Sölvesborgs kommun

Service och tjänster

Biblioteken i Sölvesborg erbjuder flera olika typer service och tjänster som du kan ta del av.

På huvudbiblioteket samt våra filiaer finns gratis tillgång till trådlöst internet via WiFi. Om du inte har en egen dator, surfplatta eller smarttelefon med dig så kan du låna en dator med internet. Datorerna bokar man i förväg, och man får sitta vid datorn max en timme åt gången.

På huvudbiblioteket och på biblioteket i Mjällby finns skrivare, scanner, kopiator och fax. Utskrifter kostar 3 kr för svart, och 5 kr för färg. Att skicka ett faxmeddelande kostar 15 kr. Om du behöver ta emot fax går det bra, om du finns på plats på biblioteket medan faxet skickas och anländer. Ett faxmeddelande kostar 3 kr att skriva ut. Du kan betala med kontanter eller swish.

På bibliotekets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta databaser och andra söktjänster.

Vi kan skicka titlar att låna hem till dig som bor på särskilt boende eller har hjälp av hemtjänstpersonal. Om du vill får du nya titlar så fort du lämnat tillbaka de gamla. Tjänsten kallar vi för ”Boken kommer” och den kostar ingenting. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

Om du på grund av en funktionsnedsättning, till exempel läs- och skrivsvårigheter, synskada, eller en psykisk funktionsnedsättning har svårt att läsa tryckt text, så kan du låna talböcker gratis.

Många av de nya talböckerna är inlästa på Daisy, som är ett särskilt format med extra funktioner. Du kan bland annat välja läshastighet och söka i texten. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

Om du vill ha en Daisy-spelare under en längre tid, kan du ibland få en från Blekinge landstings hjälpmedelcenter. Vänd dig i så fall till den vårdpersonal du har kontakt med, till exempel vårdcentral, habilitering, eller kommunens äldreomsorg så hjälper de dig.

Låna ett energismart kit

Låna hem utrustning för att mäta hur energismart ditt hem är. Kitet består av en värmekamera som visar hur isolerat hemmets olika delar är, elmätare som enkelt kopplas på apparater för att mäta energiförbrukningen och hygrometer som visar temperatur och fuktighet i huset.

Klicka här för att komma till energi- och klimatrådgivarna

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra