Sölvesborgs kommun

Vuxenutbildningens nya framgångskoncept – ett vård och omsorgsprogram i kombination med SFI

Elever på vård och omsorgsprogrammet tittar på en anatomidocka

Elever på vård och omsorgsprogrammet på Vuxenutbildningen i Sölvesborg.

Under våren startade Vuxenutbildningen i Sölvesborg upp en helt ny utbildning, ett vård och omsorgsprogram i kombination med SFI. Vår första kull elever har nu kommit tillbaka från sin första APL, vilket innebär att delar av utbildningen genomförs på arbetsplatser utanför skolan och många har redan blivit erbjudna extraarbete på sina APL-platser.

Elever i klassrum testar blodtrycket på Vuxenutbuildningen i Sölvesborg.

Elever på Vuxenutbuildningen i Sölvesborg.

Under våren 2024 startade Vuxenutbildningen i Sölvesborg igång en helt ny utbildningsform med det än så länge ganska unika upplägget, en utbildning i svenska språket i kombination med vård och omsorg. Eleverna kan välja inriktning undersköterska eller vårdbiträde. Utbildningen riktar sig till personer som har svenska som andraspråk, som lägst på nivå SFI, kurs C.

Utbildningens upplägg

Till att börja med läser eleverna en vårdbiträdesutbildning på fyra terminer. Därefter finns det möjlighet att läsa vidare de kurser som behövs för gymnasieexamen som undersköterska. Svenskan läser de upp till gymnasienivå, kurs 1.

Utbildningen startar inledningsvis med att eleverna får gå en kurs via BIU (Blekinge Integrations- och Utbildningscenter), där de på sitt förstaspråk får en introduktion till vården som yrkesområde.

Därefter har eleverna läst kursen Anatomi och fysiologi 1 och påbörjat studier i Omvårdnad 1. Eleverna läser SFI eller SAS (svenska som andraspråk på grundnivå) på förmiddagarna och på eftermiddagarna har de kurser i vårdämnen. Sedan höstterminens start arbetar vi även med integrerad undervisning; SFI-, SAS- och vårdlärare har vissa lektioner gemensamt. Arbetssättet är under utveckling, men det uppskattas redan mycket av eleverna som får mer tid att arbeta med vårdrelaterat material, och lite större variation i undervisningen.

Elever på Vuxenutbildningen i Sölvesborg.

Elever i ett klassrum

15 elever utbildar sig inom vård och omsorg i kombination med SFI.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Under utbildningen får eleverna komma ut på APL som står för Arbetsplatsförlagt lärande. Syftet med APL är att förbereda eleverna för det kommande yrkeslivet, genom att skaffa sig yrkeskunskaper men också att få visa upp sig, knyta kontakter och nätverka, så att vägen ut till arbete blir kortare.

Eleverna har precis kommit tillbaka till skolan från sin första APL-period där de varit i hemtjänst eller på äldreboenden, och de är mycket nöjda. De har blivit väl omhändertagna av handledare och blivande kollegor, och många har blivit erbjudna extraarbete på sina APL-platser.

Elever på Vuxenutbildningen i Sölvesborg.

Möjlighet till vidareutbildning för undersköterska Länk till annan webbplats.

Vård och omsorgsprogram i kombination med SFI ger en grund som sedan kan kompletteras med kurser om du vill läsa vidare för studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

Läs mer

Här hittar du mer information om utbildningen.
Länk » Vård och omsorgsprogram i kombination med SFI

Kontakt

Utbildningen pågår i cirka 2 år. Nästa utbildningsstart sker troligtvis i mars 2026.
Är du intresserad eller har du frågor om utbildingen? Kontakta Vuxenutbildningen i Sölvesborg.

Marie Knese – studie- och yrkesvägledare

marie.knese@solvesborg.se
0456-81 66 98 Länk till annan webbplats.

Ann Ahlzén-Wikberg, vårdlärare

ann.ahlzenwikberg@skola.solvesborg.se

Om Vuxenutbildningen i Sölvesborg

» Läs mer om Vuxenutbildningen i Sölvesborgs kommun

Information om BIU: Blekinge Integrations- och Utbildningscenter

BIU står för Blekinge Integrations- och Utbildningscenter, och finns i Ronneby. Deras idé är att utveckla och samla integrationsinsatser som ger effekt under ett och samma paraply, och det gör de till största delen digitalt. De erbjuder undervisning och studiehandledning på 26 olika språk (svenska, albanska, amhariska, arabiska, azerbajdzjanska, bosniska, kroatiska, serbiska, dari, persiska, engelska, franska, hindi, kurdiska/kurmanji eller sorani, lätt svenska, pashto, polska, ryska, somaliska, swahili, tigrinja, turkiska, ukrainska, ungerska, urdu och vietnamesiska). De erbjuder även stöd till personal som arbetar med integrationsinsatser.

Senast uppdaterad:

Skriv ut