Sölvesborgs kommun

Enbart vistelseförbud kvar i delar av Spraglehall/Krokås

Spraglehall i bakgrunden med förbudskylt att gå över

Vistelseförbud hävs i ytterligare områden från fredag 31 maj.

Saneringsarbetet av olja fortsätter. Från och med imorgon, fredag 31 maj, hävs vistelseförbudet vid Tocken, Nissanabb samt inom vissa områden vid Krokås och Spraglehall. Det innebär att vistelseförbudet endast ligger kvar vid ett litet område av Spraglehall/Krokås. Tänk på att vara uppmärksam och rapportera till kommunen vid upptäckt av olja.

Efter noggrann sanering och efter dialog med Länsstyrelsen Blekinge hävs vistelseförbudet vid Tocken, Nissanabb samt inom vissa områden vid Krokås och Spraglehall fredag 31 maj. Allmänheten välkomnas tillbaka ner till strandremsan men bör vara uppmärksamma vid besök. Saneringsledaren Sara Stenbeck säger:

Njut av kusten, men var uppmärksam. Det kan fortfarande komma upp mer olja från havet. Vi sanerar enbart på land och har ingen uppfattning om hur det ser ut i vattnet. Att vistelseförbudet släpps innebär inte att allt är exakt som vanligt.

Hon får medhåll av Andreas Jezek, saneringsledare:

Om du upptäcker olja rör den inte. Rapportera istället in det till oss via vår e-tjänst. Det finns skyltar uppsatt med hur du rapporterar och vad du ska göra om du får olja på dig.

Rapportera till kommunen om du upptäcker olja

Om du upptäcker olja på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst.

https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.

Var noga med att registrera platsen på kartan samt lämna dina kontaktuppgifter om vi behöver ytterligare information.

Skyltar informerar om vad som gäller

Två olika skyltar finns längs den drabbade kuststräckan.

Den ena är gul och informerar om att vistelseförbud gäller. Det innebär att du inte får gå nedanför skyltar och avspärrningar.

Den andra är orange och informerar om att du får vistas i området, men att ett oljepåslag har skett så var extra uppmärksam. Här finns även information om hur du ska agera om du upptäcker olja eller får det på dig.

Gå till vår samlingssida för att se en karta om vad som gäller längs kusten

Tvätta med såpa om du får olja på dig

Om du skulle få olja på huden ska du torka av med en trasa eller papper. Tvätta det berörda området med matolja, diskmedel/såpa och vatten. Detta gäller även för husdjur och skor. Om du upplever obehag kontakta vårdguiden på nummer 1177.

Aktuell information om oljeutsläppet

Frågor och svar om vad som gäller i området samt vad som sker inom saneringsarbetet hittar du på vår samlingssida.

www.solvesborg.se/olja

Senast uppdaterad:

Skriv ut