Sölvesborgs kommun

Konst i stadens skyltfönster

En kvinna vars ansikte är spraya med olika färger håller händerna runt ögonen

Foto: Alexandr Ivanov från Pixabay

Under kulturkalaset arrangerar Handelsföreningen i Sölvesborg en konstrunda i stadens skyltfönster.

Lokala konstnärer fyller staden med konst och kreationer. Utställningen startar den 24 oktober och pågår tom den 1 november 2020.

Här finner du konst i stadens skyltfönster

Anna-Lena Hansson målar med akvarell och skulpterar, hon har även gjort krukor på Bromölla industrimuseum och stora ringar och halsband av gummi mm. Anna-Lena har tidigare medverkat i utställningar på Sölvesborgsbron, Tjyven, Kvarnen i Näsum, IFÖ industrimuseum med mera.

Min konstnärliga bana började nog när min kompis skulle fylla 30 år, det är du 33 år sen. Jag var en fattig ensamstående mamma som inga pengar hade, så vad skulle jag ge för present till henne tänkte jag, det fick bli något jag hade hemma. Jag hade gott om gamla tavlor så jag tänkte att jag målar över en och gör en egen målning till henne. Jag målade den vit och målade tre ovala svarta märken på och kallade den för knubbsäl på hal is. Sedan dess har jag målat lite hela tiden mest i akvarell. Mina smycken började jag göra för ca 10 år sen när jag och min man var på semester på Madeira, där satt en tant och gjorde ringar av ståltråd och pärlor. Så när jag kom hem började jag göra ringar som sen blev till stora smycken i gummi mm. Det är ögonblicket som inspirerar mig att göra en massa olika saker.

Britt Svensson kommer från Bromölla men bor numera i Sölvesborg. Hon har målat i olja och akvarell sedan 1991. Britt har även en stor passion för att skapa trädgårds- och brukskonst i betong. Du kan skåda Britts konst i skyltfönstret hos Hälsokraft på Stortorget.

Carina Flodin är konstnären som just nu arbetar med temat Under ytan. Koraller, fiskar och det viktlösa tillståndet gestaltas. Konstverken finns utställda i skyltfönstret hos Smaralda på Södergatan.

En planerad utställning i Finland i oktober 2020 har blivit framflyttad till nästa höst med hänsyn till Covid-19. Mycket av inspirationen har jag fått från egna dykresor och från en utställning på Moderna i Malmö och filmen Ziggy and the starfish. Parallellt så har en ny serie av produkter tagits fram från en akvarellmålning målad av Marita Flodin. Tyget trycks på metervara och sedan sys olika produkter upp efterhand av Malins systudio i Rinkaby. Motivet heter Poppy – vallmo på engelska.

Kontakt

Carina Flodin
Mobil: 0709-79 58 74
E-post: carina@flodindesign.com

Cathrin Frisemo är född i Karlskrona, men efter att ha bott på olika platser i Sverige och utomlands landade hon för ungefär 20 år sedan tillbaka i Blekinge och Sölvesborg. Cathrin tecknar Crumelurs med en svart fineliner och färglägger dem med alkoholbaserade tuschpennor. Konsten har alltid varit en del av hennes liv, både i jobbet och privat. 2013 skrev hon den första svenska boken om det digitala arbetslivet.

Den första Crumelurs dök upp på ett hotellrum i Stockholm i februari 2019. Jag pratade i telefon och”telefonkladdade” med några nyinköpta tuschpennor och sedan dess dyker Crumelurs alltid upp när jag ritar. Det är som en slags meditation och jag hamnar i ett “flow”.

Crumelurs påminner mig om att meningen med livet är att njuta av det varje dag på sitt eget sätt. Jag hoppas att mina Crumelurs sätter ett leende på dina läppar och gör din dag lite gladare.

Kontakt

För mer information besök crumelurs.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cecilia Andersen flyttade ner till Skåne från Eskilstuna för tre år sedan. Kanske känner du igen hennes konst från Sölvesborgs souvenirkollektion 2020? Cecilias största intressen är textil- och fotokonst med naturen som främsta inspirationskälla.

Jag skapar mest i ull; tovar, flätar, väver, virkar olika inredningsdetaljer och väggkonst. Andra favoritmaterial är läder och sammet, blandar gärna in detaljer av trä, oftast något återbruk. Jag skapar intuitivt och hittar oftast ett material först som ger mig en idé om vad jag ska skapa. Samma gäller min fotografering, sker oftast spontant, ute i naturen utan fokus på det tekniska. Jag är svag för det abstrakta och att fotografera ett objekt ur en ny, oväntat vinkel. Min önskan är att få betraktaren att stanna upp, göra sin egen reflektion och tolkning. Min konst är en inbjudan till interaktion; till att uppleva och känna på t.ex. ullen och att väcka en tanke/känsla hos betraktaren av ett av mina fotografier.

Cecilia Svensson som kommer från Bromölla har alltid varit verksam inom det kreativa området, hon är florist och har pysslat mycket med blommor och även hållt kurser. Under kulturkalaset finner du hennes konst i skyltfönstret hos Schack Matt. Cecilia gör tavlor, glasunderlägg och tapas/ostbrickor i en spännande teknik kallad Fluid Art.

Efter jag fyllt 50 så hittade jag målningen av en slump och fastnade för det kreativa. Jag använder akrylfärger och målar med bl.a. en teknik som heter Fluid Art. Det är ett fantastiskt roligt sätt att måla på, och jag har även börjat lära mig lite andra tekniker.

Att måla är avkoppling och ger mig energi. Jag trodde absolut inte att jag kunde måla, och det ligger ju i betraktarens ögon såklart, men alla kan måla. Kan jag inspirera någon att prova måla så blir jag jätteglad för kreativitet ger så mycket för kropp och själ.

Kontakt

cilla-svensson2011@hotmail.com

I Eva Perssons konstportfölj finner du akvarellmålningar med bl.a. med gamla hus- och strandmotiv. Eva har haft flera utställningar på Centrumhuset i Nymölla i samband med de årliga Konstrundorna vid påsk. Nu ställer hon ut sin konst hos Restaurang Bryggan i Tredenborg.

Kontakt

Eva Persson
Tel: 0706557629
Epost: evaputte@telia.com

Helen Schön bor i Västra Näs, Sölvesborg. Som barn målade hon alltid vid köksbordet när mamman sysslade med annat i köket. Penna och pensel har följt med i hennes hand under hela livet.

Det har varit en dröm sedan barnsben att en dag få måla och syssla med sin kreativitet. Jag började på lite mer allvar vid 20-års åldern, då jag gick porslinsmålningskurs, där stannade jag i sju år. Sedan blev det lera, krokikurs, oljemålning hos en konstnär och min akryl och betong fortsatte jag med hemma under tiden.

Sedan tog det fart ordentligt när vi byggde vårt drömhus och jag äntligen fick min egen ateljé. Där tillbringar jag alla timmar jag kan. Glädjen över att få skapa och lugnet man känner är en livsglädje i mitt liv, som är helt underbar.

Kontakt

För mer information besök helenschon.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller besök Helens facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Helena Fridarp kommer från Bjärlöv, Kristianstad och arbetar med återbruksdesign/återbrukskonst. Hennes "knäppisar" skådar du i skyltfönstret hos Molin & Vänner under Kulturkalaset.

Helena är egentligen ekonom från början men har de senaste åren enbart arbetat med sina händer. Hon finns representerad bl a på Hovdala slott och i Wanås Konstshop.

Hur tänker Helena med sin återbrukskonst?

Jag gör nånting. Av nästan ingenting. Jag går igång på sånt. Sånt som är nästan ingenting. Men som tillsammans blir nåt. Oftast nåt som blir nåt helt annat än det var från början.

Jag tänker inte så mycket när jag gör nånting. Jag bara gör. Så ser jag vad det blir. Oftast blir det nånting. Nånting som från början var nästan ingenting."

Kontakt

För mer information spana in Helena och hennes arbete på instagram @helena.fridarplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eva Åhlin (tidigare Svensson) arbetar med personlig och andlig utveckling och brinner för att inspirera andra. Just nu skapar Eva ”Min sagovärld” i form av tavlor och keramik.

Jag älskar att experimentera och utmana mig själv i skapande processen. Jag skapar utan prestige och krav, dömande eller bedömande utifrån mitt eget koncept soul Art, som även innefattar musik, dans och skrivande. Min konst är ett uttryck för fantasin och leklusten. Jag tar tillvara på barnet inom mig.

Kontakt

Telefon: 0708-319424

Ingela Olsson föddes i Gävle i början på 70-talet, men bor numera i Ebbalycke Sölvesborg. Hon är uppväxt i en släkt full av talanger inom både konst och musik, och har alltid varit intresserad av att skapa, oavsett om det varit att teckna, rita, pyssla, handarbeta eller inreda. Ingela deltog nyligen i utställningen Skapa Med på Pub Tjyven.

Mitt måleri startade på riktigt med en oljemålningskurs på ett Collage i USA i slutet av -90-talet. Det fortsatte med lärarutbildning med bild som tillval. Under utbildningen fick jag min första utmattningsdepression, och livet tog en annan riktning. Jag träffade min man och flyttade till Ebbalycke. Vi gifte oss och har fått två underbara barn. Jag började studera till socionom. Med allt som hände, fick målandet stå tillbaka.

2015 fick jag min andra utmattningsdepression. Under sjukskrivningen fick jag möjligheten att delta i ett FINSAM projekt på Arbetsmarknadsenheten, Skapa Med, där de flesta deltagarna hade kreativiteten gemensamt. I gruppen växte längtan tillbaka till målandet. I samband med detta blev jag medbjuden att delta i konstgruppen ”Okonstlat” att måla en tavla, som avslutades med en utställning på Biblioteket.

Mitt målande är i grunden en nyfikenhet. Jag testar olika sorters färger, till ex: akryl, akvarell, pastell, olja eller bläck. Jag kan även blanda dem i samma bild. Målar på olika material, former eller storlekar.

