Om Killebom

Killebom är Sölvesborgs egen stadsfestival och har arrangerats sedan 1973. Vår omtyckta och välbesökta sommarfest är till för alla, liten som stor. Festivalen startar alltid första onsdagen i juli, och pågår i fyra dagar. Alla konserter och de flesta programaktiviteter är helt gratis för festivalbesökare att ta del av, så har det varit sedan start. Välkommen till Killebom den 3-6 juli 2024!

Arrangör

Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun och har gjort så sedan starten 1973. Huvudsponsor av festivalen är Sölvesborg-Mjällby Sparbank. Festivalen får också dragkraft av sponsorer, samarbetspartners och lokala föreningar som alla bidrar till att göra festivalen möjlig!

En festival där det mesta är gratis

Vi är stolta över att kunna erbjuda en folkfest, där i stort sett alla aktiviteter och konserter är gratis för våra festivalbesökare. Tack vare våra fina samarbeten är det möjligt.

Huvudsponsor – Sölvesborg Mjällby Sparbank

Sölvesborg-Mjällby Sparbank är en egen lokal bank utan aktieägare som verkar för ”med hjärtat i bygden”. Det innebär att banken avsätter delar av årsvinsten till sponsring och samhällsnytta, varje år. Sölvesborg-Mjällby Sparbank är och har varit en trogen huvudsponsor av Killebom, och det betyder väldigt mycket för kommunen. Det innebär att vi kan erbjuda ett riktigt bra gratisprogram under Killebomfestivalen.

Sponsorer

Tack till våra generösa sponsorer som är en stor del av arrangemanget och bidrar på olika sätt.

Sölvesborgshem, Sölvesborg Energi

Vill ni vara sponsor/ samarbetspartner till Killebom?

Vi ser gärna att fler aktörer engagerar sig på olika sätt i stadsfestivalen. Är ni intresserade av att vara sponsor eller samarbetspartner till vår stadsfestival? Kontakta oss gärna!

Historia

Varifrån kommer namnet Killebom? Festivalen är döpt efter den södra stadsbommen som var belägen väster om nuvarande Sölvesborg-Mjällby Sparbank vid Hästtorget. Tullbommen gav upphov till namnet som betyder bommen vid källan. Sölvesborg är från början en dansk stad, därav namnet (kille = källa). Källan som åsyftas är platsen för vattning av hästar (nuvarande Hästtorget).

Killebom arrangerades för första gången 1973. Ursprungligen varade stadsfestivalen en vecka den första veckan i juli, och hette under de första åren "Killebomveckan". Varje dag kunde ha ett eget tema t.ex. Sjöfartens och fiskets dag, Kyrkornas dag, Kommunens dag, Hantverkets dag etc. Onsdagens tema hade alltid anknytning till handel, då den dagen av tradition alltid varit marknadsdag i Sölvesborg sedan långt före Killebomfestivalens tid.

Kontakt

Om Killebom