Sölvesborgs kommun

Inget mutbrott kring Sölvesborgs kommuns hantering av festivalpass till Sweden Rock Festival

Entre till festivlen

Förundersökningen visar att inget brott begåtts.

Ärendet i det misstänka mutbrottet gällande kommunens hantering av festivalpass till Sweden Rock Festival är nedlagt. Förundersökningen visar att inget brott begåtts.

I slutet av 2023 kom det till kommunens kännedom att en polisanmälan gjorts angående misstänkt mutbrott gällande kommunens hantering av festivalpass till Sweden Rock Festival.

Innan och efter jul- och nyårshelgerna har en undersökningsledare från Polisen hållit förhör både med anmälaren samt med personer inom Sölvesborgs kommun. Sölvesborgs kommun har även lämnat ut de handlingar som polisen begärt. Bland annat det avtal som finns mellan kommunen och Sweden Rock Festival som reglerar marknadsföringsåtgärder, däribland festivalpass till festivalen.

Avtalet visar tydligt att kommunen har betalat för festivalpassen vilket innebär att det inte rör sig om något mutbrott.

Åklagaren vid Riksenheten har nu meddelat att förundersökningen läggs ner eftersom det inte finns någon anledning att anta att ett brott begåtts.

Vi är såklart oerhört glada att ärendet kunde läggas ner så snabbt. Vi har hela tiden varit trygga i hur vi har hanterat biljetterna och nu fick vi kvitto på att vi gjort rätt, säger kommunchef Lars Ericsson.

Det är olyckligt att anmälaren, tillika revisor i Sölvesborgs kommun inte har följt god revisionssed utan hanterat sin misstanke genom att polisanmäla kommunen säger kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson-Brorsson. Hade anmälaren tillsammans med sina revisorskollegor hanterat detta inom revisionsplanen hade det, i ett tidigt skede, upptäckts att det finns ett avtal som reglerar hanteringen och att inga oegentligheter finns. Detta hade besparat både förtroendevalda och tjänstepersoner mycket tid.

Ärendet har fått stor uppmärksamhet både lokalt och nationellt och riskerar att påverka både kommunens varumärke och Sweden Rock Festivals.

Sweden Rock Festival är en viktig aktör för Sölvesborgs kommun och det vore synd om deras och vårt varumärke skulle ta skada av en ogrundad misstanke som detta. Men vi har ett bra samarbete och en bra dialog och de har varit lika trygga som vi i det avtal som finns mellan oss, avslutar kommunchefen.

Avtalet med Sweden Rock Festival sträcker sig fram till 2031 vilket innebär att Sölvesborgs kommun fortsatt köper marknadsföring av dem. Samarbetet med SRF är betydelsefullt för oss och så även vår närvaro på festivalen. Sölvesborgs kommun kommer därför fortsatt vara på plats på Sweden Rock Festival för att marknadsföra kommunen för besökarna.

Mer information om kommunens hantering av festivalpass till Sweden Rock Festival

Sölvesborgs kommun har under hela denna process varit öppna och transparanta med hanteringen av festivalpassen, vilka som fått festivalpass och varför.

Läs mer » Länk till nyhet med samlad information om kommunens hantering av festivalpassen

Kontakt

Lars Ericsson, kommunchef
lars.ericsson@solvesborg.se
0456-81 61 60

Senast uppdaterad:

Skriv ut