Sölvesborgs kommun

Saneringsarbetet går framåt, snart väntar sommaruppehåll

Att dricka mycket vatten och använda solkräm är viktigt för saneringsarbetarna som fortsatt får bort olja från den drabbade kuststräckan med spackelspade och bark. Bortsett från cirka 200 meter vid Spraglehall/norra Krokås nedanför parkeringsplatsen, där vistelseförbud fortsatt gäller, kan du röra dig längs hela kusten igen. När vi övergår till juli väntar ett efterlängtat sommaruppehåll för avdelningen i cirka fem veckor. Saneringsledningen kommer inventera sträckan veckovis och beredskap finns om något skulle förändra situationen.

Stor skillnad längs den drabbade kuststräckan

I nästan åtta månader har saneringsarbetet rullat på dagligen med cirka 30 - 50 personer som sanerar bort olja från den drabbade kuststräckan. Ett arbete som gör skillnad. Från att i höstas gått från grovsanering har avdelningen den under den senaste perioden lagt störst fokus på finsaneringsarbete. Det innebär bland annat att man med spackelspade och borstar har skrapat bort olja från stenar och grästuvor. Oljeklumparna har blivit mindre till storlek, men är lika viktiga att få upp.

Sommaruppehåll väntar, men beredskap finns vid ändrat läge

Kommande vecka, 26, är den sista innan ett långt och härligt sommaruppehåll väntar de engagerade saneringsarbetarna. I cirka fem veckor kommer organisationen att vara vilande. Saneringsledning kommer att inspektera den drabbade kuststräckan veckovis och personal kan agera på de tips som allmänheten lämnar in.

Om situationen skulle förändras kan vi fort få igång ett saneringslag som kan agera på oljeupptäckter. Vi har även en beredskap och samverkan med andra myndigheter så som räddningstjänsten och kustbevakningen, om något skulle ske gällande oljeläget.

Njut av sommaren i Sölvesborg i år, men ha lite extra koll om du rör dig längs den drabbade kuststräckan. Vi kan inte garantera att all olja är borta.

Arbetet under vecka 24

Fyra arbetslag har varit igång under veckan med cirka 40 - 50 personer dagligen som sanerat. Uppgifterna har bland annat bestått av att borsta stenar, gräva upp olja ur sanden, skrapa gräs, kratta tång och plocka upp oljeklumpar från strandkanten som kommit upp från havet. De arbetade vid Lörby kladd, Lörby skog, Massabrygga och vid norra Djupekås.

Arbetet under vecka 25

Likt för många andra blir arbetsveckan måndag till torsdag för arbetslagen under midsommarveckan. De fyra arbetslagen har likt veckan tidigare skrapat och borstat stenar och gräs samt plockat oljeklumpar och samlat ihop kontaminerad tång. Cirka 50 - 60 personer har varit igång dagligen på platser som Lörby kladd, Lörby skog, Kladdören och norra Djupekås.

Rapportera till oss om du upptäcker olja

Om du upptäcker olja på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst.
https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.

Var noga med att registrera platsen på kartan samt lämna dina kontaktuppgifter om vi behöver ytterligare information.

Senast uppdaterad:

Skriv ut