Sölvesborgs kommun

Invasiva främmande arter

Parkslide som blommar med vita små blommor.

Den mycket invasiva arten Parkslide. Foto: Pixabay

Invasiva främmande arter är växter och djur som inte naturligt hör hemma i svensk miljö och som kan orsaka stor skada på vår biologiska mångfald, leda till stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa. Men hur ska man agera om man hittar invasiva främmande arter? Vad du gör som privatperson spelar stor roll.

Invasiva främmande arter

En invasiv art är ett främmande djur eller en växt som på något sätt orsakar skada i det naturliga ekosystemet. Det finns gott om exempel på främmande arter som inte orsakar skada, men de som är invasiva kan behöva olika typer av bekämpning. Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald.

Invasiva arter i Sölvesborgs kommun

I Sölvesborgs kommun förekommer flera invasiva arter, bland annat jättebalsamin, parkslide och jätteloka. Länsstyrelsen i Blekinge har en förteckning över invasiva arter där spridning ska förhindras, denna lista baseras på EU-förordning 1143/2014.

Listan hittar du här
https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/djur/invasiva-frammande-arter/invasiva-arter-i-blekinge.html Länk till annan webbplats.

På din tomt

Om du som privatperson har en invasiv art på din tomt bör du agera olika beroende på vilken art. På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa om hur du ska agera https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/invasiva-frammande-arter/for-dig-som-privatperson/vanligaste-arterna/ Länk till annan webbplats.

Rapportera dina fynd

Rapporter från allmänheten är jätteviktiga för att kunna följa invasiva främmande arters förekomst och utbredning, framför allt på nya platser. Ju fler som rapporterar desto bättre underlag får myndigheter och andra i arbetet med att planera och prioritera för att förebygga och hindra spridning t.ex. genom bekämpning.

På kommunal eller icke privat mark

Om du upptäcker en invasiv art på kommunal eller icke privat mark så hänvisar vi till vår E-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du märker ut var du har sett arten och vilken art det är. Vi agerar olika beroende på arten, men alla observationer registreras och din anmälan är viktig för att vi ska kunna kartlägga var arterna finns och spridningsrisker.
https://etjanster.solvesborg.se/invasiv_art Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi uppmanar också att du registrerar din iakttagelse på Artfakta.se eftersom Länsstyrelsen utifrån de rapporterna håller och uppdaterar en förteckning. På artfaktas sida kan du rapportera in dina fynd med hjälp av en mobiltelefon, kom ihåg att du behöver ta foto av växten och skaffa en inloggning.
Länk till artfakta https://rapportera.artfakta.se/eftersokta/ias/taxa?swe=1 Länk till annan webbplats.

Parkslide

Gällande parkslide så finns den ännu inte på EU:s förteckning över invasiva arter, vilket skapar stor förvirring då det är den växt vi får flest frågor kring. Vi hanterar ändå arten som invasiv och det finns flera försiktighetsåtgärder gällande parkslide, exempelvis får du inte slänga parkslide eller delar av parkslide (rötter, grenar och andra växtdelar) bland vanligt trädgårdsavfall. Tänk också på att parkslide har mycket livskraftiga rötter, så även jordmassor där det förekommit parkslide ska hanteras så att det absolut inte hamnar bland kompost. Mer om det kan du läsa här https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/djur/invasiva-frammande-arter/vagledning-och-forsiktighetsatgarder-i-arbetet-med-invasiva-arter.html Länk till annan webbplats.

Det finns inte heller någon beprövad metod för bekämpning av parkslide, men det vi vet är att parkslide kan reagera kraftigt vid till exempel beskärning och då öka i tillväxt. Därför har kommunen flera ytor som vi låter stå orörda för tillfället, vilket även gäller vägkantsslåtter, vilket är en medveten metod för att inte förvärra spridningen. Överlag rekommenderas det att inte överhuvudtaget flytta parkslide, då spridningsrisken är omfattande. Vi följer kontinuerligt forskning och nya rön inom området.

Naturvårdsverket rekommenderar att avstå från att bekämpa parkslide om den inte verkar sprida sig eller inte är ett problem för dig som har den på din mark.

Hantera avfall från invasiva främmande växtarter

Den generella rekommendationen för att hantera avfallet från invasiva främmande växtarter är att förbränna det, åtminstone vid avfall som inte innehåller jordmassor. Avfallet ska förpackas säkert, t.ex. i dubbla sopsäckar och förslutas väl. På avfallsanläggningen ska avfallet sorteras som brännbart, inte som trädgårdsavfall/kompost. Det måste hanteras säkert så att risken för spridning minimeras. Kontakta avfallsanläggningen eller kommunens återvinningscentral för att ta reda på vilka regler som gäller för hantering av växtavfall från hushållet innan du kör dit, berätta att du har invasiva växter som du vill slänga.
https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/invasiva-frammande-arter/saker-avfallshantering/ Länk till annan webbplats.

Invasiva främmande arter i våra vatten

Det är viktigt att ha koll på invasiva arter även i vatten. Lär dig att känna igen invasiva växter och djur, de kan konkurrera ut våra inhemska växter och djur och sprida smitta, de utgör ett hot mot våra ekosystem. Vattenlevande växter och djur rapporteras till Havs och Vattenmyndigheten.

https://www.havochvatten.se/arter-och-livsmiljoer/atgarder-skydd-och-rapportering/rapportering/rappen---rapportering-av-vattenorganismer.html Länk till annan webbplats.

Film från Naturvårdsverket

Hjälp till att stoppa invasiva främmande arter. Se en film från Naturvårdsverket

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Bygga, bo och miljö