Sölvesborgs kommun

Snart kommer ditt röstkort för EU-valet

Röstkort och kö för att rösta. Foto: Valmyndigheten.

Röstkortet kommer till din folkbokföringsadress senast onsdagen den 22 maj. Foto: Valmyndigheten.

Snart börjar röstkorten att skickas ut inför valet till Europaparlamentet, EU-valet, som äger rum söndagen den 9 juni. Senast onsdagen den 22 maj ska du ha fått ditt röstkort. Det är också det datum då förtidsröstningen startar i Sverige.

Alla som har rösträtt i valet får ett röstkort skickat med posten till sin folkbokföringsadress, eller till anmäld särskild postadress hos Skatteverket om det finns en sådan.

På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Om du förtidsröstar kan du oavsett distrikt fritt välja på tre olika lokaler i Sölvesborgs kommun: medborgarkontoret i stadshuset i centrala Sölvesborg, biblioteket i Mjällby eller biblioteket i Norje. Öppettiderna varierar, du hittar dem på den här länken. Länk till annan webbplats.

Hur och när du än röstar behöver du kunna legitimera dig på något sätt. Det är alltid bra om du även har röstkortet med dig, och vid förtidsröstning är det ett krav för att få rösta att du har det med dig.

I EU-valet, valet till Europaparlamentet, väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Sveriges kommuner har ett stort ansvar för genomförandet av valet, till exempel utser kommunen röstmottagare, beslutar om vallokaler, ansvarar för förtidsröstning med mera.

Nytt röstkort

Du kan få ett nytt så kallat dubblettröstkort om du till exempel saknar folkbokföringsadress eller har tappat bort ditt röstkort. Det gäller också utlandssvenskar som vill rösta i Sverige.

Från och med den 13 maj kommer du kunna beställa ett nytt röstkort på Valmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Mer information om valet som till exempel om rösträtt, utlandsröster och hjälp att rösta för dig som har särskilda behov hittar du på våra sidor under kommun och politik om EU-valet Länk till annan webbplats., och på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad:

Skriv ut