Sölvesborgs kommun

Fyrverkeri

Fyrverkeri. Foto: Scandinav bildbyrå.

Sölvesborgs kommun anordnar inget kommunalt fyrverkeri och har begränsningar för hur andra, t.ex. privatpersoner som befinner sig i kommunen får använda fyrverkerier. Foto: Scandinav bildbyrå.

Sölvesborgs kommun anordnar inget kommunalt fyrverkeri under nyår, valborg eller eller vid något annat givet tillfälle under året. Allmänheten får endast använda fyrverkerier och annan pyroteknik som till exempel bengaliska eldar och liknande om de har ett särskilt tillstånd. Undantaget är klockan 23-01 på nyårsafton, natten mot nyårsdagen, då är det tillåtet även utan tillstånd.

Kommunalt fyrverkeri

Sölvesborgs kommun anordnar inget kommunalt fyrverkeri under nyår, valborg eller vid något annat givet tillfälle under året.

Regler för allmänhetens användning av fyrverkerier

Lokala regler

I Sölvesborgs kommun är det endast tillåtet att använda fyrverkerier och annan pyroteknik som till exempel bengaliska eldar och liknande om du har ett särskilt tillstånd. Undantaget är klockan 23-01 på nyårsafton och natten mot nyårsdagen, då är det tillåtet även utan tillstånd.

De här reglerna finns i våra allmänna lokala ordningsföreskrifter för Sölvesborgs kommun, som är en del av vår författningssamling. Andra kommuner kan ha andra regler. Att bryta mot den kommuns ordningsföreskrifter som du befinner dig i är ett brott mot ordningslagen och kan innebära att du behöver betala pengar i böter som straffpåföljd.

För användning av pyrotekniska varor inom hela Sölvesborgs
kommun krävs tillstånd av Polismyndigheten. På nyårsafton från
klockan 23:00 fram till klockan 01:00 därpå följande dag gäller de
generella reglerna i 3 kap. 7 § ordningslagen angående att
Polismyndighetens tillstånd endast krävs om användningen med
hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga
omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd
olägenhet för person eller egendom.

– 14.1 §, allmänna lokala ordningsföreskrifter för Sölvesborgs kommun

Det är förbjudet att använda fyrverkeri och andra pyrotekniska
varor närmare än 100 meter från vård- och omsorgsboenden.

– 14.2 §, allmänna lokala ordningsföreskrifter för Sölvesborgs kommun

För butikerna är det upp till varje enskild sådan att ta ställning till om de vill sälja fyrverkerier eller inte.

Nationella lagar

Utöver de lokala reglerna, finns nationella lagar som gäller i hela Sverige och som också styr användningen av fyrverkerier. Till exempel måste man vara 18 år för att få köpa och använda dem, och för att köpa och använda raketer med styrpinne krävs ett särskilt tillstånd.

Det finns också krav på butikerna som väljer att sälja fyrverkerier.

Trygghetsvärdar och Polisen

Om du upplever att någon inte följer regler och lagar och du själv inte känner att du kan prata med dem, kan du kontakta Sölvesborgs kommuns trygghetsvärdar på telefonnummer 0456-81 64 00 eller e-post trygghetsvardar@solvesborg.se.

Du kan också kontakta Polisen på telefonnummer 114 14, eller 112 om du behöver akut hjälp.

Tips inför nyårsafton

Om du själv tänkt använda fyrverkerier

Varje år skadas flera människor så allvarligt av en nyårsraket att de behöver uppsöka sjukvården. Det är nästan lika vanligt att åskådare skadas som att det är den som avfyrar pjäsen. Det är du som tänder på fyrverkeriet som ansvarar för att varken människor eller egendom kommer till skada.

 • Kontrollera i god tid att fyrverkipjäserna inte är sönder. Om de är sönder ska du lämna tillbaka dem till inköpsstället och få nya.
 • Var väl förberedd med uppskjutningsplats och håll dig nykter om du tänker använda nyårsraketer. Tänk på att det finns risk både för explosion och brand på marknivå om det vill sig illa.
 • Var noga med att följa bruksanvisningen på förpackningarna.
 • Håll säkerhetsavståndet och se till att åskådarna också gör det.
 • Vänta med att gå fram till en raket som inte fungerar, och luta dig aldrig över den. Tänd den bara igen om det uttryckligen står i bruksanvisningen att du kan göra så.
 • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
 • Tänk på att visa omsorg om de djur som är rädda för fyrverkerier, och försök att avfyra alla dina fyrverkerier runt tolvslaget på nyårsafton. På så sätt är det lättare för ägare av både sällskaps- och lantbruksdjur att vara förberedda, än om det smäller under flera timmar. Även vilda djur kan skrämmas av fyrverkerier, och du underlättar för dem också genom att göra tiden som det smäller så kort som möjligt.
 • Tänk på att det även kan finns människor, till exempel små barn eller personer med funktionsnedsättningar som besväras av fyrverkerierna, och visa hänsyn gentemot dem.
 • Plocka undan efter dig. Avfyrade fyrverkerier sorteras som restavfall medan raketer som inte är avfyrade ska lämnas tillbaka till inköpsstället.

Nedan hittar du Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (förkortas MSB) film om fyrverkeri.

Om du har sällskapsdjur som mår dåligt av fyrverkerierna

Inte alla sällskapsdjur mår dåligt av ljudet av fyrverkerier, men det finns de som gör det. Om du har ett nytt djur i ditt hem, försök att vara så förberedd som möjligt utan att oroa dig i onödan.

 • Vissa djur kan vänja sig vid ljuden från fyrverkerier genom att de får höra dem i vardagen på låg volym under några minuter varje dag veckorna innan nyårsafton. Ljudklipp finns att hitta på till exempel Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
 • Försök att själv hålla dig lugn när det smäller, även om ditt djur inte mår bra. Förbered dig genom att till exempel rasta och ge mat tidigt på dagen.
 • Dra för persienner och gardiner och ha musik på i bakgrunden när det smäller som värst. Vissa djur mår bättre om de har något att göra som distraherar dem, som till exempel en leksak.
 • Lämna inte ditt djur ensamt under nyårskvällen och natten.
 • Ha inte heller med ditt djur till en alltför stor fest eller utomhus när det ska skjutas upp raketer.
 • Om besvären är svåra för ditt djur, kan en veterinär hjälpa dig med råd om hur ni ska hantera nyår. Ifall du är ute i god tid finns också platser dit du och ditt djur kan åka och övernatta tillsammans, till exempel långt ute på landet, där fyrverkerierna knappt hörs, eller i anslutning till en flygplats där de är förbjudna.
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Bygga, bo och miljö