Sölvesborgs kommun

Regler

Sölvesborgs Tingshus under alla hjärtans dag. Foto: Serny

Vigsel i Sölvesborgs Tingshus under alla hjärtans dag. Foto: Serny

Om du vill gifta dig borgerligt, finns det vissa regler som behöver följas, både innan och under vigseln. Ni behöver bland annat ha beslut om hindersprövning från Skatteverket. Under vigseln kommer ni även att behöva två vittnen som kan vittna att vigseln har ägt rum.

Skatteverkets beslut om hindersprövning vill personalen på kansliet ha senast en vecka innan vigseln är satt att äga rum. Kommunen vill även ha namn och adress på två vittnen, och vill/kan ni inte ha med egna vittnen kan två tjänstepersoner från kommunen närvara vid vigseln - förutsatt att vigseln äger rum i Stadshuset. Ni hittar vår e-tjänst för bokning av vigsel här: E-tjänst Vigslar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partnerskap

Tidigare kunde två män eller två kvinnor registrera partnerskap, men lagen om detta upphörde att gälla den 1 maj 2009. Ni som är registrerade partner enligt den tidigare lagen fortsätter att vara det om ni inte väljer att omvandla ert partnerskap till ett äktenskap. Ni kan göra det antingen genom en gemensam skriftlig anmälan direkt till Skatteverket eller genom att viga er inför en vigselförrättare.

Om ni vill viga er räcker det att ni lämnar ett intyg till vigselförrättaren om att ni är registrerade partner i Sverige. Ingen hindersprövning krävs alltså. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket. Ni är gifta från och med den dag ni vigs.

Relaterade kontakter:

Malin Petersson, kommunledningskontoret
E-post: malin.petersson@solvesborg.se
Telefon: 0456-81 60 62

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Kommun och politik