Sölvesborgs kommun

Oljan har nått land i Norjeboke och kommunen etablerar fler saneringsplatser

Daglig lägesuppdatering: Oljan som under söndagen upptäcktes i vattnet utanför Norjeboke har nu nått land. Sölvesborgs kommun har under dagen etablerat nya saneringsplatser längs kuststräckan. Över 600 frivlliga har anmält sitt intresse via vår e-tjänst. Tvätten av oljeskadade fåglar är i full gång.

Lägesbild

Oljan som under söndagen upptäcktes i vattnet utanför Norjeboke har nu nått land. Enligt uppgifter är det en mindre mängd olja som påträffats vid Norjegryt. Detta kan ändras snabbt och olja kan dyka upp på andra ställen i Norjeboke.

Länsstyrelsen har under dagen utökat vistelseförbudet för att täcka även Norjeboke. Avspärrningar och skyltar kommer sättas upp.

Under måndagseftermiddagen konstaterades även att oljan nått Sternö i Karlshamn.

Saneringsarbetet

Sölvesborgs kommun har under dagen etablerat nya saneringsplatser längs kuststräckan. I och med det bekräftade oljepåslaget i Norjeboke kommer vi under morgondagen påbörja byggnation av saneringsplatser även där.

Under tisdagen räknar vi med att ha ett 30-tal personer på plats i Tocken för arbete med oljesanering.

Frivilliga

Över 600 frivlliga har anmält sitt intresse via vår e-tjänst. Ett fantastiskt engagemang. Vi har i dagsläget kontaktat ca 50 av dem. Personerna som blivit kontaktade i detta skede har lämpliga kvalifikationer och relevant kompetens för arbete med oljesanering och/eller hantering av oljeskadade fåglar.

Vi ber dig som ännu inte blivit kontaktad att ha tålamod. Vi har kvar ditt namn och kontaktar dig när vi har behov av din hjälp. Det går fortfarande bra att anmäla sig som frivillig, arbetet kommer att pågå under lång tid framöver.

Länk till e-tjänst för att anmäla intresse för att arbeta som volontärLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Oljeskadade fåglar

Tvätten av oljeskadade fåglar är i full gång. Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt har tagit hjälp av den ideella organisationen Svenska Blå Stjärnan för arbetet med de skadade fåglarna.

När oljeskadade fåglar tas om hand görs först en bedömning av hur fågeln mår. Om djuren ska orka med att bli tvättade får de inte vara alltför utmattade. Därför är det vanligt att man tar hand om och utfodrar fåglarna ett par dagar innan man tvättar dem.

Samverkan

Vi fortsätter följa händelseutvecklingen i nära samarbete och samverkan med flera aktörer: Länsstyrelsen, Kustbevakningen och våra grannkommuner.

Senast uppdaterad:

Skriv ut