Sölvesborgs kommun

Svetsutbildning lockade 22-åriga Ebba, erbjöds anställning innan avslutad yrkesutbildning

Glenn Ernström (Vuxenutbildningen), Ebba Torstensson och Per Romberg (Stål och Rörmontage) står mitt inne i industrilokalerna i Norje

Från vänster: Glenn Ernström (Vuxenutbildningen), Ebba Torstensson och Per Romberg (Stål och Rörmontage).

Från att Ebba bestämt sig för att byta yrkesbana tog det inte lång tid innan hon hittat arbetsglädjen som svetsare på Stål och Rörmontage. Vägen dit gick genom kommunala Vuxenutbildningen i Sölvesborg.

Ebba Torstensson arbetade på en förskola men kände ett driv efter att göra något helt annat i sitt yrkesliv, och arbeta mer praktiskt med händerna. Ett besök hos kommunens studie- och yrkesvägledare ledde till att Ebba fick komma på studiebesök på kommunala vuxenutbildningen i Sölvesborg. Därefter gick det fort! Redan efter 2 veckor påbörjade Ebba en lärlingsutbildning till svetsare och snart befann hon sig ute på praktik på Stål & Rörmontage i Sölvesborg, leverantör av kvalificerade stålkonstruktioner. Knappt ett år senare har Ebba nu blivit erbjuden en anställning på företaget. Ebba berättar:

Jag är jätteglad att jag tog steget, jag rekommenderar fler att söka till Vuxenutbildningen, innan jag träffade studievägledaren visste jag inte ens att det fanns!
Ebba Torstensson

Ebba arbetar med svetsen i industrilokalerna på Stål och Rörmontage.

Ebba arbetar med svetsen i industrilokalerna på Stål och Rörmontage.

Alla kan jobba som svetsare, det spelar ingen roll om man är kille eller tjej. Det är inget tungt jobb som många kanske tror, lyftredskap finns, det var nog tyngre att arbeta med barn på förskolan och bära blöjbarn. Jag tycker det är roligt att gå hit till jobbet varje dag, det är en skön jargong i verkstaden, det är väldigt viktigt. Men man får ha lite skinn på näsan, och det vore kul om det kom in fler tjejer.
Ebba Torstensson

Ebba står i industrilokalerna på Stål och Rörmontage.

Ebba på sin nya arbetsplats i industrilokalerna på Stål och Rörmontage.

Glenn Ernström i entren till Vuxenutbildningen

Glenn Ernström

Glenn Ernström, yrkeslärare på Vuxenutbildningen i Sölvesborg, berättar att behovet av svetsare är stort. Han kan hjälpa till att matcha rätt person till rätt företag, kontakterna finns inte bara i Sölvesborg, de sträcker sig från Karlskrona till Kristianstad.

Jag uppmanar fler att söka vår yrkesutbildning, och gärna fler kvinnor. Min erfarenhet är att kvinnor ofta är mycket duktiga svetsare. De har god finmotorik som lämpar sig för arbeten som kräver lite mer finess, och de är noggranna i sitt arbete.

Per Romberg.

Per Romberg.

Per Romberg är verkmästare på Stål och Rörmontage och har följt Ebbas utveckling.

Ebba har talang, vilja och arbetsglädje, säger Per. Vi ser väldigt ljust på vår framtid inom företaget, det finns knappt någon annan leverantör i Sverige som kan göra de jobben som vi gör här i vår verkstad, och det behövs alltid folk.

Om Stål & Rörmontage

Stål & Rörmontage är en erfaren leverantör av broar, cisterner, tryckkärl, infrastruktur och kvalificerade stålkonstruktioner. I industrilokalerna i Norje, Sölvesborg finns deras nyligen utbyggda moderna maskinpark. Uppdraget som fick företaget att bygga ut var en leverans av brostål till Kolbäcksåns samverkansbro. Ordern resulterade i en leverans på imponerande längd om 66 meter, och stålvikt på 166 ton.

Bland referensprojekten finns bland annat: Sölvesborgsbron, Varvsbron i Helsingborg, Folke Bernadottes Bro – Årets stockholmsbyggnad 2020, Spiraltrappan till köpcentret Emporia.

Om lärlingsutbildning

En lärlingsutbildning innebär att merparten av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare från Vuxenutbildningen som följer dig genom din utbildning. Utbildningens längd varierar oftast mellan 1-4 terminer.

Cirka 80 % av de elever som genomfört en lärlingsutbildning på Vuxenutbildningen har blivit erbjudna arbete på sin praktikplats, under de 13 år som Vuxenutbildningen bedrivit lärlingsutbildningen.

På Sölvesborgs Vuxenutbildning kan du utbilda dig till svetsare och ventilationsmontör. Snart startars det även upp en yrkesutbildning inom Vård och omsorg i kombination med SFI.

Senast uppdaterad:

Skriv ut