Sölvesborgs kommun

Helt vanlig elskåpskonst

texten "Helt vanlig elskåpskonst" skrivet i vitt med handstil på en turkos bakgrund

Helt vanlig elskåpskonst - en skapande utställning under Kulturkalaset 2020.

Tretton elskåp får under kulturkalaset nya kostymer av fantastiska konstnärer och kreatörer från Sölvesborg – ge dig ut på en promenad längs med stans charmiga kullerstensgator. Följ strömmen i Sölvesborgs första promenadvänliga streetartutställning – Helt vanlig elskåpskonst!

Med naturen som tema

Med olika tekniker men från ett gemensamt tema - naturen, skapar lokala konstnärer och kreatörer konst som ger dig energi. Helt vanlig elskåpskonst tar dig ut på ett konstnärligt äventyr som startar vid Tingshuset, genom staden och avslutas vid Slottsparken.

Arr: Caroline Malmsjö i samarbete med Sölvesborg Mjällby Sparbank, Region Blekinge, Sölvesborg Energi och Sölvesborgs kommun.

Vernissage – följ med på en guidad tur söndagen den 25 oktober

Följ med initiativtagaren och projektledaren Caroline Malmsjö, på en guidad tur längs med konstrundan "Helt vanlig elskåpskonst", söndagen den 25 oktober kl 15.00. Rundan startar vid Tingshuset och avslutas vid bron. Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

Karta

Här hittar du elskåpens placeringar, se karta nedan.

Filmproduktion: Knall & Kula

Bild på en kvinna som promenerar i staden

Konstnär Charlotte Pettersson, Tingshuset.

Charlotte arbetar till vardags som kommunikatör men är också konstnär och en obotlig trädgårdsentusiast. När hon fick frågan om hon ville sätta färg på ett elskåp med temat naturen, då var svaret självklart ja! Charlottes elskåp finner du på mittemot Listers Härads Tingshus.

Charlottes tankar om elskåpet

Att få skapa konst som består och som sätter färg på stan var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Jag gillar det pittoreska med stan, och dess varma härliga färgskala i vanilj, mildgult, aprikost och rosa som stadsarkitekten Jan Lagerås en gång implementerat. Jag ville skapa något nytt och modernt, fast i samma anda.

Varför målar du?

Måleriet är en del av mig och har alltid varit det, det är något som jag inte kan förklara, något som bara måste ur skallen och ut genom fingrarna.

Din bästa elpryl

Oj, hur ska man kunna välja, det finns ju så många? Men jag får nog säga glödlampan, jag gillar inte mörker...

Instagram @gallericharlottelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konstnär som målar på golvet

Konstnär Alexander Nilsson, Musicum.

Alexander Nilsson är konstnären som fått sätta sin prägel på elskåpet i korsningen Musicum/Sölvesborgs Glanstvätt och Balkenhausengatan. 

Alexanders tankar om elskåpet

Min elskåpsmålning heter ”Höststorm” och representerar just det. Löv i höstvirvlar, sprakande färger och stormig känsla.

Varför målar du?

Med mitt måleri vill jag förmedla de tankar och känslor som jag har. Det är både ett terapeutiskt arbete för mig samt uppmanas betraktaren till reflektion. Både av det de ser samt de känslor som verken skapar.

Din bästa elpryl

Bästa elektriska prylen måste vara mobiltelefonen. Den används ju till allt. Den finns alltid med och har tyvärr blivit något oumbärlig. Vilket i sig inte behöver vara något positivt.

Instagram @hiero_333länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konstnär Isabaella Enarsson

Vid allén mittöver Sölvesborgs Stadshotell, på vägen ner mot stationen finner du Isabella Enarssons elskåp på din högra sida. 

Isabellas tankar om elskåpet

Utöver konst och det kreativa så älskar jag växter och inspireras ofta av olika bladformer och bladmönster. Till detta elskåp kom inspirationen till största del från en av mina favoritväxter Anthurium Clarinervium (Nervkalla på svenska)

Varför målar du?

För att det är himla kul att skapa något och det får mig helt enkelt att må bra på insidan.

Din bästa elpryl

Jag gillar lampor. Lampor är bra.

Instagram @isabellaenarssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En bild på konstnären Pär, klädd i rutig skjorta

Konstnär Pär Johansson

I skejtparken finner du elskåpet som kreatören Pär Johansson lagt beslag på. Genom schabloner och färg vill han skapa knivskarpa linjer och ett tydligt grafiskt uttryck. Pär driver företaget Knall & Kula där han producerar allt mellan himmel och jord inom film och grafisk produktion.

Pärs tankar om elskåpet

Jag gillar att försöka vrida och skruva saker och ting. Mitt elskåp är resultatet av att kombinera ihop placeringen av elskåpet, omgivningen, och själva temat - naturen. Sen gör ju humor det hela roligare.

Varför målar du?

Jag målar egentligen inte särskilt ofta, skapar mest digitalt nuförtiden. Klart man hoppar på när en sån här go fråga kommer.

Din bästa elpryl

Datorn och alla elektriska prylar som har med fotografering, musik och allt annat att göra. Jag är en elektoniknörd.

Instagram @knallochkulalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konstnären Caroline Malmsjö sitter på kullerstensgata omgiven av sprayburkar

Konstnären Caroline Malmsjö

Mittemot Berts Hifi-huset finner du elskåpet som ska signeras Caroline Malmsjö. Ja och så blir det såklart ett elskåp till, vid hamnpromenaden i fyra årstiders park.

Kommer du ifrån Sölvesborg känns namnet säkert välbekant. Caroline är konstnären från Västra Götaland som föll för Sölvesborg och kärleken här, och sedan dess satt färg på vår stad efter mantrat Mer färg åt folket! Caroline är välkänd för hennes färgglada väggmålningar och kreativa workshops. Hon anordnar bland annat en pop-up kreativitetsstudio för unga och vuxna under Kulturkalaset!

Carolines tankar om elskåpet

Jag har ju två skåp - storhetsvansinne jag vet…Närå. Det blev så bara. Mitt ena skåp är turligt nog placerat utanför en väldigt speciell vän till mig. Motivet är lite baserat på henne - en riktig jäkla powerkvinna som klarar allt. Hon älskar blommor, färg och skratt - precis som jag. Och mitt andra skåp får representera den lite oroligare sidan av mig - den där jag alltid faller tillbaka på att naturen fångar mig liksom. Den fångar det mesta, men jag tror vi behöver tänka efter lite. Och ta hand om den.

Varför målar du?

För att jag älskar det. Och hatar det. Men mest för att jag älskar det. Känslan av att se färgerna, låta bläcket fylla papper efter papper. Och inte minst att stå framför en stor vägg och få ta sig an en mural. Och all inspiration jag får av att se kreativitet av olika slag, för mig hänger allt ihop.

Bästa elpryl

Allt som spelar musik. Tänk vad livet vore trist utan musik.

Instagram @caroline.malmsjolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konstnären Kim Andersson

Kim Andersson eller Slimkim Raindogtattoo om du föredrar det. Han är konstnären och tatueraren som är van vid att skapa konst för livet. Vill du spana in Kim elskåp? Klart du ska göra det! Ta en titt längs S:t Andreasgatan utanför restaurang Blåregn.

Kims tankar om elskåpet

Tankarna med mitt elskåp är att på ett enkelt och konkret sätt sprida lite färgglad glädje samt slå ett slag för vår vackra omgivning.

Varför målar du?

Jag målar för att uttrycka, avreagera eller lugna ner mig. Men även för att sprida glädje eller budskap.

Din bästa elpryl

Ficklampa

Instagram @slimkim_raindogtattoolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konstnären Marina Svensson på bild

Konstnären Marina Svensson

Marina Svensson är tatueraren som för de flesta sölvesborgare kanske är mer känd under namnet Fröken Fräken. Marina sätter sin prägel på ett elskåp intill restaurang Blåregns trädgård på Lilla Skolgatan.

Marinas tankar om elskåpet

Naturen för mig, perfekt balans mellan exakthet och "free spirit"

Varför målar du?

Alla borde måla, det finns inga rätt eller fel

Din bästa elpryl

Hjärnan! Fantastisk pryl som sköter det mesta

Instagram @frokenfraken_tattoolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur kan det se ut när barn och unga får måla loss på ett elskåp? Kreatören Caroline Malmsjö håller en workshop med ett gäng kreativa barn under Kulturkalaset - tillsammans sätter de färg på plåten!

Bild på Konstnären Alexandra Melander

Konstnären Alexandra Melander

Alexandra Melander är uppvuxen i Ronneby men bor och verkar numera i Sölvesborg. Alexandras måleri domineras av ansikten, oftast kvinnliga. där kvinnan snarare är ett subjektet än ett objekt, som betraktar betraktaren. Du hittar Alexandras elskåp precis utanför Sölvesborgs konsthall och museum.

Alexandras tankar om elskåpet

I motivet till mitt elskåp har jag hämtat inspiration från blekingesöm. Världens första elektriska belysning – båglampan – visades upp under 1800-talets första decennium. Det är också under detta årtionde som de äldsta väggbonaderna med blekingesöm som man har hittat är broderade. Det är spännande att tänka på! Elektriciteten och blekingesömmen har också gemensamt att de båda hämtar sin kraft från naturen. Den ena från styrkan i sol, vind och fors, och den andra från skönheten i blommor, blad och djurliv. Går det att värna båda? Jag vill tro det.

Varför skapar du?

Det viktigaste i konstnärskapet för mig är de oändliga möjligheterna. Genom konsten kan jag underhålla, trösta, kritisera, folkbilda, harmonisera och ibland bara utsmycka.

Vilken är den bästa elektriska prylen enligt dig?

De tidiga hushållsapparaterna, t.ex. kylskåpet, dammsugaren eller tvättmaskinen, som i förlängningen gjort samhället något mer jämställt.

