Sölvesborgs kommun

Använda kommunens mark

Bild

Kommunens mark är en plats för alla, men inte för allt. Foto: Sölvesborgs kommun

Våra allmänna ytor ska vara tillgänglig och kunna användas av alla. Det innebär att du inte får använda den för privata ägodelar som exempelvis staket, studsmattor och grillar. Du som fastighetsägare har ett ansvar för att veta var din fastighetsgräns går och hålla dig inom den.

Att ha kommunen som granne innebär att samma regler gäller som mot vilken granne som helst. Du får inte använda grannens mark utan tillstånd.

Kommunens mark är en plats för alla men inte för allt

Vår allmänna mark ska vara tillgänglig för allmänheten, det innebär att våra gator, vägar, tork, parker, naturområden och andra områden ska kunna användas av alla våra invånare. Det är lätt att få intrycket att vissa av kommunens platser inte är tillgängliga för alla om det exempelvis står en uppställd husvagn, utemöbler, staket eller ligger virke och byggnadsmaterial där. Att använda kommunens mark för privat syfte kan innebära tråkiga överraskningar och mycket extra arbete för dig likväl det kan ställa till problem för vår skötsel eller öka spridning av invasiva arter och skadedjur i området.

Exempel på hur du inte får använda kommunens mark

Du får inte använda kommunens mark för att placera eller anlägga exempelvis:

  • Gräsmattor, häckar och planteringar.
  • Vedupplag, jordmassor, trädgårdsavfall eller grushögar.
  • Byggnader som skjul, förråd, växthus eller lekstugor.
  • Lekutrustning som sandlådor, gungställningar eller studsmattor.
  • Containers, virke, plattor, byggnadsmaterial med mera.
  • Fordon som båtar, bilar, husvagnar och släpvagnar med mera.

Det är när någon använder kommunens mark för privata ägodelar, exempelvis genom att ställa ut studsmattor, sopkärl eller pallkragar utanför sin egen tomtgräns. Det är inte tillåtet att använda kommunens mark som om den är din egen utan vår mark ska vara tillgänglig för alla våra invånare.

Om du använder kommunens mark olovligt behöver du plocka bort föremålen snarast.

Vår allmänna mark ska vara tillgänglig för allmänheten, det innebär att våra gator, vägar, tork, parker, naturområden och andra områden ska kunna användas av alla våra invånare.

Du kan tillfälligt få använda allmän plats exempelvis till upplag, bodar, byggställningar, containrar, kranar och liftar. För att göra det behöver du söka tillstånd hos Polisen.

Här kan du läsa mer om hur du går tillväga när du vill använda kommunal mark Länk till annan webbplats.

Du får inte använda kommunens mark som om den vore din egen. Det innebär att du exempelvis inte får ställa ut studsmattor, sopkärl eller pallkragar utanför din egen tomtgräns. Du får inte heller sätta upp staket eller bygga något utanför din tomtgräns.

Om du använder vår mark olovligt behöver du snarast möjligt ta bort de föremål du placerat där.

Du som fastighetsägare har alltid ansvar att ta reda på var din fastighetsgräns går och att du håller dig innanför den. Om du är osäker kan du kontakta oss.

Du får inte använda kommunens mark utan tillstånd. Visar det sig att du använder kommunens mark ber vi dig att respektera tomtgränsen och plocka bort olovliga anläggningar snarast.

Om du har placerat föremål, byggt, planterat eller på något sätt utnyttjat eller förstört kommunens mark behöver du återställa ytan.

  • Ta bort dina föremål snarast möjligt.
  • Ha en dialog med oss om vilka åtgärder som behöver genomföras för att marken ska återställas till sitt ursprungliga skick.

Om vi får kännedom om att det finns privata saker på vår mark försöker vi kontakta personen som äger föremålen. Om vi inte vet vem ägaren är sätter vi en lapp på det som hamnat på fel ställe. Efter en viss tid agerar vi i samråd med myndigheter.

Om du använder vår mark olovligt behöver du snarast möjligt ta bort de föremål du placerat där.

Enligt brottsbalken får inga otillåtna åtgärder vidtas på annans mark. Förbudet omfattar även kommunens mark. Du som är fastighetsägare får alltså inte ”privatisera” någon annans mark genom att exempelvis sätta upp staket, plantera häck eller ställa upp din båt. Privatisering räknas som egenmäktigt förfarande och är ett brott som kan polisanmälas.

Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned utomhus. Även plan- och bygglagen kräver att en tomt ska hållas i vårdat skick. Detta betyder att du inte får slänga skräp i naturen, på allmän plats eller inom bebyggda områden. Utan skräp blir våra offentliga miljöer trevligare, upplevs tryggare, skattemedel sparas och naturen slipper belastning av farliga ämnen.

Vi vill gärna att du anmäler det till oss via vår e-tjänst. Ta gärna en bild och bifoga i din anmälan.

https://etjanster.solvesborg.se/felanmalan Länk till annan webbplats.

Du hjälper oss att hålla vår gemensamma utemiljö hel och ren genom att anmäla när du upptäcker nedskräpning, trasiga gungor eller soptunnor och dylikt till oss.

https://etjanster.solvesborg.se/felanmalan Länk till annan webbplats.

Du når oss via vår funktionsbrevlåda för samhällsbyggnads-, fritid- och kulturförvaltningen.
E-post: sbf@solvesborg.se

Felparkering

Om du bryter mot någon av de parkeringsregler som finns kan du få en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift beroende på var du har parkerat fel.

Läs mer om parkering

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Bygga, bo och miljö