Sölvesborgs kommun

Skolval på Furulundsskolan

Tre elever står framför informationsborden

Eleverna är delaktiga i att anordna valstuga och skolval på Furulundsskolan

Måndagen den 29:e augusti är det skolval på Furulundsskolan. För att få kunskap om vad de olika partierna står för finns de idag på plats för valstuga i skolans aula. Genom att träffa politiker och ställa frågor om sådant som intresserar våra elever i vardagen kan de göra medvetna val när de sedan röstar.

Valstuga i aulan

Idag finns merparten av riksdagspartierna, men även lokala partier från Sölvesborg och Bromölla, på plats i vår aula. Alla elever får chansen att besöka valstugan under dagen och det är hög aktivitet i salen när elever pratar med partierna om allt från abort, HBTQ-rättigheter, bensinpriser och EPA-traktorer.

Mai-Louise Alm, lärare i samhällskunskap och projektledare för skolvalet säger:

Valstugan är viktig för att eleverna ska kunna ta reda på var partierna står i frågor de brinner för. Med information och kunskap kan de bilda sig en egen uppfattning om vilket parti som ligger dem närmast i valet.

Ella, som utöver skolvalet även i år är förstagångsväljare i de allmänna valen, är en av alla som flockas runt partiernas informationsbord i aulan idag:

Jag har någon idé om vad jag ska rösta på i det riktiga valet, men det känns bra att få veta mer idag.

Skolval måndagen den 29:e augusti

För att lära sig mer om demokratiska rättigheter och processer deltar elever som går samhällsprogrammet. Tolv juniorambassadörer, som deltar i Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram (EPAS), står för service och ansvar under valstugan och skolvalet. På måndag den 29:e augusti får skolans alla elever rösta.

Ansvarig arrangör är Valter Mattsson som ser fram emot uppdraget då han gillar att ta ansvar. Här ingår allt från att se till att det finns valsedlar, kuvert, valskärmar, röstlängd och valurnor på plats till att agera röstmottagare. Vid sin sida har han bland annat Albin Lennartsson och Jacob Almgren.

Skolvalet 2022 arrangeras av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Resultatet hålls hemligt till dess att de allmänna valen har genomförts.

Senast uppdaterad:

Skriv ut