Sölvesborgs kommun

Seniorbiljett för dig som är 70 år eller äldre

Glada damer åker buss. Foto: Blekingetrafiken.

Nu lanserar Sölvesborgs kommun gratis seniorbiljett i kollektivtrafiken. Foto: Blekingetrafiken.

Nu kan du som är 70 år eller äldre snart åka kollektivtrafik helt gratis vissa tider på dygnet inom Sölvesborgs kommun! Under början av mars månad börjar vi skicka ut den nya seniorbiljetten.

Tiderna som du kan använda din seniorbiljett för att åka gratis kollektivtrafik är följande:

  • Vardagar (måndag-fredag) mellan klockan 09.00-15.00 och 18.00-04.00
  • Alla helger (lördag- söndag) och röda dagar under hela dygnet

Detta gäller i kollektivtrafiken på alla Blekingetrafikens bussar inom Sölvesborgs kommun och på tåg inom Blekinge med tilläggsbiljett från Mörrum. Det gäller inte på båten till Hanö eller i färdtjänst eller närtrafik.

Du behöver påbörja din resa inom seniorbiljettens giltighetstid, men det gör inget om du är framme senare än så.

Sölvesborgs kommun har tagit beslut om att erbjuda detta i samarbete med Blekingetrafiken under slutet av förra året, för att göra det enklare för seniorer att träffas och minska ensamheten bland äldre.

Såhär får du din biljett

Seniorbiljetterna kommer börja skickas ut med post till dig som är 70 år och äldre och folkbokförd i Sölvesborgs kommun, under början av mars månad. Du behöver inte ansöka om seniorbiljett, den kommer automatiskt. Men det kommer att ta några dagar innan alla hunnit få sina biljetter.

Du får seniorbiljetten med brev hem till din folkbokföringsadress. Biljetten är laddad på ett grönt resekort av plast. Skriv ditt namn på baksidan av kortet, biljetten är personlig och får inte lånas ut. När du reser med seniorbiljetten ska du kunna legitimera dig.

Efter mars månad kommer alla som fyller 70 år få sina biljetter senast månaden efter att de fyllt år, sålänge Sölvesborgs kommun har detta erbjudande.

Seniorbiljetten är laddad på ditt kort när du får det. Andra personer kan ha likadana kort, som är laddade med andra sorters biljetter.

Såhär ser det ut när du använder ditt resekort på bussen, se bild nedan.

Resekort. Foto: Blekingetrafiken.

Foto: Blekingetrafiken.

Resa med buss

När det är dags att resa med buss går du ombord och håller resekortet mot det svarta fältet på den röda biljettläsaren framme hos bussföraren. Biljettläsaren lyser grönt och Blekingetrafiken hälsar dig varmt välkommen ombord.

Vill du resa vidare utanför Sölvesborgs kommun kan du köpa en tilläggsbiljett av bussföraren. Du betalar ditt tilläggsköp ombord på bussen med betalkort. Du köper en biljett från och med första hållplatsen utanför kommunen. På andra hållet betalar du till och med sista hållplatsen utanför kommunen.

Resa med tåg

Ska du resa med tåg mot Karlshamn, Ronneby eller Karlskrona behöver du köpa en tilläggsbiljett från Mörrum. Ska du resa mot Skåne så behöver du köpa en resa från Sölvesborgs resecentrum. Din tågbiljett kan du köpa i Blekingetrafikens app, i en biljettautomat eller på Pressbyrån i Sölvesborg.

Mer information

Läs gärna frågor och svar om seniorbiljetten på den här länken till Blekingetrafikens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Karlshamn och Karlskrona kommun har ett liknande erbjudande, därför finns viss information med där som gäller dessa kommuner. På Blekingetrafikens hemsida hittar du även de olika busslinjernas tidtabeller och information om Blekingetrafikens app.

Om du har trafikfrågor som du inte hittar svaret på i appen eller på hemsidan vänder du dig till Blekingetrafikens trafikupplysning på telefonnummer 0455-569 00.

Om du tappar bort ditt kort, det slutar fungera eller du inte har fått det (tänk dock på att vi börjar skicka ut det under början av mars månad och det kommer att ta några dagar innan alla hunnit få sina biljetter) vänder du dig till Sölvesborgs kommuns medborgarkontor på telefonnummer 0456-81 60 00.

Senast uppdaterad:

Skriv ut