Sölvesborgs kommun

Upptäckt av små oljeklumpar bland musslor

Inte mycket har förändrats från Lörby kladd till Krokås kan vi konstatera efter veckans inspektion av kusten. Men vi har upptäckt små oljeklumpar i blåmusslornas skal. Musslorna kan vara både spännande och vackra att leka med för barnen så håll ett extra öga vid strandbesöket. Upptäcker du olja uppskattar vi om du rapporterar in det till oss via vår e-tjänst.

Olja bland blåmusslornas skal

I veckan har saneringsledare Andreas Jezek inspekterat kuststräckan mellan Lörby och Krokås och på de allra flesta platser är läget oförändrat sedan saneringsarbetet tog sommaruppehåll. Även i norra Krokås/Spraglehall där ett småskaligt saneringsarbete fortlöpte förra veckan är sträckan återigen i samma skick som innan oljan dök upp. Däremot upptäckte Andreas att små oljeklumpar gärna samlas i blåmusslornas skal. Något att hålla extra koll på vid strandbesöket.

Ha lite extra koll, det är inte bra att få olja på sig. Troligen hamnar oljan i musslornas skal för att de har en densitet som liknar varandra.

Om du skulle få olja på dig eller dina saker

Om du skulle få olja på dig ska du så fort du kan torka av det med papper eller en trasa. Tvätta därefter det berörda området med matolja/diskmedel/såpa och vatten.

Om du skulle få olja på dina saker eller egendom ska du kontakta rederiets försäkringsbolag GARD gällande ersättning för skadorna.
Kontaktuppgifter till GARD

Rapportera till oss om du upptäcker olja

Om du upptäcker olja på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst. Du kan även se vart andra har rapporterat in olja på en karta samt se exempel på hur oljan kan se ut.

https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.

Se vart andra har rapporterat upptäckter samt se exempel på hur oljan kan se ut Länk till annan webbplats.

Information about the summer and oil spill in English

Read our brochure on how to think and act this summer when it comes to oil.

Summer and oil in English , 4.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Informationen über den Sommer und Ölverschmutzungen auf Deutsch

Lesen Sie unser Merkblatt über das richtige Denken und Handeln in Bezug auf Öl in diesem Sommer.

Sommer und Öl auf Deutsch , 4.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Presskontakt

Media är välkomna att kontakta oss via vår presstelefon, öppen vardagar kl. 08:00-17:00, på nummer 0456-81 62 50 eller via e-post till kommunikatör Madeleine Jenderman på madeleine.jenderman@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut