Sölvesborgs kommun

Badbuss

En av Blekingetrafikens bussar. Foto: Sölvesborgs kommun.

En av Blekingetrafikens bussar. Foto: Sölvesborgs kommun.

I Sölvesborg finns sommaren 2021 en badbuss som går från resecentrum till stranden i Sandviken. Badbussen är ett alternativ för dig som vill slippa tänka på var och hur du ska parkera eller som kanske ändå redan har ett sommar- eller annat gällande periodkort för kollektivtrafik. De är också för dig som inte vill eller kan köra själv, till exempel om du fortfarande är för ung för att ha körkort för bil. Eller för dig som besöker Sölvesborg utan bil, till exempel som turist.

Badbuss till Sandviken

Datum och tid

Badbussen i Sölvesborg kommer att börja gå den 14 juni, på måndagen veckan efter att kommunens grundskolor och gymnasieskolans sommarlov har börjat. Då har Blekingetrafikens sommarbiljett också börjat gälla. Bussarna kommer att gå från resecentrum och tillbaka 10:00, 11:00, 14:00 och 16:00.

Badbussen går så länge sommartidtabellen gäller, det vill säga fram till den 15 augusti.

Här stannar bussen

Slutdestination är badplatsens parkering. Sedan går bussen tillbaka till resecentrum igen. Badbussen kan alltså även fungera som ett sätt att ta sig till centrala Sölvesborg och tillbaka hem igen för de som bor i Sandviken.

Busshållsplatser

Slingan går längs med följande busshållsplatser för av- och påstigning:

  • Sölvesborgs resecentrum
  • Klosterplan
  • Besmansvägen
  • Ljungaviken
  • Sandvikens badplats
  • Ljungaviken
  • Besmansvägen
  • Klosterplan
  • Sölvesborgs resecentrum

  Anpassningar p.g.a Covid-19

  Om du åker kollektivt, res med omtanke för att begränsa smittspridningen av Covid-19, genom att hålla avstånd till andra resenärer och stanna hemma om du är sjuk.

  På- och avstigning sker på Blekingetrafikens bussar i mittendel för att hålla avstånd till föraren, och avstigande resenärer går ur bussen först vid hållplatsen, innan nya går ombord.

  Du behöver ha en giltig biljett eller busskort när du stiger på bussen och som du blippar i biljettmaskinen som sitter precis innanför dörren. Du kan t.ex. köpa din biljett i Blekingetrafikens app. Välj ditt sällskaps platser så långt ifrån de andra på bussen som möjligt.

  För alla resenärer, föraren och annan personals säkerhet städas Blekingetrafikens bussar ungefär dubbelt så mycket nu pandemin, jämfört med förut.

  Se även aktuella allmänna rekommendationer på Blekingetrafikens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  För dig som reser längre

  Om du vill åka från någon annan del av kommunen eller regionen går det i många fall bra att först ta cykel, buss eller tåg in till centrala Sölvesborg, och sedan resa vidare med anslutande badbuss. Du får inte ta med din cykel på bussen. Barnvagn eller rullator går däremot bra att ta med.

  Från resecentrum med buss till de andra stränderna

  Till Hällevik går stadsbuss 2 en gång i timmen dagtid året om, detsamma gäller för Hörvik. Till Norje går buss 433, också en gång i timmen större delen av dagen. Om du kan tänka dig att gå en bit fungerar det även att åka med buss 433 till Västa Torsö. Den buss som stannar närmast Tredenborg är stadsbuss 1 till Falkvik. Den går också en gång i timmen dagtid.

  Det går bra att ta med hund på bussen, om du vill resa kollektivt till våra hundbadplatser i Tredenborg och Hällevik.

  Kollektivtrafiken i Blekinge

  Region Blekinge har genom Blekingetrafiken ansvaret för kollektivtrafiken i regionen. Sölvesborgs kommun väljer att köpa till vissa linjer och avgångar från Blekingetrafiken som inte regionen har med i sina prioriteringar, men som vi tycker är särskilt viktiga. Badbussen är ett exempel på ett sådant tilläggsköp vi gjort. Beslutet för 2021 fattades i kommunstyrelsen tidigt i våras. Vi har även regelbundna avstämningar med regionen om hur kollektivtrafiken som helhet fungerar i Sölvesborg.

  Senast uppdaterad:

  Skriv ut
  Uppleva och göra