Sölvesborgs kommun sköter snöröjningen på gator och allmänna platser men du som fastighetsägare är ansvarig för att gångbanan utanför ditt hus är fri från snö och is. Tillsammans skapar vi en trygg och säker trafikmiljö även i vintertid.
Vi arbetar utifrån en tydlig plan och turordning där vårt mål är att de största gatorna samt vägar till samhällsviktiga verksamheter och funktioner är som mest prioriterat. Under vintersäsongen har vi beredskap under helger och kvällar. Vi förstår att det kan vara jobbigt att ibland behöva vänta på skottning och grusning av just din gata, men du kan lita på att teamet jobbar hårt för att alla gator ska bli färdiga så fort som möjligt.
Du kan hjälpa oss i vårt arbete genom att:
Då blir det lättare för plogbilen att komma fram vilket gör snöröjningen mer effektiv.
Den som är så kallad väghållare ansvarar för drift, underhåll och skötsel av en gata eller väg. Det innebär att vi är många som tillsammans kan bidra till en bra vintervägunderhållning.
Vi samarbetar med Sölvesborg Energi och tar hand om kommunala vägar och samt gång- och cykelbanor. På de flesta platser kan vi snöröja med maskiner men vid vissa platser kan vi behöva skotta för hand, vilket kräver mer resurser.
Om du har problem med snöröjningen på en kommunal väg, att det inte blivit plogat eller att någon form av plogskada uppstått, kan du göra en felanmälan till oss.
https://etjanster.solvesborg.se/felanmalan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utöver kommunen är Trafikverket väghållare i Sölvesborg. De har hand om de flesta gatorna på Listerlandet och i de norra delarna av kommunen. Det finns också ett antal privata vägar.
Vänd dig till Trafikverket med din felanmälan om vägen är deras och till den privata väghållaren om det gäller en privat väg.
Felanmälan hos Trafikverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Som fastighetsägare har du ansvar för att snöröja och grusa/sanda gångbanor, trottoarer och infarter till din fastighet. Snön ska läggas på den egna tomten och inte ute i gatan. Tänk på att du som fastighetsägare även har ansvar för istappar från hustak.
Vårt mål är att de största gatorna ska vara halkfria oavsett om du rör dig med bil, cykel eller gång när morgontrafiken sätter igång. Vi har en tydlig plan och turordning som vi arbetar efter där vägar till samhällsviktiga verksamheter och funktioner är högst prioriterade. Under vintersäsongen har vi beredskap under helger och kvällar.
Vi förstår att det kan vara jobbigt att ibland behöva vänta på skottning och grusning av just din gata, men du kan lita på att teamet jobbar hårt för att alla gator ska bli färdiga så fort som möjligt!
Olika väghållare i kommunen
Sölvesborgs kommun är inte ansvarig för att ta hand om alla gator och vägar i kommunen. Trafikverket har ansvar för de flesta gatorna på Listerlandet och i de norra delarna av kommunen. Det finns också ett antal privata vägar.
Om du äger en fastighet är det ditt ansvar att halkbekämpa gångbana eller trottoar längs din tomtgräns vid vinterväglag. Snön ska läggas på den egna tomten och inte ute i gatan.
Du kan kostnadsfritt hämta grus i egna spannar utanför återvinningscentralen i Sölve Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Hjälp med snöröjning på din egen infart
Vi har ingen möjlighet att hjälpa till med snöplogning för privatpersoner, vi måste prioritera vårt uppdrag med att allmäna vägar och gator ska vara tillgängliga och halkfria.
Vi rekommenderar att du kontaktar någon av de privata entreprenörerna, pratar med dina grannar eller kanske söker på internet efter möjliga sätt att få hjälp.
Vi plogar främst på kvällar och nattetid då det inte är så mycket trafik eller människor som rör sig ute just då. Det underlättar också att prioriterade gator och vägar är kördugliga när morgontrafiken sätter igång. Arbetet fortsätter sedan in på dagen så länge det behövs. Ibland får vi frågor om att lyfta skäret vid specifika hus på grund av ljudet, men det kan vi inte göra, utan vi ber om er förståelse för vårt arbete.
Vi grusar på gång- och cykelbanor så fort plogningen är klar i kommunen. Var därför uppmärksam då det kan vara halt så använd gärna broddar. Vi har ingen möjlighet att lämna delar av gatorna ogrusade för pulkaåkning. Gång- och cykelvägar som är skyltade med ”Ej vintervägundehållning” varken snöröjs eller grusas.
Ibland är vi ute och grusar för att förebygga halka, exempelvis när det är underkylt regn.
Vintersäkra cykeln och dig själv
För din och andras säkerhet, utrusta din cykel med vinterdäck. Det minskar risken för få sladd eller punktering. Se också över reflexer och ljus – både fram- och baktill. Reflexväst och hjälm rekommenderas varmt.
Senast uppdaterad: