. Tillsammans har ni genom engagemang och arbete tillfört något helt nytt till konst- och kulturlivet i Sölvesborg.
Karin Maltestam
För sitt stora engagemang i att utveckla och tillgängliggöra konsten i Sölvesborg. För sin lyhördhet och kunskap om konst som bidrar till en bredd som tilltalar en stor publik. Med Sölvesborgs konstförening och Svensk-polska föreningen som utgångspunkt har Karin Maltestam genom alla år erbjudit kulturupplevelser som väckt uppmärksamhet i hela länet.
Marcus Bernhardsson och Nogersunds hembygdsförening
För deras uppskattade arbete att utveckla och tillgängliggöra kultur och kulturhistoria på landsbygden. Med Lister som utgångspunkt har de året om erbjudit kulturupplevelser som väckt uppmärksamhet och fördjupat kunskap om bygden och historien.
Sölvesborgs Kammarmusikförening
Från det lilla intima till det stora publika. Från musik från Christian IV:s hov till Py Bäckman, Rune Broberg och Crimond. Från Luiz Tenaglia & Jan Åke Nilsson till Furulundsskolans Musikcafé. Från Peter Jablonski till Huaröds Kammarorkester. För att med kunskap breddat och fördjupat utbudet av kultur i Sölvesborg. Föreningen har med sina publika arrangemang som ”Kammarmusikens dag” och finstämda bidrag under Stadsfestivalen Killebom öppnat upp för en ny publik till vardag som fest.
Patrik Lundberg
Det skrivna ordet ger oss lyssnare möjligheten att reflektera. Hur det är att våga utmana och utmanas. Hur härligt det är att lyssna på orden och sedan se den förmedlade bilden av att våga vara jag, för att våga kunna bli någon. Att inse och acceptera sin egen betydelse för att bli del av en gemenskap. Att vara gul utanpå räcker långt för att bli bekräftad av en stor publik i Sverige och Sölvesborg.
Bengtsson Peter, Visans Vänner
En mångsidig kulturpersonlighet, som med uthållighet och med stark trohet till ett konstnärligt ideal, utvecklats tillsammans med föreningen Visans Vänner. På en magisk plats, med en magisk musik, lyfts den svenska och lokala vistraditionen fram. I en kulturmiljö som Spraglehall och med visan som ackompanjatör ges musiken fritt spelrum i ett naturklingande skyltfönster. 2012 års kulturpris går till Peter Bengtsson från föreningen Visans Vänner.
Sölvesborgs Körsällskap
En enastående glädjespridare! Allt sedan starten 2005 har Sölvesborgs körsällskap utvecklats och vuxit till en enastående glädjespridare i vår kommun! En kulturinstitution som får individer att växa tillsammans. Att sjunga i kör är att betrakta som friskvård för både sångare och publik. Med sina ledare har körsällskapet bevisat att "musik skall byggas utav glädje, av glädje bygger man musik".
Särskolan ”Resan mellan dag o natt”
Magi uppstår i gemenskap med andra! För det målmedvetna arbete som lagts ner på att med musikens och teaterns hjälp, hitta vägar för att utvecklas och växa utifrån den förutsättning varje människa har och för att detta arbete resulterat i en show som spritt magi och glädje till många. Människor utvecklas framförallt i mötet med dem som inte är som de själva. Att vända sig utåt leder framåt
Jenny Wilson och Sara Paborn
För de storartade insatser ni gjort, var och en för sig inom era respektive konstarter, musiken och litteraturen. Men framför allt går priset till er, för att ni genom vänskap och ömsesidig stöttning visat prov på hur långt ett systerskap kan föra två unga kvinnor som strävar efter att utvecklas som konstnärer också på en nationell arena.
John Andersson, Valje Nöje
Gammeldans, Våga Stuffa, Ungdomsdisco och Mogen dans. Exempel på en bred repertoar som John Andersson, årets kulturpristagare, serverat till tusen och åter tusen besökare. En mötesplats för generationer i Sölvesborgs kommun. Att i nära fem decennier bibehålla samma starka engagemang, bjuda på så mycket värme gör det lätt att förstå slogan. ”I Valje Nöje älskar man att Dansa”.
Karibakka Galleri & Interiör
som med 10 års verksamhet gjort vitaliserande insatser för konst och kultur i Sölvesborg. Karibakka ger etablerade såväl som unga konstnärer möjlighet att möta publiken. Karibakka attraherar tusentals besökare med sitt kvalificerade utbud av konst, konsthantverk och design. Summa summarum: En kulturmission som förhöjer Sölvesborgs värde och ger mängder av positiva sidoeffekter!
Jazzfestivalen i Hällevik
Accelererande succé som ger tusentals musikälskare ett högklassigt festivalutbud i naturskön sommaratmosfär.
Ingrid Jönsson
som genom oförtröttliga insatser visat, att kultur är för ett stort flertal och inte för ett litet fåtal.
Mikael Ivarsson
som i Sölvesborgs kommun varje sommar bygger upp ett Mecka för alla rockmusikälskare
Sölvesborg och Listers Föreläsningsförening
som med stor framgång blåser nytt liv i en gammal folkbildningstradition.
Föreningen Dragkedjan
som ger kommunens alla jazzgossar och jazzflickor svängiga högtidsstunder.
Sölvesborgsrevyn On Stage
som roande och provocerande i ett välkryddat koncentrat återskapar händelser från ett gånget år.
Sölvesborgs Filmstudio
som genom engagerade insatser gör det möjligt att uppleva stor filmkonst i en liten stad.
Thomas Kjellgren
för att han genom inspirerade och inspirerande insatser, främst som författare, skapar intresse och förståelse för konst.
Anette Olsson
som med sitt hantverk anknyter till en mer än 100-årig glasblåsartradition i Sölvesborg.
August Fogelström
som med fiolspel och fiolbyggande för en levande folkmusiktradition vidare.
Janne Hermansson
som entusiastiskt och kunnigt gör insatser för att utveckla ungdomskulturen i Sölvesborg.
Musikgruppen Malenka
som entusiastiskt och medryckande gör andra länders musik till sin och vår.
Mirjam och Ingmar Nilsson, Ruth Mattsson, Stig Henriksson
som genom mångfaldiga och engagerade insatser aktiverar det lokala kulturlivet.
Jörgen Severin och Rolf Nilsson
för att de i ett givande samarbete men även på annat sätt generöst låter sin musikaliska inspiration flöda.
Fam. Jörgen Persson
för att den med idealitet, engagerat arbete och förmåga att övervinna svårigheter ger filmkonsten en hemvist i Sölvesborg.
Arne Sonesson
för att han med sin entusiasm och sitt engagemang, främst i outtröttligt arbete inom Ysane-Norje Hembygdsförening, har fått kulturen att bygga broar mellan människor.
Hans Milton
för att han i en levande skildring av stor bredd och vetenskapligt djup gör Listers och Sölvesborgs äldre historia tillgängligt för såväl fackmannen som en intresserad allmänhet.
Rune Karlsson
för att han okonstlat och med humor och inlevelse har gestaltat olika roller på scenen och i radio.
Big Band 0456
för att under 15 år med stor entusiasm ha jazzat upp tillvaron i 0456-området.
Jan Jannesson, Bertil Lindrup och Willy Nilsson
för förtjänstfulla bidrag till industrins och hantverkets lokalhistoria och omfattande dokumentation av människor och miljöer i gångna tiders Sölvesborg.
Jonte Göransson
som i sin estetiskt medvetna fotograferingskonst med stort engagemang förmedlat kunskap om kommunens kända och okända natur- och kulturmiljöer.
Yngve Andersson
för att han under många år med framstående kåserikonst skildrat sölvesborgarens innersta väsen och, då omständigheterna så krävt, i lättsam och fyndig språkdräkt höjt ett varnande finger.
Thomas Kjellgren
som med sin lågmälda och bildrika poesi talar till vårt behov av klarsyn och eftertanke och som vid sidan av sitt diktarskap framgångsrikt kunnat sprida kunskap om levande konst.
Per Nilsson
som med värme och humor och det självupplevdas närhet förstår att skildra barnets verklighet på ett sätt som ger löften om framtiden.
Sölvesborgs Amatörteaterförening
som under sin korta verksamhetstid lyckats att roa, underhålla och skapa intresse för teater på ett sätt som verkat vitaliserande på kulturlivet i kommunen.
Sölvesborgs Konstförening f
ör dess utställningsverksamhet, som berikat kommunens konstliv och väckt uppmärksamhet och gensvar även utanför kommunen samt för dess framgångsrika arbete att förmedla kunskap om kvalitativ konst.
Jan Lagerås
för hans hängivna arbete med att bevara den äldre bebyggelsen i Sölvesborgs stadskärna och inlemma ny bebyggelse på ett sätt som förenar färg, form och funktion till en estetiskt enhetlig stadsbild.
Visans Vänner
för deras målmedvetna arbete att sammanföra viskonstens utövare i syfte att hålla vistraditionen levande och föra den vidare till nya generationer.
Crimond-kören
för deras ambitiösa och framgångsrika utövande av körkonsten.
Sölvesborgs Musikkår
för deras aktiva och entusiastiska bidrag till Sölvesborgs musikliv
Janne Charlesen
för hans kulturhistoriska författarskap, där han genom trägen arkivforskning dokumenterat och på ett lättillgängligt sätt lyckats levandegöra blekingsk historia.
Lars Fröberg och Uno Hellgren
för deras under många år hängivna insatser inom kommunens musikliv där båda med framgång verkat för ett aktivt musikutövande bland yngre och äldre.
Sonja Erfurth
för hennes långvariga och omsorgsfulla dokumentation av det kulturhistoriska och litterära materialet kring Harry Martinsons uppväxtmiljö och för att hon - genom boken "Harry Martinsons barndomsvärld" - skapat en ny och fördjupad bild av nobelpristagarens tidiga författarskap
Ove Johnsson
för hans mångåriga verksamhet som hembygdsförfattare och i synnerhet för hans stämningsfulla lyrik i vilken han förmått ge uttryck för sin starka känsla för Listerlandets liv och natur
Ove Pellsjö
som i grafik och skulptur visat en personlig formkänsla och med sina skulpturverk framgångsrikt medverkat till stadsbildens utsmyckning på många platser i vårt land
Albin Johansson
för hans mångåriga och initiativrika verksamhet att vidmakthålla en levande skärgård och i synnerhet hans varma intresse för att samla och förmedla kännedom om Hanös kultur och livsvillkor.
Rune Nordström
för hans finstämda teckningar och naturlyriska framställning av företrädesvis Listerlandets natur och kulturmarker.
Armand Jönsson
för en allmänkulturell gärning och i synnerhet för hans arbete med att sammanställa och bearbeta lokalt källmaterial som är av stort värde för forskningen i kommunens historia.
Elisabet Svensson
för hennes insatser på det keramiska konsthantverkets område som präglats av stor yrkesskicklighet och med en levande känsla för materialets möjligheter.
Arne Antonsson
för hängivet arbete inom musiken, som bl.a. tagit sig uttryck i framgångsrikt ledarskap för Sölvesborgs Körsällskap.
Hembygds- och studieföreningen Facklan, Hällevik
för framgångsrika insatser på kulturlivets olika områden och särskilt för skapandet av det intressanta fiskemuseet i Hällevik.
Harald Jönsson
för hans uppoffrande och trägna arbete med att uppsamla material kring historiska händelser i det gamla Sölvesborg och för hans framgångsrika forskning i kommunens sjöfartshistoria.
Henry Ysner
för en allmän kulturell gärning samt i synnerhet för ett omfattande folkbildningsarbete i kommunen under en lång följd av år.
Ruth Liedgren
för hennes fina skildring av Sölvesborg under 1800- talet, där utsökta glimtar ges av den speciella småstadsatmosfären och där sambandet mellan hus och människor hela tiden hålles levande.
Oskar Wahlgren
för hans hängivna insatser inom kommunens musikliv, som han berikat med bl.a. egna tonsättningar, fiolbyggen och uppskattat kursledarskap.
S E Salje
För hans tidstrogna och med en historisk sakkunskap skildrade händelser i det äldre Sölvesborg och för det förtjänstfulla sätt, på vilket han i den under året utkomna romanen "Hem till havet” skildrat den gamla fiskarmiljön i ett av kommunens fiskelägen.
N O Dahlberg Musik.
H E Johansson Film.
(Ingen utdelning, reglerna omarbetas)
Carl Carlsson för träget arbete att göra Gammelgården till ett attraktivt och välskött museum.
Skrivareklubben för medlemmarnas intresse att åstadkomma stämningsfulla litterära arrangemang och för klubbens funktion som stimulanskälla för litterärt skapande i staden och bygden.
N E Frinnman Allmän kulturell gärning.
Rolf Palvén Konst.
Wilhelm Flood Hembygdsforskning.
Karl-Gustaf Gustafsson Teater.
Alice Goldschmidt Musik.
Olof Leopold Folkbildning.
Bror Carlström Skämttecknare.
G Lyberg Stadskultur med speciell anknytning till byggnader och personer.
K A Fredriksson Keramik.
Fornminnesföreningen Hembygdsvård.
Senast uppdaterad: