Stränderna vid havet och vattendragen är viktiga naturområden för både människor, djur- och växtliv. Tack vare strandskyddet kan vi promenera längs stränderna, bada och fiska. Strandskyddet är också till för djur och växter som lever på och nära stränderna eller i vattnet.
Strandskyddet är ett generellt områdesskydd vid hav, sjöar, vattendrag och öar i hela landet. I allmänhet gäller det inåt land och lika långt ut i vattnet från strandlinjen, men skyddet kan vara utökat genom särskilt beslut upp till 300 meter inåt land och ut i vattnet.
För att bygga, gräva, anlägga eller på andra sätt påverka strandskyddsområdet, krävs dispens. För att få dispens från strandskyddet krävs enligt lagen särskilda skäl. Dessutom får det man vill göra inte påverka syftet med strandskyddet negativt.
Sedan 1950-talet är stränderna längs hav, sjöar och vattendrag skyddade mot bebyggelse för att främja friluftslivet. Sedan 1994 även för att bevara goda livsvillkor för djur och växter i och vid våra vatten.
Strandskyddet gäller både bebyggda och obebyggda tomter och generellt 100 meter från strandlinjen in över land och 100 m ut i vattnet från strandlinjen. Inom vissa området är strandskyddet utökat till 300 meter.
Inom det strandskyddade området är det förbjudet att:
För att få utföra något av förbuden ovan krävs en dispens från strandskyddet innan de utförs.
En strandskyddsdispens kan ges om man uppfyller något av de särskilda skäl som finns inskrivet i miljöbalken.
Vid en dispens måste man ändå lämna en fri passage närmast vattnet. När man fattar beslut om man ska ge dispens från strandskyddet eller inte tar man alltid hänsyn till om förändringarna påverkar friluftsliv, djur och växter negativ på olika sätt.
I miljöbalkens 7 kapitel 18 § c står det att det bara finns sex godtagbara skäl för att ge dispens, se nedan.
Även om det finns särskilda skäl kan dispens inte lämnas om anläggningen eller åtgärden strider mot strandskyddets syften, det vill säga att förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv försämras eller om livsbetingelserna för djur- och växtlivet påverkas på ett oacceptabelt sätt.
Det finns vissa byggnationer och åtgärder som inte omfattas av det generella förbudet, och som därför inte heller behöver en dispens från strandskyddet.
En dispens från strandskyddet får inte verkställas (påbörja arbeten) innan det att dispensen vunnit laga kraft. Dispensen är laga kraftvunnen efter att länsstyrelsen har tagit ställning till om den ska omprövas. Länsstyrelsen har tre veckor på sig att besluta om detta efter kommunens beslut.
Observera även att åtgärden inte får påbörjas om den är lov- eller anmälningspliktig före det att du har fått ett startbesked.
En avgift tas ut för ansökan om dispens från strandskyddet. Avgiften är 10 % av prisbasbeloppet enligt beslut i kommunen.
Åtgärder som görs i vatten, som till exempel att anlägga en brygga, pir och att muddra, kräver anmälan om vattenverksamhet hos Länsstyrelsen.
Hur omfattande en dispensansökan (länk till ansökan) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. behöver vara beror på vad som ska göras på det strandskyddade området. Om ansökan exempelvis gäller en byggnad krävs vanligtvis följande handlingar:
För att få bygga nära vatten krävs i allmänhet dispens från strandskyddsbestämmelserna. Ansökan om dispens skickar du in till din kommun, men om det rör sig om exempelvis naturreservat eller naturminnen ska ansökan skickas till Länsstyrelsen.
Helen Gårner, Miljösamordnare
E-post: helen.garner@solvesborg.se
Telefon: 0456-81 63 68
Senast uppdaterad: