Sölvesborgs kommun

Eva – årets eldsjäl i Sölvesborg som sträcker ut en hand till personer som behöver det

Eva står på en stig tillsammans med kommunens samordnare

Eva blev utsedd till årets eldsjäl i Sölvesborgs kommun under Psykiatriveckan. Här tillsammans med kommunens samordnare för psykisk hälsa.

Eva Hellsén är Psykiatriveckans eldsjäl i Sölvesborg 2023. Denna utmärkelse riktar strålkastaren mot en person som med sitt engagemang gör det bättre för andra utan personlig vinning. Eva vill inte att någon ska behöva gå hungrig och genom sitt arbete i Sträck ut en hand är hon värd att hyllas.

Ingen ska behöva gå hungrig i vårt samhälle

Sträck ut en hand startades när kriget i Ukraina bröt ut samtidigt som den ökade inflationen i Sverige gjorde det allt svårare för människor som har det tufft ekonomiskt att få sin budget att gå ihop. Eva hade tillsammans med några få andra likasinnade en vision om att ingen ska behöva gå hungrig i vårt samhälle. Därför öppnade dem Blekinges första matbank. Eva berättar:

Sträck ut en hand startade i ett garage, vi hade ingen aning om hur stort engagemanget skulle bli. Idag har vi en riktig lokal, över 100 sponsorer och 2 000 medlemmar som hjälper oss att förverkliga vår vision att göra livet bättre för dem som behöver det mest. Vi har planer på att utöka och satsa ännu mer på stöd till barn och ensamma äldre framåt.

Eldsjälar är en viktig positiv kraft i vårt samhälle

Eldsjälar som Eva är de som ständigt förändrar samhället till det bättre. De är den vitala kraften bakom initiativ och projekt som ger hopp till de som behöver det mest. Medan det är lätt att känna sig överväldigad av världens utmaningar, påminner Eva oss om att en enskild person med engagemang och beslutsamhet kan göra en verklig skillnad. Hennes tips till dig som har en inre eldsjäl i dig är följande:

Om du brinner för det du gör och tror på det så kör på. Vi är många som vill hjälpa till att göra världen bättre. Att vara öppen och dela med sig av vad som händer med pengarna eller sitt engagemang på exempelvis sociala medier har varit en framgångsfaktor för oss i Sträck ut en hand.

Det har visat sig stämma under resans gång. Tidigare i år hade dem inbrott i sin lokal, men inom ett dygn hade dem tillsammans med passionerade sponsorer och medlemmar lyckats samla ihop tillräckligt för att kunna fortsätta driva matbanken.

Balans mellan att ge och få för att må bra

Eva älskar sitt arbete i Sträck ut en hand. Att skapa glädje och göra skillnad hos människor med behov ger henne energi. I år hade Psykiatriveckan balans i livet som tema – något som är viktigt att hantera för en eldsjäl.

Den ständiga utmaningen, säger Eva med ett skratt och fortsätter:

Jag brinner för det arbete jag gör i Sträck ut en hand och spenderar gärna min fritid hos föreningen. Men det är också viktigt att ta hand om sig själv och fylla på sin egen energi för att kunna ge vidare. För mig består det bland annat av promenader med hunden.

Om årets eldsjäl i Psykiatriveckan

För tredje året i rad uppmärksammas och hyllas en individ som förtjänar att kallas årets eldsjäl inom psykisk hälsa. Genom stort engagemang och hängivenhet ska personen vara en förebild för andra utan att söka någon personlig vinning.

Förra året, 2022, tilldelades Malin Håkansson från Sölvesborgs ridklubb den ärofyllda titeln som årets eldsjäl i vår kommun.

Nominering för årets eldsjäl 2023 i Sölvesborg – Eva Hellsén

Eva är en verklig eldsjäl och en inspirerande kraft som ständigt sträcker ut en hand till dem i nöd. I en värld där många människor möter svårigheter har Eva och hennes medhjälpare visat att engagemang kan omvandlas till förändring.

Genom att öppna Blekinges första matbank, Sträck ut en hand, har Eva och hennes team gått från ord till handling och visat oss alla att med stora hjärtan och outtröttligt engagemang kan vi göra skillnad i våra medmänniskors liv. Deras stöttning från volontärer och sponsorer runt om i Blekinge och hela landet har gjort det möjligt att bistå otaliga människor i trångmål sedan starten 2022.

Sträck ut en hand har blivit en kraftfull påminnelse om att ingen av oss ensam kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket. Med sitt brinnande engagemang och stora hjärta har Eva inspirerat oss alla att sträcka ut en hand och göra skillnad i världen.

Senast uppdaterad:

Skriv ut