Igår, tisdag 28 maj, anordnade vi ett dialogmöte i Hörvik-Krokås hembygdsgård med fokus på sommarsäsongen och olja. Cirka 100 personer tog del av presentationen och fick chans att lyfta sina frågor och funderingar.
Sommaren närmar sig och det finns funderingar bland både lokalbefolkning och besökare om det går att bada, fiska och njuta av sommaren längs vår kust även i år. Magnus Runesson, teknisk chef i Sölvesborgs kommun och projektledare för oljeavdelningen ger ett lugnande besked:
Det är klart man ska njuta av allt Listerlandet har att erbjuda, även i år. Men var extra vaksam om du rör dig, badar eller fiskar i området som olyckan drabbade. Vi kan inte garantera att det inte finns olja kvar eller att mer olja kommer från havet.
Glada miner spreds i lokalen då vi visade bilder av hur det såg ut i höstas i jämförelse med idag. Miljön börjar se mer bekant ut. Trots det pågår fortsatt ett saneringsarbete på vissa områden där mycket olja ligger kvar än.
Även om vi sanerat många gånger och vistelseförbud har hävts är det ingen garanti för att inte mer olja kan dyka upp från havet. Om det sker vill vi att du rapporterar in det till oss via e-tjänsten, säger Sara Stenbeck, saneringsledare för Sölvesborgs kommun.
Om du upptäcker olja på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst.
https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.
Var noga med att registrera platsen på kartan samt lämna dina kontaktuppgifter om vi behöver ytterligare information.
Vi har tillsammans med andra myndigheter så som Miljöförbundet Blekinge Väst, Räddningstjänsten, Länsstyrelsen Blekinge och Kustbevakningen dialog och beredskap för om något skulle hända i sommar, exempelvis ett större oljepåslag.
Frågor och svar om vad som gäller i området samt vad som sker inom saneringsarbetet hittar du på vår samlingssida.
www.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.
Vi har arrangerat två dialogmöten om oljeolyckan under våren 2024 för att kunna mötas och ge en aktuell bild av arbetet och vad som planeras framåt samt få möjlighet att lyssna in och, i möjligaste mån, svarat på allmänhetens frågor och funderingar.
På mötet igår deltog projektledare, administratör, kommunikatör, saneringsledning, saneringsarbetare och miljöinspektör. Representanter från rederiets försäkringsbolag fanns också på plats.
Senast uppdaterad: