Sölvesborgs kommun

Sommarlov, relationer och trygghet. Du som vuxen gör skillnad!

Tre ungdomar i motljus

Var en vuxen att lita på i sommar. Foto: Skandinav bildbyrå

Nu längtar många efter sommarlov fyllt med bad, glass, vänner och sena kvällar. För många barn och unga är det en tid för frihet. Men sommaren kan också innebära förändrade rutiner, ökad skärmtid och ensamhet och i vissa fall riskfyllda situationer. Du som vuxen spelar stor roll. Var en stolt, dryg förälder.

Oavsett om ditt barn är sex eller sexton år spelar du som vuxen en avgörande roll. En trygg relation mellan er gör skillnad, både i sommar och framåt. Sölvesborgs kommun har i samband med skolavslutning skickat ut information till alla vårdnadshavare i grundskola och gymnasiet med tips på hur du som vuxen kan stärka relationen till ditt barn, prata om sommarens festligheter och vara en trygg närvaro.

Din närvaro gör skillnad

En dörr i ansiktet kan vara irriterande men fortsätt knacka. Du är viktig.
Forskning visar att trygga relationer får barn att må bättre, fatta klokare beslut och våga be om hjälp om något känns fel. Din närvaro spelar roll, i det stora och i det lilla. Det kan exempelvis handla om att laga mat ihop, spela ett spel eller prata i bilen. Det bygger trygghet.

Snacka om och visa intresse inför sommarens festligheter

Mycket kan hända under sommaren. Midsommar, festivaler, resor och fester kan bli aktuellt, särskilt för dig med äldre barn. De flesta ungdomar i Sölvesborg använder inte alkohol och droger och så vill vi att det ska förbli. Du kan göra stor skillnad genom att prata om vad som gäller hemma hos er: när man ska komma hem på kvällen, alkohol, tobak, skärmtid och vilka de umgås med. Det kan även vara värdefullt att ha en öppen dialog med andra föräldrar. Prata ihop er om gemensamma regler och förhållningssätt. Tydliga ramar och vuxna som samverkar skapar trygghet för både barn och ungdomar.

Var en stolt, dryg förälder som ställer frågor, lyssnar, visar intresse men också förklarar spelregler och sätter gränser för ert hem. Men framför allt finnas kvar. Var den de ringer, även när det inte går som tänkt.

Tips från Polisen för att få koll på droger

Att använda droger är olagligt i Sverige. Ändå har många unga en mer tillåtande syn. Prata om riskerna, våga fråga och var uppmärksam på tecken som förändrat humör, trötthet, nya kompisar eller ovanliga Swish-betalningar.

Fler tips hittar du via Polisens föräldraskola om droger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationen finns på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Tips för en säker sommar på cykel och elsparkscykel

För att ditt barn eller ungdom ska få trygga cykelturer i sommar är det viktigt att cykeln har fungerande bromsar och ringklocka och att hjälm används om hen är under 15 år. Se också till att cykeln är utrustad med rätt belysning och reflexer när det blir mörkt så att hen syns ordentligt i trafiken.

Elsparkcyklar ska köras som vanliga cyklar, men det är inte tillåtet att skjutsa någon annan. Genom att prata om trafiksäkerhet och följa reglerna hjälper du ditt barn att resa tryggt, både för sin egen skull och för alla medtrafikanter.

Transportstyrelsen om elsparkscyklar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Transportstyrelsen om cyklar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns stöd att få när vardagen skaver

Du är aldrig ensam när det är tufft. Det finns hjälp att få både för barn, unga och vuxna. Du kan kontakta vår socialtjänst för stöd. Det kan handla om samtal, rådgivning eller utbildningar i föräldraskap. Ring vår mottagningstelefon för att komma överens om vilket stöd som passar din familj bäst.

Läs mer om vårt stöd till barn, unga och familjer Länk till annan webbplats.

Här hittar du mer hjälp och stöd för barn och unga med psykisk ohälsa Länk till annan webbplats.

Sommarlovstips – häng med fritidsgårdarna

Vad sägs om att fylla dagarna med bad, grillning, sport, tävlingar och festivalhäng? Fritidsgårdarna anordnar roliga aktiviteter hela sommaren för dig som går i årskurs 4–9.

Här hittar du hela sommarlovsprogrammet Länk till annan webbplats.

Tillsammans kan vi skapa ett tryggt och glädjefyllt sommarlov för våra barn och unga.

Senast uppdaterad:

Skriv ut