Över ett år har gått sedan oljeolyckan utanför vår kust. Foto: Sölvesborgs kommun
Oljan både förorenar och förenar. Igår var det ett år sedan passagerarfartyget Marco Polo gick på grund utanför vår kust. Stora mängder tjockolja läckte ut i havet och nådde land. Vi sanerar fortfarande bort olja längs sträckan. Intresset för vårt arbete och hur det blir framåt var stort på vårt dialogmöte.
Passagerarfartyget Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten söndag 22 oktober 2023. Det skadade fartyget läckte ut tjockolja i havet och cirka 25 kilometer kuststräcka i Sölvesborgs kommun blev drabbat. Kustbevakningen ansvarar för sanera olja i havet och vi som kommun ansvarar för att sanera den olja som når land.
För att uppmärksamma vad som hänt sedan olyckan skedde anordnade vi ett dialogmöte igår tillsammans med Miljöförbundet Blekinge Väst och Länsstyrelsen Blekinge i Hörvik-Krokås hembygdsgård för ett stort antal intresserade ortsbor.
Det gick fort från att fartyget gick på grund till att oljan låg på stranden. Inledningsvis var det ett intensivt arbete hos många myndigheter och aktörer för att få en lägesbild och handlingskraft för att minska konsekvenserna av olyckan. Magnus Runesson, teknisk chef i Sölvesborgs kommun och projektledare för oljeavdelningen, summerar året:
Från att det låg illaluktande, svart olja så långt ögat kunde nå till att i sommar kunna bada längs samma sträcka är fantastiskt. Sanerarna har gjort ett otroligt arbete med att få bort oljan, både med grov- och finsanering, längs den unika kuststräckan.
Det har varit ett år där många erfarenheter, lärdomar och kompetensutveckling inom området har varit med.
Vi brukar säga att oljan både förorenar och förenar. Det var och är fortsatt mycket ilska och sorg i vår kommun kring det som inträffade. Men det har också lett till en otrolig gemenskap som visar att vårt samhälle ställer upp när det behövs, säger Magnus.
Just nu sanerar en grupp på ungefär 15 personer längs kuststräckan. Det är framförallt finsanering som är i fokus där personalen med stort tålamod systematiskt går igenom sträckor där mycket olja fortsatt driver in och plockar oljeklumpar. Arbetet är igång några veckor till men kommer därefter ta ett vinteruppehåll. Precis som under sommaruppehållet kommer sträckan att inspekteras.
I dagsläget vet vi inte när saneringsarbetet är färdigt. Miljöförbundet Blekinge Väst är tillsynsmyndighet som i slutändan är dem som bedömer när det är färdigsanerat.
Under dialogmötet berättade Fredrik Andreasson från Länsstyrelsen Blekinge om den undersökning de genomfört på sediment, vatten och blåmusslor efter olyckan. Resultatet visar tydligt att det är passagerarfartygets olja som hamnat i blåmusslornas skal. Upptäckten av olja i blåmusslorna kan ge långtgående konsekvenser på andra arter i det marina ekosystemet som livnär sig på musslorna.
En liten positiv glimt av Länsstyrelsens rapport är att saneringsarbetet har gjort skillnad för området. Om vi inte fått bort de mängder vi har hittills kunde resultatet varit ännu dystrare, konstaterar Magnus Runesson.
Önskemål och funderingar kring framtida provtagningar i miljön är något vi tar med oss från dialogmötet för vidare diskussioner internt.
Om du upptäcker olja på sträckor utanför vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst. Du kan även se vart andra har rapporterat in olja på en karta samt se exempel på hur oljan kan se ut.
https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad: