Sölvesborgs kommun

Utomhusgym

En leende tjej som tittar in i kameran och lyfter ett av träningsredskapen i utegymmet vid Svarta led i Sölvesborg. foto: André Julinder

Träning i utegymmet vid Svarta Led. Foto: André Julinder

Att vara ute är inne! Sölvesborgs kommun har två utegym som vi ansvarar för, ett vid Svarta Led och ett vid brofästet. Gymträning är en rolig och tillgänglig träningsform som passar de flesta och gärna kan kombineras med annan träning som tex löpning, cykling och promenad.

Utegymmet - Svarta Led

Längs med gång- och cykelvägen (GC-vägen) som går mellan Bokelundsskolan och Svarta Led (Idrottsvägen 1) hittar du ett av våra utegym. Här finns det gymredskap som passar både nybörjaren och dig som är mer vältränade.

En kille står och håller i ett battleroe, ett tjockt rep som han slår upp och ner när han tränar.

Träning med battlerope i utegymmet på Svarta Led. Foto: Scarp Media

En bild på en instruktionsbild som sitter på ett av träningsredskapen i utegymmet. På bilden är en person som står upp och håller i ett redskap framför sig samt att det en en pil som pekar upp och en som pekar ner som visar att man ska böja sig upp och ner när man använder redskapet.

En av instruktionsbilderna som sitter på redskapen i utegymmet.

Instruktioner hur redskapen används

Redskapen är lätta att använda eftersom dem inte behöver ställas in. Några av dem finns det två av, en lättare och en tyngre. På varje redskap finns en skylt som instruerar hur du ska använda det.


 

 
Kombinera gymträning med OCR-banan och slingan

En pojke och en man står startklara vid ett hinder i OCR-banan. Foto André Julinder

Laddade för att ta sig an hindren i OCR-banan. Foto André Julinder

Bredvid utegymmet på Svarta Led finns en OCR-bana (hinderbana) som man kan kombinera träningen i utegymmet med. Du kan läsa mer om OCR-banan här » Öppnas i nytt fönster.

Tre personer joggar bredvid varandra på på löparslingan som går i skogen vid Svarta Ledsområdet. Fotograf: André Julinder

Löpning på slingan Foto: André Julinder

I skogsområdet som ligger vid sidan om gymmet finns en elupplyst löparslinga som är tänd fram till kl. 23.00 alla dagar. Spriger du från gymmet och hela slinga och tillbaka så blir sträckan ca 2 km. Ett tips är också att använda GC-vägarna runt gymmet och Svarta Ledsområdet.

Lek för livet! - rörelsegym vid brofästet

En kvinna som balanserar på en bom i ett utegym. foto: André Julinder

Träning i utegymmet vid brofästet foto: André Julinder

Längs med GC-vägen som går från brofästet mot Slottsområdet (S:t Ibbsgatan) finns ytterligare ett gym. Detta erbjuder balans och funktionsträning. Instruktioner på hur du kan använda gymmet hittar du på skylten som finns i anslutning till gymmet samt nedan.

En ritning över utegymmet som heter Lek för Livet! och finns vid brofästet i Sölvesborg.

Lek för livet! - utegymmet vid brofästet bild: Lappset

Förslag på övningar

  1. Balansbom - balansera.
  2. Ring med stång - För ringen fram utan att nudda stången.
  3. Nätet - Gå på nätet och ta dig över till andra sidan. Du kan även gå i rutorna.
  4. Oval plattform - Gå upp på plattan växelvis med höger och vänster fot. Eller stretcha genom att sätta hälen på plattan och luta framåt.
  5. Balansgång - balansera
  6. Balansplatta -stå på plattan och vicka den fram och tillbaka.
  7. Gångbro - gå över bron genom att balansera på stegen.
  8. Knäböj -stå och sitt. Reglera själv belastningen med hjälp av att hålla i stången.
  9. Höga stänger - Försök röra stången. Häng i stången. Håll i stången och gör tåhävningar.

Säkerheten först

Tänk på att alltid träna utfrån dina egna förutsättningar och att all träning sker på egen risk. Barn upp till 7 år som vill träna i utegymmen bör göra det under uppsikt av vuxen som kan förklara hur redskapen ska användas.

Felanmälan

Om det skulle vara något som gått sönder och behöver felanmälas så gör du det enkelt via vår felanmälningstjänst som du hittar här » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen att träna hos oss!

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut