Sölvesborgs kommun

Aktivitetsbanor och digitala tipsrundor

Två kvinnor som gör jackshopp på en promenadstig i skogen. foto: André Julinder

Glada motionärer som går aktivitetsrundan puls styrka på elljusspåret vid Svarta Led. Foto: André Julinder

Aktivitetsbanor

Vill du sätta lite guldkant på din promenad eller joggingtur? Varför inte prova någon av våra aktivitetsbanor? Aktivitetsbanorna innehåller skyltar med instruktioner för fysisk aktivitet eller för att hitta ett lugnt och metalt välmående.

Det finns olika versioner av aktivitetsbanan

Det finns två olika versioner på aktivitetsbana, Puls och strykabana och Harmonibana.

Puls och styrkabanan är för dig som vill få upp lite puls. På skyltarna finns övningar som du kan träna och utföra efter egen förmåga. Varje skylt innehåller två övningar, en för barn och en för vuxna.  På varje skylt finns även en QR-kod. Genom att scanna QR-koden med mobilen kan du se filmer på hur de olika övningarna kan utföras.

Harmonibanan är övningar som skapar ett lugn i kroppen och ger god balans i livet. Fokus ligger på dig själv, din kropp och dina sinnen. Tillåt dig uppleva och fyllas av intryck och tankar, från den yttre omgivningen och från ditt inre jag. Få inspiration att ta med dig i vardagen genom sinnesövningar, avspänning, andning, massage och rörelser.

Varje bana har 12 skyltar med instruktioner och bilder på enkla övningar samt lite intressant fakta kring träning. Övningarna är anpassade både för både barn och vuxna. Det gör det till en rolig aktiviet att göra tillsammans.

En bild på en av aktivitetsskyltarna till pulsstyrka banan. På skylten är det en streckgubbe som gör ett x-hopp och tre färgglada gubbar som håller armen ovan för huvudet och lutar åt sidan.

En av skyltarna som uppmanar till rörelse på Puls och styrkabanan. Foto: André Julinder

Här finns aktivitetsrundorna

  • Elljusspåret, Svarta Led (Puls och styrkabana)
  • Bingorundan, Tredenborg (Harmonibana)
  • Slottsparken, Slottsområdet (Harmonibana) Kommer upp inom kort
  • Ytterligare en puls och styrkabana kommer att sättas upp. Plats är inte bestämd än.

  Karta över aktivitetsbanor och digitala tipsrundor

  Xrundan - digitala tipsrundor

  En person håller upp en mobiltelefon. På telefonens skärm ser man en QR-kod som scannas från en skylt som sitter på en lyktstolpe.

  Scanna QR-koden på skyltarna får att se frågorna. Foto: André Julinder

  Ta dig ut på en digital tipsrunda som passar både vuxna och barn. Allt du behöver är ett par sköna skor och din mobil. Ladda ner en app, tävla, motionera och få kunskap på köpet. Det finns dessutom fina priser att vinna varje vecka.

  Varje vecka kan du gå Xrundan och testa dina kunskaper bland 15 frågor. Det finns quiz med frågor anpassade för både vuxna och barn. På söndagar kl. 08.00 byts frågorna ut mot nya.

  Så här går det till

  • Ladda ner Xrundans app som är gratis och registrera dig i appen.
  • Ta dig till en av Xrundorna i kommunen och följ kartan via appen.
  • Scanna QR-koderna på Xrundans skyltar.
  • Registrera svaren på frågorna i appen.
  • Vuxna ser antal rätt direkt efter avslutad runda. Barn ser sitt resultat och kan dessutom få mer information om ämnet.
  • Svaren redovisas varje söndag på Xrundans webbplats.

  Här finns Xrundan

  Xrundan är uppsatt på fem olika platser i kommunen och du väljer själv vilken runda du vill gå. Rundorna är lite olika långa. I appen hittar du kartor till samtliga rundor. Man kan börja rundan på vilket nummer som helst med nedan ser ni var skylt nummer 1 finn på varje runda.

  • Hälleviksrundan 4 km (Stiby Backe) (Start vid parkeringen vid Tejnabacksvägen).
  • Hörviksrundan 3.4 km (Start vid Gröna vallen).
  • Mjällbyrundan 3 km (Start vid parkeringen vid Svalans serviceboende).
  • Slottsrundan 1.7 km (Start vid utegymmet på Havsudden).
  • Svarta Ledsrundan 3 km (går även i Valjeviken) (Start vid parkeringen till elljusspåret, Blekingevägen).

  Via Xrundans hemsidan kan du få lite mer information om respektive runda: https://www.xrundan.com/solvesborg-kommun-xrundor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Delta och vinn pris varje vecka

  Varje vecka delas 5 presentkort á 100 kronor från Handelsföreningen Sölvesborg ut. Vinnarna blir den som har flest rätt på veckans frågor men det lottas även ut vinster bland alla som gått rundan så även om du inte har många rätt kan du bli en vinnare.

  Vinnarna kommer att kontaktas via mejl från Medborgarkontoret. Information om vinnarna och facit hittar du på Xrundans hemsida: https://www.xrundan.com/deltagare-resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Senast uppdaterad:

  Skriv ut
  Uppleva och göra