Jag har en förkärlek till abstrakt konst och inspireras oftast av naturen. Jag blir lätt påverkad av årstiderna i val av färg och motiv. Inspireras även av livet, familjen, vänner, saker jag sett andra göra och annat som ligger mig nära.

Jag skulle kalla mitt målande intuitivt, då jag oftast inte bestämt innan vad jag vill måla, utan bilden växer fram ur färgerna på duken under skapandets gång.

Målet med mitt skapande är bara att få fortsätta vara nyfiken och se vad det kan leda till.

Kontakt

För mer information och kontakt se Ingela på instagram @art_by_lallalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Mail: ingela@ebbalycke.com

Sandra Hillerfall är väldigt nyfiken, kreativ och praktisk person som älskar att skapa i alla former. Under kulturkalaset kan du spana in hennes konst i skyltfönstret hos Marice.

Jag älskar allt smått och pilligt, att bygga lego med mina barn är toppen. Rita och Måla har jag gjort i hela livet även om det har gått i perioder med mer eller mindre. Men intresset har alltid funnits där. Gymnasiet gick jag i Orrefors och lärde mig blåsa glas och även förädla glas på olika sätt. Att skapa är något som måste finnas i mitt liv för att må bra, det är min återhämtning.

Sandra använder sig mest av stipplingart eller dotpainting som det också kallas.

Stipplingart: här sitter jag endast och prickar fram ett motiv med olika färger och gör skuggor och fåt fram en härlig bild. Tittar man på håll kan det se ut som en ”vanlig” tavla, går du närmre så ser man alla prickar.

Akryl – Jag målar även en hel del akryl, mest abstrakta tavlor, det kan vara skönt att få måla av sig lite efter en tavla med prickar.

Susann Mattsson är bosatt i Edenryd, och har under hela hennes liv varit en skaparsjäl. Hon har varit kreativ inom handarbete, textilsömnad, fotografering, inredning, stenkonst och hennes absoluta favorit, bildkonst. Du hittar Susanns konst i skyltfönstret hos Elon på Kämparslätten.

Jag började min målar karriär med att måla stenar med diverse motiv, mest djur. Detta blev super populärt och jag har fått beställningar från olika håll i landet. Därefter fick jag en förfrågan om att måla en tavla, sen var jag fast. Mina framtids drömmar är att kunna livnära mig på mitt skapande, och därmed få tid att utveckla det ännu mera..

I skyltfönstret på butiken Lime som ligger längs med Södergatan finner du konst från konstnären Tina Nilsson. Tina skapar abstrakt i akryl och experimenterar med olika material.

Tina Nilsson det är jag det och är fortfarande 27 år i huvudet, åldern på pappret de har jag nästan glömt (smile) jag håller till här i vackra Sölvesborg i Istaby, uppväxt ifrån Malmö där jag föddes till Stockholm i Täby till hit ner i Sölvesborg nästan halva Sverige hihihi.

Trots mina prövningar i livet och det har inte varit lätt, bara det kan vara KONST i sig att hantera allt som sker runt en. Men ändå så älskar jag livet. Särskilt när solen lyser så är allt bara ljuvligt. Jag blev tyvärr skadad tidigt i mitt liv, det tog hårt på mig och det har bara fyllts på med skador och värk sedan dess.

Att jag börja måla är för mig själv ett under, har aldrig gillat varken rita eller måla. Jag har haft alldeles för stora pretentioner och krav på mig själv, nu klarar jag mig inte utan att få måla. Jag tar till och med mig alla färger och div målargrejor när jag åker iväg med husbilen, där har en del tavlor blivit målade. Att få vara kreativ och skapa har nog alltid funnits i mig, men aldrig riktigt kommit fram.

Det jag målar är mest abstrakt och i akryl och exprementerar med olika material det är allt från canvas och akrylpapper till målarduk i bomull, ibland så tar jag fram det jag ser i tavlorna. När jag målar så vet jag aldrig vad det blir, det blir aldrig som planerat, jag kan ha en ide i huvudet, när jag målat klart så är det långt ifrån det jag tänkte. Jag har upptäckt att det är mycket känslor i mina tavlor (har även fått höra).

För mig kan KONST vara allt ifrån till att bara få ihop det i livet, för en del kan det vara att bara överleva dagen till ” Mona Lisas leende”.

Har ni tänkt på vad färg gör med en? utan att man ens reflekterar över det så är färg med en hela tiden, som att vad du väljer för färg på ditt hus, din bil, dina kläder, vilka färger du använder på och i din inredning i huset el annat. Vi behöver färger för att må bra, sen är det olika i olika perioder.

Ni har kanske hört talas om att vi har olika ”Chakran” i kroppen, dom i sig har olika färger som både betyder olika saker och vad de gör med oss, vissa färger TÅL man bara inte, varför egentligen? Behöver kanske just den färgen i ditt liv just nu för att den gör nått med dig. Ja vem vet, för mig betyder färger tydligen jätte mycket.

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra