Sölvesborgs kommun

Studie och yrkesvägledning

Bilden visar en studerande kvinna i klassrum på vuxenutbildningen i Sölvesborg.

Studerande kvinna i klassrum på vuxenutbildningen. Foto: Sölvesborgs kommun.

Vi erbjuder studievägledning till dig som har frågor om kurser och utbildningar, betyg, studieekonomi, yrken och arbetsmarknad. Vårt mål är att du ska kunna göra väl avvägda och självständiga beslut vad gäller yrken och studier och vara en hjälp på vägen mot dina studie- och yrkesmål.

Kontakta oss

Studie- och yrkesvägledningen är öppen för alla vuxna i Sölvesborgs kommun. Hör gärna av dig till oss, du kan boka en tid för ett telefonsamtal, ett digitalt möte eller träffa oss på plats. Du har möjlighet att boka samtal på kvällstid.

Marie Knese, studie och yrkesvägledare
E-post: marie.knese@solvesborg.se
Telefon: 0456-81 66 98

Drop in-tider

  • Måndagar klockan 10:00 - 11:00
  • Torsdagar klockan 14:00 - 15:00

Viktigt att veta om dina gymnasiebetyg

Har du gymnasiebetyg som är satta innan den 1 juli 2012 kan ett slutbetyg endast utfärdas fram till den 1 juli 2025. Därefter kan eventuellt inte alla dina betyg ingå i en examen och kraven för examen kan komma att ändras. Kontakta vår studie- och yrkesvägledning om du behöver stöttning i hur du kan slutföra din gymnasieutbildning innan den 1 juli 2025.

Validering och prövning

Validering innebär att dina faktiska, reella kunskaper och färdigheter kartläggs och lyfts. Det kan vara kunskaper du fått genom arbete, utbildning i Sverige och annat land, men också genom fritidsaktiviteter och livserfarenheter. En validering ger dig inte betyg men kan leda till ett yrkesbevis eller intyg på dina kunskaper som kan hjälpa dig att korta ner en utbildning eller få ett jobb. Hos oss kan du få hjälp med en första generell kartläggning och vi kan hjälpa dig vidare med din validering. Du kontaktar vår studie- och yrkesvägledare för att diskutera validering.

En prövning är ett test av dina kunskaper i en kurs i gymnasieskolan eller grundskolan. Du testas på innehållet i hela kursen och kan ej bara göra prövning på en del av en kurs. Du gör då oftast ett slutprov eller ett Nationellt Prov och eventuellt kompletteringar. Efter en genomförd prövning får du ett betyg. Vi har endast möjlighet att genomföra prövningar i kurser som finns i vårt kursutbud men du får göra prövningar även på gymnasieskolor och i andra kommuner än din hemkommun. För varje prövning tas en avgift ut på max 500 kr beroende på när du gick ut gymnasiet och vilket betyg du fått tidigare i kursen om du har läst kursen tidigare.

Gränslöst Framtidskortet

Prova gärna att göra Framtidskortet, ett webbaserat verktyg om de yrkesutbildningar som finns i närområdet och om lite annat som t.ex. värderingar och validering.

Hitta till oss

Vill du besöka vår verksamhet, hittar du oss på Tekniskt Lärcentrum (TLC), Skånevägen 21 i Sölvesborg.

En rosaröd tegelbyggnad på Skånevägen i Sölvesborg.

Vuxenutbildningen, Skånevägen i Sölvesborg.

Entré till Vuxenutbildningen.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut