Sölvesborgs kommun

Minnesmärke över drottning Margareta I invigdes på Kulturarvsdagen

Christhoper Ekenberg och Mats Nilsson står på varsin sida om minnesmärket.

Från vänster: Christhoper Ekenberg och Mats Nilsson.

En bit av Sölvesborgs kulturarv har förevigats i form av ett minnesmärke av Drottning Margareta I. Minnesmärket som står placerat i Slottsparken är skapat av Mats Nilsson, stenhuggare från Sölvesborg, och vittnar om vilken historiskt viktig plats vår stad var sex sekel tillbaka i tiden.

Drottning Margaretas koppling till Sölvesborg

Kalmarunionen bildades år 1397 och varade fram till 1523. Under perioden var det Europas största statsförbund. I en mansdominerad värld skapade och styrde drottning Margareta I Europas största statsförbund Kalmarunionen. Under 1400-talet styrdes unionen i regel från den riksborg som monarken, rådsherrarna samt hovet för tillfället befann sig på. Sölvesborgs slott var en plats som tidvis besöktes av Drottning Margareta I, varifrån hon regerade sin enorma skapelse, Kalmarunionen.

Minnesmärket

Till minne av att det i år är 500 år sedan Kalmarunionen upphörde har drottning Margareta I fått ett minnesmärke rest över sig i Sölvesborgs Slottspark, intill ruinerna av Sölvesborgs slott. Minnesmärket är skapat i svart diabas och väger cirka ett ton och mäter cirka 145 centimeter i höjd till kronan på toppen.

Hundratals åskådare lyssnar till Dick i Slottslängorna

Föreläsning med Dick Harrisson, Kulturarvsdagen 9 september.

Invigning och föreläsning om Drottning Margareta med historieprofessor Dick Harrisson

Minnesmärket invigdes under Kulturarvsdagen, lördagen den 9 september. På plats fanns Fredrik Olsson, Verksamhetschef Fritid och Kultur och hälsade välkommen. Marcus Bernhardsson, kulturarvssamordnare berättade om platsens betydelse. Christhoper Ekenberg, ordförande för Samhällsbyggnads-, fritid- och kulturnämnden, invigde och klippte bandet. Stenhuggare Mats Nilsson, berättade om stenen och minnesmärkets tillkomst.

Dagen bjöd även på en föreläsning av historieprofessor Dick Harrison i ämnet, ”Drottning Margareta, Kalmarunionen och Sölvesborgs slott”. Cirka 230 personer fanns på plats i Slottslängorna och lyssnade till föreläsningen.

Mats Nilsson, stenhuggare

Minnesmärket av drottning Margareta I är tillverkat av Mats Nilsson, stenhuggare och konsthantverkare från Sölvesborg på uppdrag av Sölvesborgs kommun. Mats har bland annat gjort uppdrag på Ishotellet i Jukkasjärvi. I Sölvesborg finns fler av hans objekt, i Slottsparken hittar du bänken ”Perspective XL”. Mats har även tillverkat det snurrbara oändliga diktverket Poesigeneratorn i 4 årstiders park tillsammans med Sölvesborgskonstnären Anna Svensson.

Mats Nilsson är fjärde generationen stenhuggare i familjen. Hans farfars far Nils Nilsson tillverkade stenskulpturen Grodan, som gett det självklara namnet Grodparken till denna samlingspunkt mellan Södergatan och Hästtorgsgatan. 2018 mottog Mats Nilsson och kompanjonen Jens Thoms Ivarsson årets kulturpris i Sölvesborg.

Kontakt

Marcus Bernhardsson, Kulturarvsamordnare
Telefon: 0456-81 68 63
E-post: Marcus.Bernhardsson@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut