Sölvesborgs kommun

Förtidsröstning i EU-valet öppnar den 22 maj

Kö för att få rösta. Foto: Valmyndigheten.

Ta med dig röstkortet och legitimation om du ska förtidsrösta. Foto: Valmyndigheten.

Onsdagen den 22 maj öppnar möjligheten att förtidsrösta i Sverige i valet till Europaparlamentet, EU-valet. Senast datumet som förtidsröstningen startar ska alla som har rösträtt ha fått sitt röstkort med posten.

Hur och när du än röstar behöver du kunna legitimera dig på något sätt. Det är alltid bra om du även har röstkortet med dig, och vid förtidsröstning är det ett krav för att få rösta att du har det.

I EU-valet, valet till Europaparlamentet, väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Sveriges kommuner har ett stort ansvar för genomförandet av valet, till exempel utser kommunen röstmottagare, beslutar om vallokaler, ansvarar för förtidsröstning med mera.

Nytt röstkort

Du kan få ett nytt så kallat dubblettröstkort om du till exempel saknar folkbokföringsadress eller har tappat bort ditt röstkort. Det gäller också utlandssvenskar som vill rösta i Sverige.

Du beställer iså fall detta på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller kommer in till medborgarkontoret på stadshuset och ber att få det utskrivet.

EU-valet är söndagen efter Sweden Rock Festival

För dig som ska rösta i Norje kan det vara bra tänka på att valdagen infaller söndagen efter Sweden Rock festival, då det är många festivalbesökare som är på väg hem.

Anledningen till att kommunen valt att ha en vallokal i Norje trots att valet är precis efter Sweden Rock Festival, är att vi inte vill leda ut ännu mer trafik från Norje under söndagen än den som kommer från festivalen, och för att vi vill att Norjeborna fortsatt ska ha nära till sin vallokal och så att många ska kunna gå eller cykla dit. Vi har inte haft möjlighet att flytta några datum.

Utnyttja gärna möjligheten att förtidsrösta innan festivalen! Det gäller förstås även dig som inte bor i Norje men tänkt besöka Sweden Rock Festival i år.

Röstningslokaler för förtidsröstning

Om du förtidsröstar kan du oavsett vilket valdistrikt du tillhör fritt välja på tre olika lokaler i Sölvesborgs kommun: medborgarkontoret i stadshuset i centrala Sölvesborg, biblioteket i Mjällby eller biblioteket i Norje. Öppettiderna för röstningslokalerna varierar, du hittar dem tillsammans med adresser och karta på den här länken.

Mer information

Mer information om valet som till exempel om rösträtt, utlandsröster och hjälp att rösta för dig som har särskilda behov hittar du på våra sidor under kommun och politik om EU-valet, och på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad:

Skriv ut