Sölvesborgs kommun

Certifiering för att få fler att välja yrken inom vård- och omsorg

Kvinnlig vårdpersonal och en äldre dam samtalar.

Sölvesborgs kommun ingår i vård- och omsorgscollege Blekinge. Foto: Scandinav bildbyrå.

I våras blev Blekinge certifierad inom vård- och omsorgscollege. Det innebär att våra vård- och omsorgsutbildningar får en kvalitetsstämpel som kan bidra till att göra yrkena mer attraktiva. Certifieringen är också en samverkan mellan arbetsliv och utbildning för att säkra tillgången till medarbetare med rätt kompetens.

Vård- och omsorgscollege i Blekinge bildades för att möta rekryteringsbehov

Vård och omsorg behöver rekrytera många nya medarbetare de närmaste åren. Dels för att ersätta de som går i pension och dels för att behovet av vård och omsorg ökar. Fler personer med rätt kompetens behöver vilja arbeta inom vård och omsorg.

För att möta den utmaningen ansökte Region Blekinge, länets fem kommuner med stöd av fackförbundet Kommunal, Blekinge Tekniska Högskola, Arbetsförmedlingen och privata utbildningsaktörer om att få bilda ett regionalt vård- och omsorgscollege.

Vad är ett vård- och omsorgscollege?

Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan arbetsgivare, utbildningsanordnare och fackliga representanter inom vård och omsorg. Det är föreningen Vård- och omsorgscollege som certifierar samverkan.

Syftet med samverkan är att säkerställa att det finns medarbetare med rätt kompetens för yrkesroller som vårdbiträde, undersköterska och specialistundersköterska samt inom yrken som ger stöd till personer med funktionshinder.

Vad innebär det att vara med i vård- och omsorgscollege?

Att Sölvesborg är en del av vård- och omsorgscollege Blekinge handlar om en systematisk samverkan mellan kommunen som arbetsgivare och våra utbildare inom vård och omsorg. Furulundsskolan med vård- och omsorgsprogrammet och den kommunala vuxenutbildningen ingår i certifieringen.

Med ett stort fokus på handledning och verksamhetsförlagt lärande kan vi höja kvaliteten på våra utbildningar.

Språkutvecklande arbetsplatser med språkombudsutbildningar är ett koncept inom vård- och omsorgscollege. Språkombud är medarbetare med uppdrag att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Språkombuden arbetar med stöd av chefen för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande och för en bättre kommunikation. Det kan både handla om att stödja dem som har ett annat modersmål än svenska och att hjälpa kollegor i frågor om vardaglig språkanvändning.

Med gemensamma krafter, arbetsliv och utbildning, ska vi få fler att vilja utbilda sig inom vård och omsorg.

Kate Olsson, verksamhetschef och representant i lokal arbetsgrupp för vård- och omsorgscollege Blekinge summerar vad det innebär för Sölvesborgs kommun att vara certifierad:

Att Sölvesborgs kommun är en del av vård- och omsorgscollege bidrar till att vi bättre kan möta den ökade efterfrågan på välutbildade medarbetare och att vi kan erbjuda en kvalitetssäkrad utbildning. Det leder till att vi kan ge en bra vård och omsorg.

Om Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege bildades 2008 för att vara en drivkraft i kompetensförsörjningen inom vård och omsorg. Här samverkar kommunala och privata arbetsgivare med utbildningsanordnare och fackliga representanter. Samverkan sker både regionalt och lokalt.

Det är föreningen Vård- och omsorgscollege som certifierar samverkan. Föreningen drivs av fackförbundet Kommunal tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation, Vårdföretagarna och Fremia.

Senast uppdaterad:

Skriv ut