Sölvesborgs kommun

Fyra Årstiders Park

En äldre kvinna promenerad längs en hamnpromenad, klädd i linne och kjol en solig sommardag. Det blommar längs med kanterna och till vänster syns havet.

En promenad längs med Fyra Årstiders Park är vacker året runt. Foto: Sölvesborg kommun, år 2020.

New York, Chicago, Toronto och Sölvesborg. Världsmetropolerna och vår lilla stad har minst två saker gemensamt; bokstaven ”o” och parker i design av holländaren Piet Odulf. Vår heter Fyra Årstiders Park och är en holländsk blomsteräng på svenskt vis där växternas form, struktur och silhuett är viktigare än färgen.

Om du vill uppleva parken helt och fullt får du bege dig till hamnpromenaden såväl vinter som vår, höst och sommar. Vajande prydnadsgräs, salvia, vårlök, rudbeckia och andra växter som ”dör vackert”, ger vår unika promenadpark liv och mening året om.

Följ naturens skiftningar

Blommor i fronten har en silvergrå kall ton, bakom skymtar vajande gräs i varma guldaktiga toner. Bak rabatten ses båtar och hav.

Under hösten skiftar växterna färg, här i en silvergrå kall ton blandat med varma toner från vajande gräs. Foto: Sölvesborg kommun, år 2021.

Höst

I september eller oktober kan vi få en släng av indiansommar eller brittsommar och prydnadsgräsen får sina sprakande höstfärger och de högsommarblommande perennernas blomställningar har torkat i vackra gyllenbruna och kanelbruna toner. Salvian blommar en andra gång och bolltistlarnas stålblå blomställningar tillsammans med en enstaka röd rudbeckia visar färg. Kvällsbrisen och markbelysningen skapar tillsammans specialeffekter bland de höga gräsen när de sirliga blomställningarna vajar som gracila balletdansöser.

Senhöst- Vinter

I november - december njuter vi av småfåglarnas jakt på frön i torkade blomställningar och enstaka frostnätter kantar blomställningar och vissna blad med rimfrost.

Vinter- vårvinter

Under årets första månader kan man njuta av de tidiga vårlökarna; snödroppar, scilla, krokus och våriris. Blomställningar från föregående år trimmas ner i mars och myllas försiktigt ned i jorden. Marken ska vara mager och gamla växtdelar är den enda näring som på sikt ska tillföras. Förebilden är prärien där torktåliga och starka växter trivs.

Vår

Under våren blommar små botaniska tulpaner och narcisser samtidigt som de första perennerna börjar grönska. Gräsen spirar med sin skira grönska och den tidigaste perennen blommar; den underbara citrongula trädgårdssmörbollen Lemon Queen.

Blommande vädd i hallonröda toner svävar ovanför marken i sommarvinden. Bakom skymtar Sölvesborgsbron.

Bakom blommande vädd skymtar Sölvesborgsbron, sedd från Fyra Årstiders Park. Foto: Sölvesborg kommun, år 2020.

Promenadstråk med havet och båtar till höger sida och till vänster parkbänkar och planteringar i lila toner.

Fyra Årstiders Park en solig sommardag. Foto: Sölvesborg kommun, år 2020.

Sommar

I juni är det svala blå tonerna som härskar i rabatterna med enstaka inslag av makedonisk vädd i stark purpur. Prydnadsgräsen har nått sin fulla höjd och en del som t. ex lampborstgräset har börjat blomma. Om sommaren är varm börjar solhattarna i olika färger att blomma i juli månad tillsammans med den blekrosa höga kransveronikan och hampflockeln i purpur. Gräsens blomax slår ut i augusti och en del av de försommarblommande perennerna börjar få höstfärger.

Sådan är årstidernas gång i de Fyra Årstidernas Park.

Så kom Fyra Årstiders Park till

En unik plats kräver en unik design.

Så var tankarna när landskapsarkitekt Kristina Höijer i Sölvesborgs kommun först fick uppdraget att göra om strandparken. Hon ville ha en design som stack ut och kom rätt snart att tänka på Piet Oudolf.

Kristina var väl bekant med Piets tänkande runt växter och trodde att de skulle kunna fungera bra på i den planerade parken. Piet kontaktades och i samband med en konferens på Alnarp i februari 2005 besökte han Sölvesborg för första gången. Han blev omedelbart förtjust i platsen. Den låg perfekt exponerad mot havet och hade enligt honom alla förutsättningar för att bli en vacker promenadpark längs med innerhamnen.

Hösten 2008 påbörjades arbetet med att anlägga parken. Skanska har varit huvudentreprenör och parkavdelningen har utfört allt planteringsarbete.

En höstdag i oktober. Bakom skymtar Sölvesborgsbron. Foto: Sölvesborg kommun, år 2021.

Piet Oudolf den Holländske trädgårdsdesignern

Holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf är känd för sitt fokus på växternas former, strukturer, höstfärger, vintersiluetter och naturliga harmoni.

”I en bra trädgård är det viktiga inte hur vackra blommorna är, utan hur vackert de dör”, sa Piet i en intervju i The New York Times. Med andra ord är han intresserad av växternas hela livscykel.

Piet Oudolf har sedan länge ett stort intresse för vilda blommor. Tillsammans med sin fru Anja har han metodiskt letat upp frön till sedan länge bortglömda, vilda blommor – och sedan förädlat och anpassat dem till att fungera i moderna trädgårdar. Hans plantor kännetecknas av att de är tåliga, starka och lättodlade. Tillsammans med frun driver Piet en plantskola i holländska Hummelo, nära den tyska gränsen.

Utöver intresset för vilda blommor, har Piet också en passion för ”design kombinerat med ekologiskt tänkande”. Därför är så kallade ”prärieväxter” en annan av hans specialiteter. Prärieväxter är växter som kan odlas ekologiskt och som inte behöver så mycket vatten.

Piets kunskaper och favoritväxter finns samlade i ett antal olika böcker. Den mest kända boken är kanske ”Planting the Natural Garden”, som kom ut i första utgåvan 1995.

Några av Piet Oudolfs mest kända trädgårdsprojekt

  • ”The Gardens of Rememberance” i Battery Park i New York, USA – en trädgård för att hedra alla de som på olika sätt drabbades av den 11 september.
  • Millennium Garden i Chicago, USA
  • Toronto Botanical Garden buildings trädgård I Toronto, Kanada
  • Trädgård på Royal Horticultural Society i Wisley, London, England
  • Drömparken i Enköping – skapad tillsammans med f.d. stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattsson.
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra