Sölvesborgs kommun

Ett samtal är årets viktigaste julklapp

Ett samtal kan göra stor skillnad.

Julen är inte en högtid som betyder gemenskap och glädje för alla. För många känns julen ensam och isolerad. Årets viktigaste julklapp är ett samtal till dina nära och kära som behöver det lite extra. Här har vi samlat fler viktiga nummer, länkar och poddtips för dig som vill prata med någon.

Behöver du någon att prata med?

Det finns alltid någon där ute som lyssnar och vill hjälpa dig.

Vid nödsituation

Om du är i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp ska du ringa 112. Om ditt samtal inte är brådskande kan du istället ringa polisen på 114 14.

Självmordslinjen

Självmordslinjen är tillgänglig via chatt och telefon 90 101 och är för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du har tankar på att ta sitt liv. Du är alltid anonym när du kontaktar dem. Självmordslinjen har öppet dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen

Är du orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet? Ring Föräldratelefonen på 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Äldrelinjen

Äldrelinjen vänder sig till dig som mår psykiskt dåligt eller längtar efter någon att prata med. Dem har öppet vardagar 8-19 och helger 10-16. Äldrelinjen nås på 020-22 22 33.

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du dela sina upplevelser, sina tankar och känslor med någon som lyssnar. Jourhavande medmänniska är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten och nås på 08-702 16 80.

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt och du är anonym. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Sjukvårdsupplysning

Sjukvårdsupplysningen på 1177 går att nå dygnet runt.

Poddtips och länkar med mer läsning

TEAM Tilia-podden

Lyssna på podden för att få en frizon från samhällets normer, krav och ideal. Ämnen som självkänsla, samhällets ideal och förhållande till sin kropp är en del av dess innehåll. Gratis och finns via länken eller där poddar finns.
https://teamtilia.se/tiliapodden/ Länk till annan webbplats.

Suicide Zero-podden

Lyssna på podden för att få större insikt kring psykisk hälsa. Här pratar de om hur självmord kan förebyggas, varför det är förknippat stigma och hur samhällets syn kan förändras. Gratis och finns via länken eller där poddar finns.
https://www.suicidezero.se/podcast Länk till annan webbplats.

Snacka om att må bra-podden

Lyssna på en podd som får dig att må bra. Här pratar hälsovetare och kostrådgivare om ämnen som rör vår hälsa, de blandar fakta med skratt och vardagstankar som muntrar upp dig. Gratis och finns via länken eller där poddar finns.
https://poddtoppen.se/podcast/1553058349/snacka-om-att-ma-bra Länk till annan webbplats.

BRIS – för dig under 18 år

Du som är under 18 år och behöver stöd är välkommen att höra av dig till Bris. Alla kuratorer på Bris är riktiga personer som är utbildade i och vana vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Du kan ringa eller smsa via 116 111 eller chatta med dem via deras webbplats.
https://www.bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/ Länk till annan webbplats.

Tillsammans kan vi göra skillnad

Du kan göra skillnad för dina nära och kära, en granne eller bekant. Några vänliga ord, ett samtal eller en kopp kaffe kan göra en stor skillnad.

Vi kan tillsammans göra denna jul och det kommande året ljusare för dem som behöver det mest. God jul önskar Sölvesborgs kommun!

Senast uppdaterad:

Skriv ut