Instagram @alexandramelander_artlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En man i 60 årsåldern, Arsi Hakala står utomhus och målar på ett elskåp. Han ser glad ut.

Konstnär Arsi Hakala

Om du strosar längs med Hamngatan på vägen ned mot Fyra årstiders park finner du ett elskåp i huspassagen mellan glassbåten och konsthallen. Elskåpet ska nu få en konstnärlig prägel av Sölvesborgskonstnären Arsi Hakala.

Arsis tankar om elskåpet

Kul att få vara med och pigga upp stadsbilden. Det är en ära för mig och jag hoppas att mitt konstverk kommer att göra någon glad. Då har jag lyckats med mitt uppdrag.

Varför skapar du?

Det är min terapi. Mitt sätt att få fram det jag har inom mig - tankar, känslor, minnen mm.

Vilken är den bästa elektriska prylen enligt dig?

Elgitarren med förstärkare.

Konstnären Lowe är klädd i basker och grön jacka. Han gör en grimas och trycker in hakan mot halsen.

Konstnär Lowe Sarezäter

Vid hamngatan (nära Glassbåten) finner du ett elskåp med konstnärligt uttryck, skapat av konstnären Lowe Sarezäter.

Lowes tankar om elskåpet

Det är en fin havsutsikt så det får bli havstema.

Varför skapar du?

För att det är kul

Vilken är den bästa elektriska prylen enligt dig?

Tatueringsmaskiner, det underlättar mitt jobb oerhört mycket

Foto: Anna Sandberg, Hamnpromenaden.

Anna Sandgren är konstnären från Hällevik som är något av en expert på att måla ögon, droppar och läppar. Om det blir motivet för Annas elskåp återstår att se. Du hittar Annas elskåp mittemot Glassbåten, längs med hamnpromenaden.

Annas tankar om elskåpet

Min målning är inspirerad av havet, Vassabacken framförallt. Vi bor ett stenkast därifrån.

Varför målar du?

Jag målar för att jag får utlopp för alla mina tankar och känslor!

Bästa elpryl

Blir svårt att välja mellan kaffebryggaren och musikspelaren.

Mittemot Berts Hifi-huset finner du elskåpet (nr.5) som ska signeras Caroline Malmsjö. Ja och så blir det såklart ett elskåp till, vid hamnpromenaden i fyra årstiders park (nr.13).

Kommer du ifrån Sölvesborg känns namnet säkert välbekant. Caroline är konstnären från Västra Götaland som föll för Sölvesborg och kärleken här, och sedan dess satt färg på vår stad efter mantrat Mer färg åt folket! Caroline är välkänd för hennes färgglada väggmålningar och kreativa workshops. Hon anordnar bland annat en pop-up kreativitetsstudio för barn och unga under Kulturkalaset!

Carolines tankar om elskåpet

Jag har ju två skåp - storhetsvansinne jag vet…Närå. Det blev så bara. Mitt ena skåp är turligt nog placerat utanför en väldigt speciell vän till mig. Motivet är lite baserat på henne - en riktig jäkla powerkvinna som klarar allt. Hon älskar blommor, färg och skratt - precis som jag. Och mitt andra skåp får representera den lite oroligare sidan av mig - den där jag alltid faller tillbaka på att naturen fångar mig liksom. Den fångar det mesta, men jag tror vi behöver tänka efter lite. Och ta hand om den.

Varför målar du?

För att jag älskar det. Och hatar det. Men mest för att jag älskar det. Känslan av att se färgerna, låta bläcket fylla papper efter papper. Och inte minst att stå framför en stor vägg och få ta sig an en mural. Och all inspiration jag får av att se kreativitet av olika slag, för mig hänger allt ihop.

Bästa elpryl

Allt som spelar musik. Tänk vad livet vore trist utan musik.

Instagram @caroline.malmsjolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bild på kvinnan Lotta Bojeby, klädd i skjorta med kort frisyr och glasögon.

Ordtrollerikonstnär Lotta Bojeby, Brofästet,

Lotta Bojeby är copywritern som nu får sätta ord och färg på elskåp. Du hittar hennes elskåp vid brofästet i Sölvesborg (båthamnen).

Lottas tankar om elskåpet

Listerlandet är en helskön halvö och jag vill lyfta några av de saker jag gillar. Eftersom Sölvesborgsbron leder till Lister ville jag gärna jobba med elskåpet precis intill bron för att kunna göra kopplingar dit. Och det fick jag!

Varför målar du?

Jag målar inte! Det är ju det som är lite läskigt. I det här projektet sätter jag färg på skåp för att ge liv och form åt mina bokstäver. Det är sådana jag jobbar med, dem jag kreerar med.

Vilken är den bästa elektriska prylen enligt dig?

Pryl och pryl ... jag är löjligt vardagsnöjd med att vi har en elektrisk garageport med kodlås hemma. Så smidigt att få ut cyklar och annat och inga "har-jag-nyckel-funderingar”!

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra