Hanö

Bild

Foto: Per Petersson

Drakar, jättar och hjortar. Varje natt tog sig draken de två milen mellan Tjärö och Hanö, med bara två vingslag. När den 16 meter höga fyren tändes för första gången bländades draken och störtade rätt in i bergväggen nedanför fyren.

Det är sägnen om hur Drakamärket nedanför Hanö fyr blev till. Kanske undrar du hur den spektakulära stenreveln Bönsäcken hamnade just på Hanö? Också det berättas det om i en välkänd sägen: En sällskapssjuk jättekvinna som bodde på ön bestämde sig för att bygga en stenbro över sundet för att kunna komma in till Listerlandet. Hon samlade massor av stenar i sitt stora förkläde, men snubblade och alla de stenar som hon plockat föll ur, hamnade nere vid strandkanten och bildade Bönsäcken.

En liten ö med stor personlighet

Men även om sägnerna är spännande så är Hanö faktiskt ännu bättre i verkligheten. Det är en ö som lockar till upptäcktsfärder och beroende på vilket väderstreck du väljer att gå efter landstigningen får du helt olika naturupplevelser. Bönsäcken, på öns norra sida, består av miljontals vattenslipade stenar som ständigt rör på sig och ändrar form efter havets vindar.

Hanös karaktäristiska silhuett har i alla tider varit ett bekant landmärke för sjöfarare från hela världen. På ön finns den engelska kyrkogården, ett minne från Napoleonkrigets dagar (1810-1812) då Hanö var engelsk flottbas.

I dag är gästhamnen mycket populär bland seglare. Blir du sugen på något gott finns öns restaurang ett stenkast bort. Där kan du njuta av mat och dryck samtidigt som du blickar över mot fastlandet och ser färjan plöja genom vattnet mellan Nogersund och Hanö.

Foto: Fotograf Serny

Foto: Fotograf Serny

Ta en tur till Hanö!

Biljett köper du ombord. Blekingetrafikens Sommarkort gäller! Hitta din tidtabell på blekingetrafiken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Välkommen ombord! För mer information, besök Haglund Shippinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Blekinge skärgårdsturer.

Senast uppdaterad: 18 februari 2020

Skriv ut
Uppleva och göra