Sölvesborgs kommun

Så arbetar vi med oljedrabbade djur

Svan i vattnet.

Läs mer om hur arbetet går med oljeskadade djur.

Vi får många frågor till kommunen om vad som händer med de oljedrabbade fåglarna i Pukaviksbukten. Vi förstår och delar oron med er, därför vill vi uppdatera om läget som det ser ut just idag fredagen den 27 oktober.

Föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt

Föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt arbetar så snabbt de kan för att förbereda att kunna ta emot frivilliga. Tack alla ni som anmält intresse att vara med och hjälpa till med arbetet att sanera fåglarna. Vi har gett föreningen cirka 25 namn på personer med rätt erfarenhet och utbildning som de kommer, eller redan har börjat kontakta.

Under helgen får de även hjälp av volontärer från Svenska Blå stjärnan som tar hand om djur i kris. Så arbetet är i full gång.

Vad kan du som privatperson göra?

Ser du oljeskadade fåglar i områden som vi inte redan vet är oljedrabbade då vill vi att du rapporterar in det till oss i vår e-tjänst. Du behöver inte rapportera in om du ser oljeskadade fåglar i det området som vi idag redan vet är drabbat, det vill säga kustremsan från Lörbykladd ned till Hörvik.

Du ska även undvika kontakt med eventuella oljeskadade vilda djur som du ser, eftersom du annars riskerar att stressa dem och att sprida oljan ännu mer.

Rapportera här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på att

Det är fortsatt viktigt att undvika kontakt med oljan i vattnet och på land. Det råder just nu infört vistelseförbud i det oljedrabbade området.
» Läs mer om vistelseförbud

Länkar

» Läs mer om oljeutsläppet efter fartygsolyckan här.

Kontakt

Medborgarkontoret
E-post: medborgarkontoret@solvesborg.se
Telefon: 0456-81 61 81

Senast uppdaterad:

Skriv ut