Sölvesborgs kommun

EU-valet äger rum söndagen den 9 juni

Kö för att få rösta. Foto: Valmyndigheten.

Valdagen för EU-valet äger rum söndagen den 9 juni i Sverige. Foto: Valmyndigheten.

Alla vallokaler i Sölvesborgs kommun är öppna klockan 8-21 söndagen den 9 juni. Utnyttja gärna möjligheten att förtidsrösta innan dess.

Sveriges kommuner har ett stort ansvar för genomförandet av valet till Europa-parlamentet, EU-valet. Till exempel utser kommunen röstmottagare, beslutar om vallokaler, ansvarar för förtidsröstning med mera.

I Sölvesborgs kommun är en särskild valnämnd med förtroendevalda politiker aktiv de år det är val, och flera kommunanställda från olika verksamheter arbetar under en begränsad period helt eller delvis med valet.

Förändrade valdistrikt

Nytt för den här gången är att kommunens valdistrikt justerats – dubbelkolla därför ditt röstkort som du fått hem i din brevlåda så att du tar dig till rätt vallokal om du tänkt rösta på valdagen. Det är inte säkert att du tillhör samma distrikt som tidigare, eller för den delen att du ska till samma lokal som grannen tvärs över gatan.

Förändringen har gjorts för att Sölvesborgs kommun ska vara uppdaterad till den senaste lagstiftningen, där man menar att distrikten bör ha ungefär lika många röstberättigade. Om du tar dig till ”fel” vallokal på valdagen kommer du inte att kunna rösta där. Förtidsröstningen fungerar dock på ett annat sätt, för att förtidsrösta du behöver du inte ens vara i din hemkommun.

Ändrad lokal i Mjällby

Du som tillhör distriktet Mjällby behöver vara uppmärksam på att lokalen på valdagen nu är idrottshallen intill Mjällby skola, vilket är en förändring sedan föregående val.

Om du vill förtidsrösta i Mjällby kan du göra det på biblioteket.

EU-valet är söndagen efter Sweden Rock Festival

För dig som ska rösta på Norje skola kan det vara bra tänka på att valdagen infaller söndagen efter Sweden Rock festival, då det är många festivalbesökare som är på väg hem.

Anledningen till att kommunen valt att ha en vallokal i Norje trots att valet är precis efter Sweden Rock Festival, är att vi inte vill leda ut ännu mer trafik från Norje under söndagen än den som kommer från festivalen, och för att vi vill att Norjeborna fortsatt ska ha nära till sin vallokal och så att många ska kunna gå eller cykla dit. Vi har inte haft möjlighet att flytta några datum.

Det går också bra att förtidsrösta i Norje innan festivalen. Det gör du i så fall på biblioteket.

Röstkort och förtidsröstning

Röstkortet ska du ha fått med posten senast onsdagen den 22 maj, som också är datumet då förtidsröstningen öppnade.

Hur och när du än röstar behöver du kunna legitimera dig på något sätt. Det är alltid bra om du även har röstkortet med dig, och vid förtidsröstning är det ett krav för att få rösta att du har röstkort.

Om du förtidsröstar kan du oavsett distrikt fritt välja på tre olika lokaler i Sölvesborgs kommun: medborgarkontoret på stadshuset i centrala Sölvesborg, biblioteket i Mjällby eller biblioteket i Norje. Öppettiderna varierar, du hittar dem på den här länken.

Öppettider och parkering valdagen

Alla vallokaler i Sölvesborgs kommun är öppna klockan 8-21 söndagen den 9 juni. Var någonstans du ska rösta på valdagen står på ditt röstkort, om du tar dig till ”fel” vallokal på valdagen kommer du inte att kunna rösta där. Karta över var vallokalerna ligger hittar du på den här länken.

För att trafiken ska fungera så smidigt som möjligt och för att göra det enklare för de som måste köra och parkera vid sin vallokal på grund av till exempel rörelsehinder, är det bra om du som har möjlighet att gå eller cykla gör det.

Mer information

Mer information om valet som till exempel om rösträtt, utlandsröster och hjälp att rösta för dig som har särskilda behov hittar du på våra sidor under kommun och politik om EU-valet Länk till annan webbplats., och på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad:

Skriv ut